Αποχή τήρησαν οι πέντε Κύπριοι βουλευτές, ενώ η μία καταψήφισε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του ψηφίσματος για την Έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014.
Λευτέρης Χριστοφόρου, Νεοκλής Συλικιώτης, Τάκης Χατζηγεωργίου, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης τήρησαν αποχή, ενώ η Ελένη Θεοχάρους καταψήφισε την Έκθεση.
Εξηγώντας τη θέση της, με δήλωσή της, η Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας “ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, αφού θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και προωθεί την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου”.
Όπως ανέφερε, παρά την πρόθεση που είχε να στηρίξει και να υπερψηφίσει την Έκθεση, τελικώς έδωσε αρνητική ψήφο, διότι τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στην έκθεση είναι περισσότερα από τα θετικά και υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές".
Σύμφωνα με την Ελένη Θεοχάρους, στην παράγραφο για το Κυπριακό δεν γίνεται δεκτή η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοεί η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Συνεπώς, διασπάται η διασύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το προϊόν που θα προκύψει από την επίλυση του προβλήματος.
Ταυτοχρόνως, υποστήριξε ότι προωθείται η ειδική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, με αποσύνδεση της πορείας της Άγκυρας προς την ΕΕ από τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο. Παράλληλα, προωθείται και η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς την εκ των προτέρων πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, δηλαδή του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε.
Επιπλέον παρέχεται, όπως είπε, στην Τουρκία η δυνατότητα να συμμετέχει στα Συμβούλια Εξωτερικών και Άμυνας, χωρίς προηγουμένως να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει να τελεί υπό τουρκική κατοχή.
"Υπερψήφιση της έκθεσης εκ μέρους μου θα σήμαινε αυτοαναίρεση και ασυνέπεια προς τις θέσεις με τις οποίες έχω εκλεγεί για να εκπροσωπώ τον λαό στο ΕΚ. Εξελέγην για να υπερασπίζομαι την κυπριακή Δημοκρατία και ουχί να απεργάζομαι τη διάλυση της", τόνισε.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι ζήτησε στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου να γίνει αναφορά στους νομίμους κατοίκους της και στην περίπτωση που ανοίξει το λιμάνι, να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υπάρχει ρητή αναφορά για εμπόριο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι.
“Δυστυχώς, η έκθεση παραθεωρεί επικίνδυνα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ήταν δυνατή η ψήφισή της για λόγους αξιοπιστίας και υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της ΕΕ” είπε.
“Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι συμπεριλαμβάνει σημαντικές θετικές αναφορές για τα θέματα της Κύπρου και συγκριτικά και διαχρονικά είναι η πιο βελτιωμένη έκθεση”, τόνισε ο ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, σύμφωνα με τον οποίο η αρχική έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι ήταν ιδιαίτερα αρνητική όσον αφορά τις θέσεις μας, εμπεριέχοντας απαράδεκτα στοιχεία.
Αναφερόμενος στα θετικά της έκθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο “επιτακτικό κάλεσμα” προς την Τουρκία να σεβασθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβασθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων που αφορούν την εκμετάλλευση και φυσικών πόρων.
Επίσης, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι εκφράζεται με έντονο τρόπο η δυσαρέσκεια του Ευρωκοινοβουλίου για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζεται σθεναρά η επανένωση της Κύπρου, με βάση μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες τους.
Ο κ. Χριστοφόρου επεσήμανε ότι το ΕΚ ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της, να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες και να βοηθήσει στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και καταδικάζεται η παρουσία εποίκων στο νησί.
Ωστόσο είπε πως “υπήρξαν και κάποια σημεία στην Έκθεση που εκφράσαμε την διαφωνία μας αλλά δεν κατέστην δυνατόν να αφαιρεθούν πλήρως, όπως η αναφορά για εντατικοποίηση των συζητήσεων με τη Τουρκία για θέματα Ενέργειας όπως και η δυνατότητα συμμετοχής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών”.
Οι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου τήρησαν αποχή αφού έκριναν ότι το ψήφισμα περιείχε αδυναμίες, όπως η μη αφαίρεση του ΡΚΚ από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, η περιγραφή της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ και άρα με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία, η ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας και το κάλεσμα για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών, ενώ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο σημείωσαν ότι οι δύο τροπολογίες που κατάθεσαν με την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς και οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια “καλύπτουν ένα σημαντικό κενό”. Πρόκειται για την τροπολογία που καταδικάζει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας στην Κύπρο και την καλεί να τερματίσει κάθε πράξη αλλοίωσης του δημογραφικού ισοζυγίου στο νησί που θα παρεμποδίσει μελλοντική λύση και την τροπολογία που εισάγει αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2015, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Σύμφωνα με τους δύο ευρωβουλευτές, με δικές τους τροπολογίες, που στηρίχθηκαν από την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκουν, βελτιώθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι αναφορές στο Κυπριακό, με περίληψη της αναφοράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης τόνισε ότι “πρόκειται για την πιο επικριτική έκθεση ως τώρα, παρά κάποιες σοβαρές αδυναμίες”.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρκετά θετικά που αφορούν την Κύπρο, όπως η έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, καταδικάζεται η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με όλα τα κράτη της ΕΕ, αναγνωρίζεται πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, γίνεται αναφορά στο σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και καταδικάζεται ο εποικισμός της Κύπρου και κάθε είδους ενέργεια της Τουρκίας που αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα επειδή εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού. Τέλος, κανένα άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς εκπλήρωση των κριτηρίων, σημείωσε.
“Για αλλού ξεκίνησε η εισηγήτρια και αλλού κατέληξε η έκθεση, χάρις στη συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια που ανέτρεψαν τις επιδιώξεις της. Αξιοσημείωτο ότι σημαντική μερίδα ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κινήθηκαν αντίθετα στις υποδείξεις της, με αποτέλεσμα την ανατροπή προς το θετικότερο και υπέρ των κυπριακών θέσεων. Η ψυχωτική αντίδραση της Τουρκίας με προσβλητικά σχόλια εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει πόσο ενοχλήθηκε για το αποτέλεσμα” ανέφερε ο κ. Μαυρίδης.
“Στα αρνητικά καταγράφεται η έμμεση αναφορά για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και κάποιες άλλες αναφορές για αυτό το λόγο τήρησα αποχή στην ψηφοφορία για το σύνολο του ψηφίσματος”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.
Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση σε “μεγάλο βαθμό” για το ψήφισμα, ειδικά, όπως είπε, μετά και από την προσθήκη τροπολογίας με την οποία καταδικάζεται η πολιτική εποικισμού της Τουρκίας και καλείται η Τουρκία να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η οποία αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την οποία καλείται η Τουρκία να θέσει τέλος σε κάθε είδους ενέργεια που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού και, ως εκ τούτου, συνιστά εμπόδιο σε μια μελλοντική λύση.
Σημαντική θεωρεί και αναφορά στο ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2015 σχετικά με την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις