ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβάθυνση συνεργασίας Λευκωσίας-Παρισιού με επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας

Εμβάθυνση συνεργασίας Λευκωσίας-Παρισιού με επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας

Επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη προεδρία της Γαλλίας θα επιτρέψει τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Λευκωσίας-Παρισιού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας.

Σημείωσε πως "παράλληλα τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη, όπως αυτά έχουν προκύψει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να διαφοροποιήσουν τη στάση τόσο της ΕΕ όσο και της ίδιας της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας".

Ο κ. Ζαρούνας είπε πως έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες συναντήσεις με στόχο την αναβίωση του προγράμματος συμπαραγωγής του γαλλο-ιταλικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος SAMP-T στην Τουρκία.

Πρόσθεσε πως "ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα θέματα του φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν θα είναι έκπληξη η επαναφορά των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.  Όλα αυτά σημαίνουν πως η Γαλλία στην επόμενη περίοδο δεν πρόκειται να στηρίξει την όποια πολιτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας", εκτίμησε.  

Ανέφερε, ακόμη, πως "θα ήταν δυνατόν να την δούμε να ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει κατά θετικό τρόπο και με συγκεκριμένα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση".         

Ερωτηθείς για τη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία για την ΕΕ -  τις πολιτικές της Ένωσης αλλά και τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή- υπό το φως και του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Ζαρούνας επεσήμανε πως τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και τα αποτελέσματα του debate δείχνουν ότι δύσκολα ή εύκολα ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής.

Η νίκη του θα σημαίνει και τη συνέχιση της μέχρι σήμερα εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στη Γαλλία, παρά την ύπαρξη Πρωθυπουργού, η εξωτερική πολιτική της χώρας καθορίζεται και ασκείται σε μεγάλο βαθμό από τον εκάστοτε Πρόεδρο.

"Κύρια χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής Μακρόν ήταν η έμφαση και προτεραιότητα στην ενίσχυση της ΕΕ μέσα από την ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, η αποτελεσματική πολυμερής συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος της Γαλλίας ως δύναμης ισορροπίας στην Ευρώπη μέσα από τον διάλογο με τη Ρωσία, η στήριξη της Αφρικής καθώς και η ενεργός παρουσία στον Ειρηνικό Ωκεανό", επεσήμανε ο κ. Ζαρούνας. 

Ειδικότερα, ανέφερε, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική του προσπάθεια για ενίσχυση της αμυντικής και βιομηχανικής της αυτονομίας παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή στο ΝΑΤΟ παρά τις επιφυλάξεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπης.

"Αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η υιοθετηθείσα τον Μάρτιο Στρατηγική Πυξίδα. Μέσα από την εν εξελίξει Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ο Μακρόν ετοιμάζει την αναδόμηση της ΕΕ με επέκταση της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία", είπε ο κ. Ζαρούνας.

Αυτό αναμένεται, πρόσθεσε, να του επιτρέψει στη συνέχεια να προωθήσει μία νέα διεύρυνση με τη σταδιακή συμπερίληψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

"Την ίδια στιγμή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε πλήγμα στο διάλογο του με τη Ρωσία που είχε ως στόχο τη διαμόρφωση μία νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων στο τομέα της ασφάλειας. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί με αρχικό στόχο τη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κάτι που θα επιτρέψει στη συνέχεια την επανάληψη της προσπάθειας για μία ευρύτερη συμφωνία στα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας", σημείωσε ο διεθνολόγος.

Κληθείς να αναφερθεί στη σημασία του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών ειδικότερα για την Κύπρο και τη στενή συνεργασία Λευκωσίας - Παρισιού που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς, με όλες τις προεκτάσεις της σε Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ., ο κ. Ζαρούνας σημείωσε πως "η Κύπρος έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια στενή πολιτική, ενεργειακή και αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία".

"Η συνεργασία αυτή καλύπτει διμερή θέματα αλλά και ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας θα επιτρέψει τη συνέχιση και την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη, όπως αυτά έχουν προκύψει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να διαφοροποιήσουν τη στάση τόσο της ΕΕ όσο και της ίδιας της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας", επεσήμανε.

Είπε πως "ειδικότερα έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες συναντήσεις με στόχο την αναβίωση του προγράμματος συμπαραγωγής του γάλλο-ιταλικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος SAMP-T στην Τουρκία. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα θέματα του φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο", ανέφερε.

"Δεν θα είναι έκπληξη η επαναφορά των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα ΕΕ- Τουρκίας.  Όλα αυτά σημαίνουν πως η Γαλλία στην επόμενη περίοδο δεν πρόκειται να στηρίξει την όποια πολιτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας", πρόσθεσε.

Αντίθετα, συνέχισε, "θα ήταν δυνατόν να την δούμε να ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει κατά θετικό τρόπο και με συγκεκριμένα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση".

"Τέλος η επιθυμία της Γαλλίας για επέκταση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ με ειδική πλειοψηφία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα εντός της Ένωσης", κατέληξε.      

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top