Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ειδική έκθεση της για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) για το έτος 2019 συστήνει όπως το Πανεπιστήμιο προωθήσει τη σύσταση και στελέχωση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και τη συμμόρφωση του με τις θεσμικές προθεσμίες που το αφορούν και ειδικότερα την έγκαιρη ετοιμασία και υποβολή του ετήσιου Προϋπολογισμού και των οικονομικών καταστάσεων.
Περαιτέρω συστήνει συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου, αναφορικά με τις διαδικασίες χρηστής διακυβέρνησης και του Φορέα ΔΙΠΑΕ, αναφορικά με τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Συστήνει ακόμα όπως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για ψήφιση Κανονισμών που να διέπουν τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση, διαχείριση και διοίκησή του.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη στις γενικές συστάσεις προς τo Πανεπιστήμιο, αφού κατέληξε στα γενικά συμπεράσματα ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως κρατικός Οργανισμός που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, οφείλει να ακολουθεί τις γενικά αποδεκτές αρχές και κανόνες που διέπουν τη σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση.
Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες στις διαδικασίες λειτουργίας και στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Πανεπιστημίου και θα πρέπει να ληφθούν τα δέοντα διορθωτικά μέτρα, αναφέρεται.
Σύμφωνα με την έκθεση λόγω της μη ψήφισης Κανονισμών που αφορούν σε θέματα που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας του, το ΑΠΚΥ, για αριθμό θεμάτων, εφαρμόζει τις πρόνοιες των Κανονισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι στόχοι και η μεθοδολογία του διαφέρουν από τους στόχους και τη μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συγκεκριμένα στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί ότι στην Έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας γίνεται αναφορά στην έλλειψη ολοκληρωμένων, εγκεκριμένων και καθολικά εφαρμοσμένων πολιτικών και διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου των συστημάτων πληροφορικής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λαθών, απώλειας δεδομένων, διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών και μείωσης της παραγωγικότητας και στο ενδεχόμενο να επηρεαστεί η επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους φοιτητές και η αποτελεσματική αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.
Προσθέτει ότι όπως έχει πληροφορηθεί, πολλές από τις σχετικές συστάσεις που έγιναν δεν έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιήθηκαν μερικώς και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν εξακολουθούν να υφίστανται.
Επισημαίνει ότι η Υπηρεσία Πληροφορικής & Τεχνολογίας του ΑΠΚΥ κατέθεσε στη Διοίκηση εισηγήσεις για στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση το διεθνές πρότυπο «Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Πληροφορικής/ISO 27001», οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί, αφού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι ανθρώπινοι και τεχνο-οικονομικοί πόροι.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην αγορά υπηρεσιών και αναφέρει ότι από τη διερεύνηση καταγγελίας προς την ελεγκτική υπηρεσία, παρατηρήθηκε ότι κατά την περίοδο 30.1.2019 – 3.7.2020 καταβλήθηκε σε συγκεκριμένο οίκο συνολικό ποσό ύψους €49.183 (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) για διάφορες συμφωνίες παροχής υπηρεσιών, οι πλείστες των οποίων έγιναν με απευθείας ανάθεση, στη βάση αποφάσεων που λήφθηκαν από τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου.
Προσθέτει ότι σε επιστολή προς την ελεγκτική υπηρεσία, ημερ. 5.11.2020, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι, παρά τη δυνατότητα ανάθεσης για ποσά μέχρι συγκεκριμένου ορίου, οι δημόσιες αρχές πρέπει να εφαρμόζουν ανταγωνιστικές διαδικασίες εκεί όπου αυτό είναι αντικειμενικά εφικτό και ότι έχουν δοθεί προφορικές οδηγίες για εφαρμογή τουλάχιστον συνοπτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας κατά κανόνα από τα αρμόδια όργανα, ενώ θα εκδοθεί και γραπτή σύσταση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου.
Η ελεγκτική υπηρεσία αναφέρει περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε στην υπηρεσία ότι το Πανεπιστήμιο προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποφυγή φαινομένων κατάτμησης ή επανειλημμένων κατακυρώσεων σε συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας πάντοτε τον υγιή ανταγωνισμό και ότι έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες δειγματοληπτικών ελέγχων για αναθέσεις κάτω από τα όρια που καθορίζει η Νομοθεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις