ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών δαπανών για ανάκαμψη της οικονομίας και τον περιορισμό απώλειας εσόδων

Υπ. Οικονομικών: Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών δαπανών για ανάκαμψη της οικονομίας και τον περιορισμό απώλειας εσόδων

Την ανάγκη περιορισμού της απώλειας εσόδων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και της υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών, ειδικότερα των δαπανών που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

«Δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας λόγω της συνέχισης της πανδημίας Covid-19, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η απώλεια εσόδων», αναφέρει ο κ. Παντελή σε εγκύκλιο που απεστάλη χθες προς τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σημειώνει πως περαιτέρω θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για είσπραξη καθυστερημένων εσόδων.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, καθώς και των λοιπών δαπανών, «οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψης της οικονομίας».

«Ιδιαίτερα η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας», προσθέτει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.

O κ. Παντελή αναφέρεται και στις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών και στις διατάξεις του περί ρύθμισης των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων και για συναφή θέματα Νόμου και των σχετικών κανονισμών, σημειώνοντας ότι το πνεύμα της νομοθεσίας αυτής είναι η εξασφάλιση/αγορά υπηρεσιών περιορισμένης χρονικής διάρκειας για ειδικές και μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου/σχεδίου ή προγράμματος.

«Η υποστελέχωση δεν αποτελεί καμία δικαιολογία ούτε και είναι αποδεκτή για σύναψη σύμβασης υπηρεσιών», αναφέρει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ και επισημαίνει ότι «η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και για συγκεκριμένη εργασία (παραδοτέα) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται δημοσιοϋπαλληλική σχέση μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου».

Εξάλλου, ο κ. Παντελή τονίζει πως στο Υπουργικό Συμβούλιο υποβάλλονται προτάσεις, ειδικά για θέματα, τα οποία συνεπάγονται οικονομικές επιπτώσεις, που πρέπει να ενσωματώνουν τις απόψεις του ΥΠΟΙΚ.

Επισημαίνει, τέλος, ότι όλα τα επιδόματα θα πρέπει να δίνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φειδώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονομήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προνοεί σημαντική δημοσιονομική διόρθωση με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υπολογίζεται στο 1,1% του ΑΕΠ ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι πλεονασματικό και θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ από έλλειμμα 5,5% και 3,0% το 2021 αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top