ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα με τα σημερινά δεδομένα

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα με τα σημερινά δεδομένα

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο με σημερινή (3/3) ανακοίνωσή του θεωρεί πως το Υπουργείο Οικονομικών, με τα σημερινά δεδομένα, διατηρεί τον έλεγχο και δεν φαίνεται να απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα ή βιωσιμότητα, παρά τις μακροοικονομικές πιέσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, «καθώς η σημερινή αβεβαιότητα δεν δικαιολογεί εφησυχασμό σε σχέση με τις μακροοικονομικές της επιπτώσεις».

Παράλληλα, μέσα στα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη για λήψη μέτρων, με προτεραιότητα στα νοικοκυριά και δη τις ευάλωτες ομάδες. «Γίνεται ταυτόχρονα κατανοητή η ανάγκη για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν αύξηση στις τιμές, συνεχιζόμενες αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αλυσίδα παραγωγής καθώς και αυξήσεις σε ναύλα, πρώτες ύλες, ενδιάμεσα αγαθά και πολλές υπηρεσίες», προσθέτει.

«Είναι σαφές πως, πέρα από τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στις τιμές καυσίμων, και παρά την σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ μετά τις πρώτες πιέσεις, θα πρέπει να αναμένεται γενικευμένη ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων στην οικονομία και ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει νέα αύξηση», σημειώνει το Συμβούλιο και επισημαίνει πως «ήδη, πέρα από τους υδρογονάνθρακες, καταγράφονται αυξήσεις σε αρκετά αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και κάποιες πιέσεις στα ναύλα».

Τονίζει ταυτόχρονα πως η όποια στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να γίνει με συγκεκριμένους αποδέκτες και μέσα από κονδύλι το οποίο να υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αύξησης των εσόδων του κράτους που προκύπτει από τις τιμές των καυσίμων και δη τον ΦΠΑ. «Έτσι, θα μπορεί να αυξηθεί το ποσό στήριξης επιλεγμένων και στοχευμένων δικαιούχων, με εκ των προτέρων δοτό και συγκεκριμενοποιημένο δημοσιονομικό κόστος», συμπληρώνει.

Ακόμη το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη επίθεση στην Ουκρανία επηρεάζει ταυτόχρονα και τις ανάγκες της Δημοκρατίας να συνεχίσει στην δεδηλωμένη πορεία μείωσης των ρύπων της καθώς φέρνει στο προσκήνιο ακόμα πιο έντονα την ούτως ή άλλως σοβαρή ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας του τόπου.

Λέγοντας πως οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενταθούν, το Συμβούλιο επισημαίνει πως «πρέπει επομένως να αποφευχθούν οι όποιες οριζόντιες μειώσεις στους φόρους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους ρύπους, επειδή είναι αντίθετες με τις Βέλτιστες Πρακτικές, αντιπαραγωγικές ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα και αντίθετες προς σειρά από άλλες πρακτικές, πολιτικές και δαπάνες του κράτους.

«Γενικότερα τα οριζόντια μέτρα χωρίς διακρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρεβλά, σπάταλα και αναποτελεσματικά», αναφέρει το Συμβούλιο και συμπληρώνει: «Η όποια ανακούφιση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πως αυτές έχουν ούτως ή άλλως υποχρέωση να μειώσουν στο επόμενο διάστημα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Σε σχέση με τους κινδύνους από τη Ρωσία, το Συμβούλιο σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκτεθειμένη στο ρούβλι ή σε ρωσικό κρατικό χρέος και πως επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη παράμετρο δεν αναμένονται.

Το Συμβούλιο επισημαίνει πως δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της μείωσης της έκθεσης του τραπεζικού συστήματος σε Ρώσους πολίτες την τελευταία δεκαετία, τόσο σε επίπεδο πιστώσεων όσο και σε επίπεδο καταθέσεων.

«Είναι σαφές, όμως, το συνολικό πιστωτικό ρίσκο (credit risk) είναι πλέον αυξημένο και το ενδεχόμενο πιστωτικής συρρίκνωσης είναι υπαρκτό», σημειώνει.

Εξάλλου, το Συμβούλιο επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν ακόμα και ευκαιρίες, υπό προϋποθέσεις, ενόψει των αναμενόμενων νομισματικών αποφάσεων της ΕΚΤ υπό το πρίσμα των προθέσεων της Fed να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

«Δεν θα ήταν ωστόσο σοφή η οποιαδήποτε οριζόντια και βεβιασμένη κίνηση και δη οποιαδήποτε κίνηση που να βαίνει σε βάρος της Πράσινης Μετάβασης της Κύπρου, η οποία καθίσταται πλέον ακόμα πιο επείγουσα ανάγκη μετά και τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», καταλήγει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top