Σε σταυροδρόμι κρίσιμων επιλογών για τις προεδρικές εκλογές του 2023 μπαίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και περίοπτη θέση έχει ασφαλώς το Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ μεθαύριο Κυριακή 6 Φεβρουαρίου. Παρόλον ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις ως προς το όνομα ή τα ονόματα πιθανών υποψηφίων, το συνέδριο του ΔΗΚΟ θεωρείται ορόσημο στην πορεία του κόμματος προς τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο, αφού θα χαράξει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος για την επίτευξη συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Από τη συζήτηση που θα γίνει, αναμένεται επίσης ότι θα φανεί και η κατεύθυνση προς την οποία στρέφεται η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 1500 συνέδρων, οι οποίοι θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΔΗΚΟ θέλει να διατηρήσει το ρυθμιστικό του ρόλο και να έχει καθοριστική συμμετοχή στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να επιβεβαιωθεί η θέση του Προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση.
Η κάθοδος με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο παραμένει ως επιλογή την οποία προκρίνουν στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ παραμένει ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί, από τη στιγμή μάλιστα που ο Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα την αναζήτηση συνεργασιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή. Σε περίπτωση όμως που τυχόν υποψηφιότητα Παπαδόπουλου εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η ΕΔΕΚ, με την οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων και στο Κυπριακό, τότε δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να επαναλάβει το εγχείρημα του 2018. Από την άλλη, στελέχη του ΔΗΚΟ βάζουν στο τραπέζι το σενάριο υποστήριξης υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο το ΑΚΕΛ επίσης έχει αποκλείσει. Στελέχη του ΔΗΚΟ που προκρίνουν υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, αλλά και εκείνα που βάζουν στο τραπέζι το όνομα του Νίκου Χριστουλίδη, υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση αποτυχίας να περάσει στον επόμενο γύρο είτε ο ένας είτε ο άλλος, τότε το ΔΗΚΟ θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αντίλογος υποστηρίζει ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει το κόμμα προ ενός διλήμματος με ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος.
Εν πάση περιπτώσει, η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται ιδιαίτερα σημαντική γιατί μετά το συνέδριο της Κυριακής η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα έχει το ΟΚ για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα. Η προσοχή εστιάζεται στην αναζήτηση συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, με τις πληροφορίες από τα δύο κόμματα να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός καλού κλίματος, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θέλησης για συνεργασία. Το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη παραμένει στο τραπέζι αλλά εκτός από υποστηρικτές σε επίπεδο στελεχών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνει και πολλούς επικριτές και στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το στάδιο όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνον το όνομα του υποψηφίου αλλά και η συνομολόγηση της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αφετηρία παραμένει η κοινή θέση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για αλλαγή διακυβέρνησης, όμως θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις σε μια σειρά από τα μεγάλα θέματα όπως είναι το Κυπριακό και η Οικονομία.
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συνεχίζει τις επαφές του, με μέλη και στελέχη αλλά και με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και οργανωμένα σύνολα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις