Τον Απρίλιο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου
Τον Απρίλιο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης.
Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, καθώς και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε λόγω των προς τα πάνω αναθεωρήσεων για τις πωλήσεις κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
Αντίθετα, το κλίμα στον τομέα των κατασκευών υποχώρησε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική απασχόληση στον κλάδο.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο, το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα Μαρτίου. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου βελτιώθηκαν, ενώ οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επιδεινώθηκαν.
Η αβεβαιότητα μειώθηκε στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης, καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω στον τομέα του λιανικού εμπορίου.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε όλους τους τομείς, προδιαγράφοντας συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.
Από την άλλη, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και οι σταδιακές χαλαρώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας συνέβαλαν στην άνοδο του οικονομικού κλίματος και στη μείωση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ωστόσο, προσθέτουν, η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, κυρίως λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ανοδικών πιέσεων στις διεθνείς τιμές, ιδίως της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (Business and Consumer Surveys), σημειώνεται στην ανακοίνωση, στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία συλλέγονται μηνιαία, βάσει εναρμονισμένων ερωτηματολογίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτουν τους τομείς των Υπηρεσιών, του Λιανικού Εμπορίου, των Κατασκευών, της Μεταποίησης, καθώς και νοικοκυριά-καταναλωτές.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις