Για τον ελληνισμό που συνεχίζει να απειλείται από την επεκτατική λογική και επιθετική συμπεριφορά της εξ ανατολών γειτονικής χώρας, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί πάντοτε ένα φωτεινό σηματοδότη για το μέλλον, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και μαθήτριες, τους φοιτητές και φοιτήτριες, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.
Όπως σημειώνει, από αυτή τη λαμπρή επέτειο ιδιαίτερα μηνύματα αντλεί όμως ο ελληνισμός της Κύπρου που ακόμα και σήμερα, 48 χρόνια μετά το 1974, βιώνει τουρκική κατοχή.
«Ανατρέχοντας στις εθνικές ρίζες μας και με εφόδιο το δίκαιο του αγώνα μας εμπνεόμαστε από την εθνική επέτειο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τερματισμό της ξένης κατοχής και ελευθερία σε ολόκληρη την Κύπρο. Έχοντας ως ακατάλυτη εθνική παρακαταθήκη τον άθλο του 1821 αντιστεκόμαστε στο άδικο και τη βουλιμία και είμαστε έτοιμοι να μην υποχωρήσουμε στα αδηφάγα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Αναβαπτιζόμενοι στην εθνική κολυμβήθρα του 1821 εμπνεόμαστε από την αναγέννηση του Ελληνισμού και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με ειρηνικά μέσα και όπλο το διεθνές δίκαιο την απελευθέρωση όλων των εδαφών της ιδιαίτερης πατρίδας μας», προσθέτει.
Στο μήνυμα του ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι «με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας τιμούμε με λαμπρότητα την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό».
Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, ο απανταχού ελληνισμός ανακαλεί στη μνήμη τον άθλο εκείνου του επικού αγώνα και αναβαπτίζεται με τα μηνύματα της εθνικής παλιγγενεσίας.
«Εδραιωμένη στις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, η ελληνική επανάσταση αποτελεί καθοριστικό σταθμό στην πορεία της νεότερης ιστορίας του ελληνισμού και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων προετοίμασε μια πνευματική αναγέννηση. Από τα μέσα του 18ου αιώνα τα ελληνικά γράμματα αναπτύσσονταν στην ευρύτερη περιοχή, φτάνοντας μέχρι και την κεντρική Ευρώπη. Με τα φώτα της γνώσης και της παιδείας, πολλοί στοχαστές όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος, συνέδεσαν τον σύγχρονο ελληνισμό με τα νάματα της μεγάλης ελληνικής πνευματικής παράδοσης. Αυτό το ρεύμα του ελληνικού διαφωτισμού, εμπνεόμενο και από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, άνοιξε το δρόμο της Φιλικής Εταιρείας. Εκείνης της μυστικής αδελφότητας που εξαπλώθηκε σε Ελλάδα, Μικρά Ασία, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι και την Κύπρο και προετοίμασε την επανάσταση», προσθέτει.
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η Επανάσταση του 1821 ανέδειξε τις αρετές του γένους και σημάδεψε την πορεία του έθνους.
«Άντρες και γυναίκες, επώνυμοι και ανώνυμοι, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, με πενιχρά υλικά μέσα αλλά με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ψυχικό σθένος, ανέλαβαν αγώνα απελευθέρωσης σε στεριά και θάλασσα. Με απαράμιλλη πατριωτική αφοσίωση και αυταπάρνηση, αψηφούσαν και το θάνατο ακόμα. Προμετωπίδα της Επανάστασης έγινε η φράση «ελευθερία ή θάνατος». Θρυλικές μορφές, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η Μαντώ Μαυρογένους, ηγήθηκαν της εξέγερσης και έγραψαν απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας. Με την ευκαιρία της διπλής γιορτής, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά», καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις