ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση στην Ουκρανία - Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

Κρίση στην Ουκρανία - Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

«Έπρεπε να έχω πάρει πριν καιρό την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος - «Θα υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τα δύο κράτη» - Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επισήμως Μακρόν και Σολτς για τις αποφάσεις του.

Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το Ουκρανικό. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφέρθηκε στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014 και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία, μεταφέροντας επιθετικά όπλα κοντά στην επικράτειά της. Τόνισε με πάσα σαφήνεια ότι δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα στην ενδοχώρα της, ακόμη και πέρα από τα Ουράλια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά όπλα» στη φαρέτρα του, τόσο με την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, όσο και με την κίνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου στο συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισοδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη. Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.

Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία. Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού.

Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.

Βάσει των διεθνών συνθηκών, απαγορεύεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως οι δυτικοί έφεραν στρατιώτες, ως συμβούλους. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ασφάλειά της εναντίον της ασφάλειας μίας άλλης χώρας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσουν πολιτικές εναντίον της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί, αν προσαρμοστεί στιος διατάξεις του και αν αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν, άρχισαν να λένε ότι οι κεντρικές και ανατολικές χώρες θα μπορέσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και θα τις απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, αποσύροντας τα στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία.

Ρώτησα τον Κλίντον γιατί θέλουν την επέκταση προς ανατολάς και μου είπε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μία τόσο μεγάλη χώρα στην περιοχή. Έχουν βάλει τόσες ανατολικές χώρες στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πως οι δυτικοί δεν ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους. Ακόμη και στη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε επιθετικούς πυραύλους Τόμαχοκ. Το ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνεται. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση επίθεση κατά της χώρας μας. Υπάρχει ευθεία απειλή επίθεσης κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει ως κύριο εχθρό της συμμαχίας τη Ρωσία.

Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να βλέπουν στρατιωτικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά όπλα κατά της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία σειρά από πυραύλους, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία ακόμη και στο βάθος της ρωσικής ενδοχώρας, πέρα από τα Ουράλια. Και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά μας.

Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Ζητάμε γραπτές εγγυήσεις γι' αυτό από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και φυσικά προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Προτείναμε και τη μη εγκατάσταση και ανάπτυξη επιθετικών όπλων στα σύνορά μας. Και τα έχουμε γράψει και στην ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ. Μας απειλούν με κυρώσεις, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή και σύγχρονη έχει γίνει η χώρα μας. Μπορεί να μας βάλουν κυρώσεις, χωρίς καμία τυπική δικαιολογία και να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα, αλλά δεν θα καταφέρουν κάτι.

Όσον για την κατάσταση στο Ντονμπάς, το Κίεβο δείχνει συνέχεια ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες. Θέλει να κάνει έναν πόλεμο με πολλά θύματα, όμως θα τους θυμίσω πώς κατέληξε η τελευταία σύγκρουση.

Θεωρώ απαραίτητο να προβώ σε μία απόφαση που θα ΄έπρεπε να έχω λάβει εδώ και πολύ καιρό, να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και βέβαια να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις δύο περιοχές».


Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο συμβούλιο ασφαλείας που προηγήθηκε

Για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα μίλησε τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», ενώ πρόσθεσε πως στο Κίεβο δεν σκοπεύει να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. Πάντως, πάνω σε αυτό το θέμα, τόνισε πως ο Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα. Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια». «Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές κι εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε, στη συνομιλία που είχαν, πως η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει στάση απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς να γνωρίζει περισσότερα. «Συνάδελφοί μου από άλλες χώρες μου λένε πως ο Αμερικανός συνάδελφος έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αύριο από το ΝΑΤΟ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία δεν το θεωρούν σαν παραχώρηση, αλλά, απλώς, σαν υλοποίηση των σχεδίων της Δύσης». «Πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε και να προετοιμάσουμε την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, αυτό είναι μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για τον εαυτό σας», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της διαμάχης στο Ντονμπάς, ωστόσο «οι αρχές του Κιέβου πραγματοποίησαν δύο φορές στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη» και «η κατάσταση κλιμακώνεται για τρίτη φορά».

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επαφή με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top