Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αποτελέσει κοινό και ενωμένο μέτωπο κατά της Ρωσίας ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Μόσχα σε σχέση με την αναγνώριση ή όχι των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, αν η απόφαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η προσάρτηση των παράνομα αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ αν υπάρξει αναγνώριση, θα καταθέσει την πρόταση για κυρώσεις στο τραπέζι για έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πρόσθεσε πως υπάρχει ένα πακέτο κυρώσεων με διαβαθμίσεις μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις.
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση».
«Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Νοντέτσκ» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει αν το κάνει.
«Αναμένουμε πως δεν θα το κάνει, όμως αν το κάνει θα απαντήσουμε ως ενιαίο μέτωπο» υπέδειξε.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων για προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, λόγω του προηγουμένου των κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε περίπτωση αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ο κ. Μπορέλ θα πρέπει να καταθέσει τη σχετική πρόταση για έγκριση από τα κράτη μέλη.
Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, ως ένδειξη στήριξης στη χώρα. Κληθείς να διευκρινίσει πόσο πιθανόν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, είπε πως αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες και τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μεταξύ άλλων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε πως αν και η Ουκρανία δεν αποτελεί στρατιωτικό κίνδυνο για τη Ρωσία, μια δημοκρατική Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για το πολιτικό σύστημα στη Ρωσία. Πρόσθεσε πως αν και δεν υπάρχει πλάνο για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η ΕΕ θέλει την Ουκρανία να είναι ένας ελεύθερος και δημοκρατικός εταίρος.
Συνοψίζοντας την συζήτηση η οποία είχε συνολική διάρκεια δέκα ωρών, με μεγάλο μέρος της το πρωί να έχει αφιερωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ, υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα όσα γίνονται, πρόσθεσε, αποτελούν «πρόκληση για όσα αποτελούν τη βάση των ζωών μας, τη διεθνή νομιμότητα, τις αρχές και την πρόοδο». Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν την συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τις ενέργειες των υποστηριζόμενων από τους Ρώσους αυτονομιστών, καθώς και τις ενέργειες και τις κινήσεις που γίνονται «με ξεκάθαρο στόχο να δημιουργηθεί πρόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση», όπως είπε.
Πρόσθεσε πως η ΕΕ χαιρετίζει την συγκρατημένη στάση της Ουκρανίας μπροστά στον εκφοβισμό και την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία.
Ο κ. Μπορέλ επανέλαβε πως οι πρεσβείες και οι διπλωματικές αποστολές 26 από τα κράτη μέλη της ΕΕ και η αντιπροσωπεία της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ακόμα πως τυχόν κυρώσεις για περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας θα ισχύσουν και για τη Λευκορωσία σε περίπτωση που η επίθεση έρθει από τα εδάφη της χώρας όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σε σχέση με την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο κ. Μπορέλ ενθάρρυνε τους πολιτικούς ηγέτες στη χώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέση στην Ευρώπη για μια διαιρεμένη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Όσοι σπρώχνουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, κάνουν λάθος και στερούν τους πολίτες από μια σταθερή και ευημερούσα ζωή.
Οι ΥΠΕΞ, ανέφερε, εξέφρασαν τη στήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για στήριξη της σταθερότητας, και για μεταρρύθμιση των συνταγματικών διατάξεων που να καθιστούν το ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας πιο λειτουργικό.
Η ΕΕ, σημείωσε, είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης αλλά και των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο αν αποτύχουν όλες οι άλλες προσπάθειες.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ στη σύνοδο των ΥΠΕΞ συζητήθηκαν ακόμα θέματα κλιματικής διπλωματίας, ενώ πραγματοποιήθηκε η υπουργική συνάντηση με τους ΥΠΕΞ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τονίζοντας πως είναι καιρός ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με την περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις