Την κατάργηση της χειμερινής ώρας και τη θέσπιση μόνο της θερινής, ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ, κάτι το οποίο όμως βρίσκει αντίθετους αρκετούς επιστήμονες, σύμφωνα με την Washington Post.
«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή στρες και σύγχυσης. Είναι απλώς κάτι δίχως κανένα νόημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, συντάκτης του νομοσχεδίου.
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα στην ομιλία του συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων», κάτι που όντως ισχύει κατά τις περιόδους αλλαγής της ώρας το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Από την άλλη ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Αϊλαντ, τόνισε πως «η χειμερινή ώρα σκοτεινιάζει τη ζωή μας κυριολεκτικά».
Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στους περισσότερους Αμερικανούς δεν αρέσει να αλλάζουν τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.
Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπήρξε ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της κατάργησης της χειμερινής ώρας, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποστούν την απώλεια ύπνου ή την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο.
Τα πιο φωτεινά απογεύματα, υποστήριξε, θα κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, ξεκούραστους και πιο χαρούμενους.
Τι έδειξε μελέτη στη Δανία για την αλλαγή της ώρας
Σε μελέτη που έγινε το 2017 στη Δανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ψυχιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 185.000 ανθρώπους από το 1995 έως το 2012.
Διαπίστωσαν ότι η αλλαγή στη χειμερινή ώρα, συνδέεται με 11% αύξηση στα καταθλιπτικά επεισόδια, και η αρνητική επίδραση χρειάζεται 10 εβδομάδες για να εξαλειφθεί.
Χειρότερη επιλογή η θερινή ώρα;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, επιστήμονες με εξειδίκευση στον ύπνο, από τη μία συμφωνούν με τη Γερουσία ότι η ώρα δεν θα πρέπει να αλλάζει, αλλά από την άλλη κάποιοι από αυτούς εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει η χειμερινή και όχι η καλοκαιρινή ώρα.
Ποιος ο κίνδυνος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου (AASM), αναφέρει ότι η κίνηση να παραμείνει η χώρα στη θερινή ώρα, παραβλέπει πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και το συγκεκριμένο σύστημα χρόνου. Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση της AASM, είναι ότι η χειμερινή ώρα συνδέεται πιο στενά με τον κιρκαδικό ρυθμό (βιολογικό ρολόι) του ανθρώπου και ότι η διατάραξή του, όπως συμβαίνει με τη θερινή ώρα, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης.
Τι είχε προτείνει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα το 2019.
Ομως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021.
Εκτοτε, με την κρίση της πανδημίας, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Στη χώρα μας πάντως, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για να μην αλλάξουν τον Οκτώβριο και πάλι οι δείκτες των ρολογιών.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις