Τα σχέδιά τους για χαλάρωση του αυστηρού lockdown ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές της Σανγκάης, παρά την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη μητρόπολη των 26 εκατ. κατοίκων, όπως και σε άλλες περιοχές της Κίνας, είναι χαοτική. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει εξαιτίας των σκληρών περιοριστικών μέτρων τα οποία ισχύουν την τελευταία εβδομάδα σε ολόκληρη τη Σανγκάη, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής Covid» που προσπαθεί να εφαρμόσει η κεντρική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα.
Ανησυχία για την επάρκεια αγαθών, καθώς σημειώνονται μαζικές «επιδρομές» σε σούπερ-μάρκετ υπό το φόβο του κοινού για έναν νέο παρατεταμένο κατ' οίκον αποκλεισμό, αλλά και τεράστια πίεση στην οικονομία, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δισεπίλυτο πρόβλημα, με πολλές μεταβλητές. Οι μετοχές βιομηχανικών κολοσσών της Κίνας, όπως πχ η αυτοκινητοβιομηχανία Nio κατακρημνίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια, αντανακλώντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στις κινεζικές εταιρείες για το αμέσως προσεχές μέλλον.
Γι' αυτό και οι κρατικές αρχές καταστρώνουν σχέδια χαλάρωσης και όχι περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, παρά το νέο και επιθετικό πανδημικό κύμα. Τη Δευτέρα, τα κρούσματα στη Σανγκάη κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ της πρόσφατης περιόδου, με 914 συμπτωματικούς και 25.173 ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Στο τρέχον κύμα, η κυρίαρχη παραλλαγή του νέου κορωνοϊού είναι η επονομαζόμενη «Όμικρον ΒΑ.2», η οποία εμφανίζει έντονη μεταδοτικότητα. Κρούσματα Covid έχουν καταγραφεί σε 29 ακόμη σημεία της Κίνας, εκτός της Σανγκάης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις προοπτικές μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, η Σανγκάη εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερους τους κατοίκους, βάσει ενός σχεδίου το οποίο προβλέπει τη διαίρεση της πόλης σε τρεις ζώνες ή «περιοχές προστασίας». Σε αυτές τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονται καθόσον δεν θα αναφέρονται νέα κρούσματα σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Εκτός από τους Κινέζους πολίτες οι οποίοι τελούν εν εξάλλω, υπό το κράτος πανικού για το άδηλο μέλλον και τις πιθανές ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση ανησυχεί για περαιτέρω επιβράδυνση της παραγωγικής αλυσίδας. Η Σανγκάη είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κέντρο της κινεζικής οικονομίας, αλλά και ο κύριος διαμετακομιστικός κόμβος της χώρας. Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή ημιαγωγών και η επιβάρυνση στον τομέα των μεταφορών, δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο την οικονομία της Κίνας, αλλά σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αδυναμία έγκαιρης κάλυψης της ζήτησης και, κατά συνέπεια, η άνοδος των τιμών, στο σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών προϊόντων.
Εκτός από τη Σανγκάη, το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλές άλλες περιοχές της Κίνας, όπως πχ στην πόλη Γκουανγκζού των 18 εκατ. κατοίκων. Εκεί επιβλήθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος του πληθυσμού, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν μαζική επιδρομή στα σούπερ-μάρκετ και καταναλωτικό πανικό για την εξασφάλιση προμηθειών.
Ταυτόχρονα, στα κινεζικά social media (τα αντίστοιχα της Δύσης απαγορεύονται από το κινεζικό καθεστώς) κυκλοφορούν πρακτικές συμβουλές πχ για τη συντήρηση των νωπών τροφίμων ή πληροφορίες γύρω από το κατά πόσον υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για την επιβίωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις