Όλοι έχουμε διαβάσει ή ακούσει διαφορετικές ιστορίες νόσησης με COVID-19. Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι, εφόσον αποδράμει η νόσος, μένουν τα αντισώματα που προσφέρουν ανοσία και εμποδίζουν την επαναμόλυνση από τον ιό. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως γνωστό για κάθε περίπτωση ασθενούς πόσο καιρό διαρκεί αυτή η ανοσία.
Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις επαναμόλυνσης σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Βέβαια, αυτό δείχνει ότι μετά την ανάρρωση είναι σημαντικό να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, χρήση μάσκας και συχνό πλύσιμο των χεριών. Καθώς, όμως, οι αναφορές σε συμπτώματα post-COVID που εμμένουν για αρκετούς μήνες είναι όλο και πιο συχνές, καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη βελτίωση της ψυχικής μας κατάστασης.
Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ταλαιπωρούνται από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου COVID-19, αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση από τον ιό. Πλέον, καθώς τείνει να νοσήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων του πλανήτη, όλο και περισσότερο στρέφεται το ενδιαφέρον των ειδικών στη μελέτη των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι νοσήσαντες μετά την ανάρρωσή τους και την αρνητικοποίηση κάθε τεστ.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα φορείς του ιού (είτε συμπτωματικός είτε ασυμπτωματικός) παρουσιάζει ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα. Από τα πλέον συνήθη συμπτώματα που ταλαιπωρούν τα άτομα που νόσησαν και ανάρρωσαν είναι "η κατατονία, τα δέκατα, ο βήχας, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, αλλά και ένα σχετικά νέο σύμπτωμα, η παροσμία", λέει ο καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. "Ο ιός οδηγεί σε αυξανόμενους αριθμούς νέων που αναπτύσσουν παροσμία – μια διαταραχή όπου οι άνθρωποι βιώνουν παράξενες και συχνά δυσάρεστες παραμορφώσεις της όσφρησης, π.χ. η σοκολάτα μυρίζει σαν βενζίνη, ενώ το λεμόνι μυρίζει σαν σάπιο λάχανο! Αποτέλεσμα: Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τρώνε τροφές που κάποτε αγαπούσαν και ορισμένα μπορεί να δυσκολεύονται και να φάνε", συμπληρώνει ο καθηγητής.
Επίσης, ακόμα και έναν μήνα μετά την ανάρρωση του ασθενούς εμφανίζονται όλο και πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρονται στον ψυχισμό του ατόμου.
Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ένα ή και περισσότερα από τα εξής:
- Διαταραχές ύπνου
-Κατάθλιψη
-Άγχος
-Μετατραυματικό σύνδρομο
- Ψυχώσεις
- Αιφνίδιες αλλαγές στη διάθεση
- Αϋπνία
- Ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με την παρατεταμένη αίσθηση ασθενείας
Στον δρόμο για την αποκατάσταση
Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε σταδιακά να επανέλθετε σε μια ικανοποιητική ψυχοσωματική κατάσταση, σύμφωνα με τις συμβουλές της Αγγελίνας Λαζάρεβα, MD, παθολόγου, μέλους Ιατρικού Τμήματος Cross Border Med Care.
1) Ασκηθείτε
Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται μετά την ανάρρωσή σας από την περιπέτεια με τον κορονοϊό, αν ξεκινήσετε με περπάτημα 15 λεπτών την ημέρα, το οποίο θα αυξάνετε σταδιακά, βαθμιαία θα βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
2) Καταναλώστε θρεπτικά συστατικά
Η ισορροπημένη διατροφή, στην οποία θα εντάξετε θρεπτικά συστατικά, θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Μερικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν επιπλέον ανεξήγητη μείωση ή αύξηση βάρους. Φτιάξτε ένα οργανωμένο διατροφικό σχήμα και λαμβάνετε ελαφριά και συχνά γεύματα κάθε μέρα. Σκεφτείτε ότι το σώμα σας προσπαθεί να επανέλθει. Με την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και την αποφυγή ανθυγιεινών τροφών θα το βοηθήσετε κι εσείς όσο πρέπει.
3) Εξασκήστε τη μνήμη σας
Ο ιός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας και τη μνήμη σας, επενδύστε λίγο από τον χρόνο σας φτιάχνοντας ένα παζλ, παίζοντας παιχνίδια μνήμης ή λύνοντας σταυρόλεξα. Ακόμα, ξεκινήστε κάποια δραστηριότητα σταδιακά και συνεχίστε να προκαλείτε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο κάθε μέρα.
4) Δώστε χρόνο
Η κόπωση που νιώθετε μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, προσπαθώντας να μην τον πιέζετε να αντεπεξέλθει όπως πριν. Λάβετε υπόψη ότι έχετε αντιμετωπίσει πρόσφατα μια ασθένεια που επηρέασε σοβαρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είναι καλύτερο να επανέλθετε σταδιακά.
5) Μην αγνοήσετε ανησυχητικά σημάδια
Κόπωση ή δύσπνοια, βήχας που γίνεται πλέον ενοχλητικός πρέπει να σας κρατούν σε εγρήγορση. Φροντίστε να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με τον γιατρό σας εάν συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν για καιρό μετά τέτοια συμπτώματα.
6) Ζητήστε βοήθεια
Εμπλέξτε το κοντινό σας περιβάλλον. Δεν είναι καλό να το περάσετε όλο αυτό μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας, ώστε να μην ξοδεύετε παραπάνω ενέργεια από όσο αντέχετε για να καταπολεμήσετε την εξάντληση. Ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει πλήρως και να επανέλθει. Έτσι, η λήψη βοήθειας ή η συμμετοχή κάποιου ατόμου στη διαδρομή αποκατάστασης θα είναι ευεργετική για εσάς.
Συνήθως ένας μέσος ασθενής με COVID-19 χρειάζεται ως επί το πλείστον 3 εβδομάδες για να ανακάμψει, μπορεί όμως και παραπάνω. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν και είχαν αντίκτυπο στους νεφρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά τους πολύ μετά την ανάρρωσή τους. Άλλες πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις της COVID-19 είναι νευρολογικές ή ψυχικές, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η λοίμωξη μπορεί επίσης να προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα και το νευρικό σύστημα. Ακολουθήστε με συνέπεια αυτές τις έξι πρακτικές για να επανέλθετε και μείνετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις