Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε την Πέμπτη μηνύματα για το Κυπριακό, την Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση κατά τα διαπιστευτήρια δέκα νέων Πρέσβεων και ‘Υπάτων Αρμοστών στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξέφρασε την ετοιμότητά του για λύση και ενημέρωσε για τα ΜΟΕ, ευχαρίστησε τις χώρες για την σταθερή στήριξή τους και μίλησε για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε διεθνή φόρα και στο επίπεδο της ΕΕ.
Συγκεκριμένα ο ΠτΔ δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη του Μαρόκο Mohammed Sbihi, της Αλγερίας Abdelkrim Rekaibi, των Φιλιππινών Giovanni E. Palec, της Μαυριτανίας Ely Salem Zeineb, της Ισλανδίας Hannes Heimisson, της Αγκόλας Maria De Fatima Monteiro Jardim, της Αλβανίας Luela Hajdaraga, του ‘Υπατου Αρμοστή της Σιέρα Λεόνε Morie Komba Manyeh, του Αρμοστή των Μπαρμπέϊντος Milton Arthur Inniss και της Μπαγκλαντές Jahangir Al Mustahidur Rahman.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε τα διαπιστευτήρια νέων Πρέσβεων/Ύπατων Αρμοστών
Ο Πρόεδρος στην αντιφώνησή του είπε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής και πολυμερής συνεργασία αποτελούν βασικά στοιχεία για την προώθηση των ιδανικών και των αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες και κανόνες, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στοχεύουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τις σχέσεις μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, σεβόμενη πλήρως την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, έχει καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Σημείωσε ότι είναι σταθερή πεποίθηση της Κύπρου ότι η δημοκρατία και η διπλωματία πρέπει πάντα να υπερασπίζονται και να προστατεύονται και ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος θα επικρατήσει ώστε να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός.
Όσον αφορά την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή μας μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικό εργαλείο συνεργασίας και συνεργειών στην περιοχή, καθώς και να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και την υπέρβαση της δυσπιστίας, συμβάλλοντας επίσης στην δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για διεξαγωγή διαλόγου με καλή πίστη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα ΜΟΕ λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην προετοιμασία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Είπε ότι η πρότασή του περιλαμβάνει επίσης πρόσκληση προς την Τουρκία να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τόνισε πως η λύση δύο κρατών ή η «κυρίαρχη ισότητα» αποκλίνουν από τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και την εντολή του Γενικού Γραμματέα. Σημείωσε ακόμη ότι παραμένει εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν παρόμοιο βαθμό δέσμευσης και να σταματήσουν να υπονομεύουν οποιεσδήποτε προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών είτε μέσω παράνομων σχεδίων και ενεργειών στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή με την υποστήριξη διχαστικών ή μη λειτουργικών λύσεων.
Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ισλανδίας είπε ότι Κύπρος και Ισλανδία είναι δύο μικρά κράτη στην Ευρώπη και ότι παρά την γεωγραφική απόσταση που τα χωρίζει, συνεργάζονται στενά στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και σε άλλους οργανισμούς.
Για την Αλγερία είπε ότι η Κύπρος στηρίζει σθεναρά την σχέση ΕΕ-Αλγερίας και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω ενίσχυσή της με αποτελέσματα για τους λαούς και την περιοχή.
Για την συνεργασία με τη Σιέρα Λεόνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει εμβάθυνση στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και ότι και οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενές σχέσεις από τον καιρό της ανεξαρτησίας τους τη δεκαετία του ’60. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία ΕΕ-Σιέρα Λεόνε και ΕΕ -Αφρικανικής Ένωσης.
Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη των Φιλιππινών αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και στη μεγάλη και δραστήρια κοινότητα των Φιλιππινέζων στο νησί. Μίλησε ακόμη για τις σχέσεις ΕΕ-Φιλιππινών και το Σύμφωνο συνεργασίας που μπήκε σε ισχύ το Μάρτιο του 2018.
Για την Αλβανία αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία και διάλογο και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Σε σχέση με τα νησία Μπαρμπέϊντος είπε ότι η σχέση βασίζεται σε αμοιβαίες αξίες και ότι τα δύο κράτη συνεργάζονται στα ΗΕ , την Κοινοπολιτεία και αλλού.
Με την Μαυριτανία ο Πρόεδρος είπε ότι τα δύο κράτη της Μεσογείου συνεργάζονται και αναφέρθηκε και στην συνεργασία μέσω της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης. Ευχαρίστησε το Μπαγκλαντές για την στήριξή του στο θέμα της Κύπρου και μίλησε για τη συνεργασία και τους κοινούς αγώνες για ελευθερία ενώ για το Μαρόκο είπε ότι η Κύπρος στηρίζει την συνεργασία του με την ΕΕ ειδικά στη περιοχή της Μεσογείου. Με την Αγκόλα είπε ότι ελπίζει σε εμβάθυνση της διμερούς σχέσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις