ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άλλος ένας χρόνος πανδημίας στην Κύπρο – Αλλαγή Υπουργού Υγείας, νέες μεταλλάξεις και safepass στο κινητό

Άλλος ένας χρόνος πανδημίας στην Κύπρο – Αλλαγή Υπουργού Υγείας, νέες μεταλλάξεις και safepass στο κινητό

Μετά από ένα χρόνο και εννέα μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Κύπρο, η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της στο νησί μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

του Αντώνη Αδάμου

Το 2021 ζήσαμε πολλά. Ξεφύγαμε για λίγο από τα καθολικά lockdowns και αναπνεύσαμε καθαρό αεράκι με αρκετές χαλαρώσεις. Αρχίσαμε να ταξιδεύουμε και πάλι με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Η τεχνολογία άλλαξε τις συνήθειες μας χρησιμοποιώντας για έλεγχο εφαρμογές σε έξυπνα κινητά, ενώ νέες μεταλλάξεις έφεραν πάλι υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σκληρά μέτρα. Στο λεξιλόγιο μας μπήκε επίσης η «ενισχυτική» ή «αναμνηστική» δόση εμβολίου. Το ThemaOnline έτρεξε πίσω στην αρχή του 2021 και κατέγραψε την πορεία της πανδημίας.

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

Με δύο νέους θανάτους «έκανε ποδαρικό» το 2021 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θυμάτων σε 127. Παράλληλα την 1η Ιανουαρίου 2021 είχαν εντοπιστεί 167 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 22,818.

Ένα χρόνο μετά, τα κρούσματα άγγιξαν στο σύνολο τις 162 χιλιάδες. Μάλιστα, την τελευταία βδομάδα του 2021 τα καθημερινά κρούσματα ξέφυγαν καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, το 2021 μας αποχαιρέτησε με αρνητικό ρεκόρ 5,048 περιστατικά από 169,476 rapid και PCR test. Την ίδια μέρα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 638.

Ταξίδια με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Επίσημα στη ζωή μας μπήκε την 1η Ιουλίου 2021 το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διακίνηση πολιτών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταιν. Το πιστοποιητικό αποτελεί ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, ή έχει νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο COVID-19, ή έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα. 

Παράλληλα, οι χώρες ταξινομούνται πλέον σε κατηγορίες ανάλογα με τον επιδημιολογικό κίνδυνο (κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη και γκρίζα). Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση εισηγήσεις για κατηγοριοποίηση των χωρών με βάση τον επιδημιολογικό κίνδυνο ενώ η κάθε χώρα παίρνει τις δικές τις αποφάσεις. Κάθε κατηγορία σημαίνει και διαφορετικούς περιορισμούς στα ταξίδια.

Αλλαγή σκυτάλης στο Υπ. Υγείας – Νέος Υπουργός ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα πέρασε η σκυτάλη του Υπουργείου Υγείας περί τα μέσα του χρόνου.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε χαρακτηρίσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας δύσκολες και σκληρές, «όλες όμως οι ενέργειες, στόχο είχαν να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία και να σωθούν ζωές».

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στις 2 Ιουλίου. Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμπάσχω με όλους τους ασθενείς και θα επιχειρήσω να λύσω τα καθημερινά τους προβλήματα. Συμπάσχω και θα συμπορευθώ με όλους τους επιστήμονες υγείας που αγωνίζονται καθημερινά κόντρα στον ορατό εχθρό, την πανδημία».

Κίνητρα για εμβολιασμό

Με τους ειδικούς να λένε συνεχώς πως το μοναδικό μας όπλο έναντι στον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Ιουλίου αποφάσισε σειρά κινήτρων για την προώθηση του. Παράλληλα, επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνική τους Ευθύνης και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το νεοσύστατο γραφείο του Επίτροπου του Πολίτη προσέφεραν επιπρόσθετα κίνητρα αποκλειστικά σε νεαρούς μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Κέντρα εμβολιασμού Walk-In

Στη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ελεύθερης προσέλευσης “walk-in” προχώρησε το Υπουργείο Υγείας από τις 15 Ιουλίου. Σκοπός των walk-in ήταν να εξυπηρετούν πολίτες που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, αλλά δεν είχαν προγραμματίσει εκ των προτέρων ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Τέρμα στα δωρεάν rapid test

Tο Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test από 1η Αυγούστου. Δωρεάν τεστ δικαιούνταν πλέον μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι είχαν νοσήσει.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες στράφηκαν στα φαρμακεία για τη διεξαγωγή rapid test με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ.

Προς το τέλος του χρόνου μπήκαν στη ζωή μας και τα «self test» τα οποία όμως δεν αντικατέστησαν την ισχύ των rapid και PCR test. Η δωρεάν διάθεση τους από τα Φαρμακεία άρχισε στις 21 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι είναι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Παγκόσμιος συναγερμός από επικίνδυνες μεταλλάξεις

Παρέα με το ελληνικό αλφάβητο κάναμε το 2021. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αποφασίσει τον Απρίλιο να απλοποιήσει τις ονομασίες των διαφόρων μεταλλάξεων του ιού, δίνοντας σε αυτές και ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Ο κύκλος των μεταλλάξεων άρχισε από τις πρώτες μέρες του 2021. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου τα πρώτα κρούσματα με το νέο βρετανικό στέλεχος, γνωστό και ως μετάλλαξη «Άλφα». Το βρετανικό στέλεχος του ιού επικράτησε στην Κύπρο μέχρι και τον Απρίλιο.

Παράλληλα, είχαν εντοπιστεί μεταλλάξεις στη Νότια Αφρική (Βήτα) και στην Βραζιλία (Γάμμα) οι οποίες δεν ήταν τόσο μεταδοτικές όσο η Άλφα.

Τον Απρίλιο έκανε την εμφάνισή της η «ινδική μετάλλαξη» ή διαφορετικά «Δέλτα» η οποία έφερε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Επικράτησε τον Ιούνιο στην Κύπρο και συνέχισε την πορεία της μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με έρευνες, η Δέλτα ήταν μέχρι και 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, οδηγoύσε τους ασθενείς με κορωνοϊό σε βαριά νόσηση, ενώ πρόσβαλλε πιο εύκολα νεαρά άτομα και εμβολιασμένους, σκορπώντας ανησυχία σε όλη την υφήλιο.

Τον Οκτώβριο πήρε σκυτάλη η ‘Δέλτα+’ χωρίς όμως να προκαλεί περαιτέρω ανησυχία.

Μία νέα μετάλλαξη έκανε την εμφάνισή της τον Νοέμβριο που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα. Η μετάλλαξη πήρε το όνομα «Όμικρον». Στις 10 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ο εντοπισμός των πρώτων περιστατικών στην Κύπρο σε τρεις μαθητές από τη Λεμεσό που επέστρεψαν την 1η Δεκεμβρίου από ταξίδι στο εξωτερικό. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ακόμα πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά δεν προκαλεί τόσο βαριά νόσηση. Την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στην Ευρώπη κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022 αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ενισχυτική – αναμνηστική – τρίτη, τέταρτη κοκ δόση

Επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια πέφτουν σημαντικά μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και ακόμη πιο σύντομα από τη μοναδική δόση του Janssen. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, έφεραν την ανάγκη για επιπρόσθετη δόση που θα θωρακίσει τον οργανισμό. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η Όμικρον μεταδίδεται ευρέως, χώρες κάνουν σκέψη και για τέταρτη δόση.

Στην Κύπρο, ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου από οίκους ευγηρίας. Το όριο ηλικίας για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση έπεφτε συνεχώς με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στην Κύπρο ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Εμβολιασμός Παιδιών 5 – 11 ετών

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, ξεκίνησε στην Κύπρο ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το μόνο αδειοδοτημένο εμβόλιο για παιδιά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η μία «πύλη» έπεφτε μετά την άλλη

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η τεχνολογία μας πρόδωσε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Πύλη Εμβολιασμού «έπεσε» με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό ενώ προβλήματα υπήρξαν και με την πύλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.

Ακόμη, ο έλεγχος κατοχής SafePass έγινε υποχρεωτικός μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus από τις 22 Νοεμβρίου προκαλώντας νέα προβλήματα τόσο σε ηλικιωμένους πολίτες όσο και επιχειρηματίες που δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top