Πόσο θα πρέπει να περιμένει ένας ασθενής με θετικό τεστ κορωνοϊού πριν πραγματοποιήσει μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση; Οι νεότερες οδηγίες ορίζουν τους χρόνους αναμονής και πολλές ακόμη παραμέτρους με βάση και τα δεδομένα της παραλλαγής Omicron
Χειρουργοί και αναισθησιολόγοι επικαιροποιούν τα δεδομένα για τον ιδανικό χρόνο διεξαγωγής μιας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης μετά την νόσηση με κορωνοϊό.
Τον Μάρτιο του προηγούμενου χρόνου, πολύ πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, το COVIDSurg Collaborative (παγκόσμια συνεργασία περισσότερων από 15.000 χειρουργών και αναισθησιολόγων με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας) διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ή άλλων σοβαρών παρενεργειών ήταν υψηλός για όσους ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων από την διάγνωση με Covid-19.
Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν σε οδηγίες που συνιστούν οι χειρουργικές επεμβάσεις να αποφεύγονται εντός 7 εβδομάδων από τη διάγνωση με Covid-19. Οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο Anesthesia. Στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύονται και οι ενημερωμένες οδηγίες για το ζήτημα αυτό μετά την έλευση της παραλλαγής Omicron. Οι οδηγίες εκδίδονται εκ μέρους της Ένωσης Αναισθησιολόγων, του Κέντρου Περιεγχειρητικής Φροντίδας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χειρουργικής Ειδικότητας, του Βασιλικού Κολλεγίου Αναισθησιολόγων και του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας.
Τι προβλέπουν οι αναθεωρημένες οδηγίες:
– Ισχύει η προηγούμενη σύσταση για αποφυγή προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης εντός επτά εβδομάδων από το θετικο τεστ COVID-19.
– Σε περίπτωση ωστόσο που η επέμβαση θεωρείται επείγουσα και πρέπει να διενεργηθεί πριν τις επτά εβδομάδες η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί με βάση το ατομικό ιστορικό του ασθενούς και αφού συνυπολογιστούν ο κίνδυνος κόστους – οφέλους για τον ασθενή και ο κίνδυνος θνησιμότητας. Σε κάθε περίπτωση πριν την οριστική απόφαση πρέπει να γίνει προσεκτική αξιολόγηση των δεδομένων.
– Εκτός εάν είναι απολύτως επιτακτικό, καμία χειρουργική επέμβαση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 10 ημερών από το θετικό τεστ για τον κορωνοϊό, κυρίως επειδή οι ασθενείς θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεταδοτικοί και να θέτουν σε κίνδυνο άλλους ασθενείς και το προσωπικό.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ή ήπια νοσούντες με Covid-19 διατρέχουν έως και τριπλάσιο περιεγχειρητικό κίνδυνο κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό και οποιεδήποτε ισχυρισμοί για το αντίθετο είναι αβάσιμοι. Όσο για τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα και όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή νόσο μπορεί να απαιτηθεί διάστημα μεγαλύτερο των επτά εβδομάδων πριν την διεξαγωγή μιας χειρουργικής επέμβασης.
Μερικές από τις συστάσεις των αναθεωρημένων οδηγιών, ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να τροποποιηθούν καθώς αυξάνουν τα δεδομένα για την Omicron, προβλέπουν την διεξαγωγή προγραμματισμένου χειρουργείου σε εμβολιασμένους ασθενείς – με τρεις δόσεις όταν αυτό ειναι εφικτό – με την τελευταία δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν την επέμβαση.
Επιπρόσθετα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. χρήση μάσκας) για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου νόσησης με SARS-CoV-2 των ασθενών στην περιεγχειρητική περίοδο.
Οι ασθενείς οφείλουν να ενημερώσουν το νοσοκομείο εάν έχουν θετικό τεστ κορωνοϊού σε διάστημα επτά εβδομάδων από το προγραμματισμένο χειρουργείο. Επίσης σε ασθενείς με πρόσφατη λοίμωξη περιεγχειρητικά συνιστάται η αποφυγή ολικής νάρκωσης και η επιλογή τεχνικών περιοχικής αναισθησίας, όταν αυτό ειναι εφικτό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μεγάλες λίστες αναμονής χειρουργικών επεμβάσεων, που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, είναι λογικό να πρέπει να αποσυμφορηθούν, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα τη διεξαγωγή ασφαλών εγχειρήσεων. Γι’ αυτό και κάθε επέμβαση σε ασθενείς με θετικό τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο των επτά εβδομάδων και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να λαμβάνεται η πιο ορθή απόφαση ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα προς όφελος του ασθενή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις