Οριακή είναι η επιδημιολογική μας κατάσταση δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει αβεβαιότητα στο τι θα γίνει με την «απογείωση» της Όμικρον και στην Κύπρο.
«Η κατάσταση είναι οριακή. Είτε με τα μέτρα και τα εμβόλια θα παραμείνει σε ένα επίπεδο σταθερότητας ή όταν η Όμικρον ‘απογειωθεί’ τότε θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχει ένα μεγάλο ‘αν’», σημείωσε.
Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι για την Όμικρον, γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά δεν υπάρχει ακόμα μια ξεκάθαρη εικόνα από την χώρα όπου προέρχονται τα δεδομένα, αν πρόκειται για ήπια νόσο ή κάποιοι λένε ότι είναι η ίδια, όπως την Δέλτα.
«Φαίνεται ότι τα δύο εμβόλια δεν την αντιμετωπίζουν επαρκώς, κυρίως αν έγιναν κάποιους μήνες προηγουμένως. Όπως φθίνει η ανοσία, φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει την Όμικρον επαρκώς και κατ΄ επέκταση χρειάζεται η τρίτη δόση και φαίνεται ότι χρειάζονται και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι τα 28 κρούσματα της Όμικρον που έχουν ανιχνευθεί μέχρι στιγμής ήταν αναμενόμενο ότι θα προέλθουν από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και τις επαφές των αρχικών ατόμων που βγήκαν θετικοί.
«Το μεγάλο ζητούμενο εδώ πέρα είναι αν έχουν διεισδύσει στην κοινότητα, κάποια περιστατικά τα οποία παραμένουν χωρίς ανίχνευση. Και είναι αυτό που είναι το επικίνδυνο διότι βλέπουμε επί καθημερινής βάσης στις πύλες εισόδου της χώρας να εντοπίζονται περίπου 40 κρούσματα την ημέρα που είναι ένας αρκετά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, που δεν γνωρίζουμε αν είναι Όμικρον», επεσήμανε.
Εκείνο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, συνέχισε, είναι τουλάχιστον στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε κάποιο περιστατικό από το να μπει στην κοινότητα.
Ερωτηθείς ποιες εισηγήσεις θα τεθούν το απόγευμα στην σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «οποιαδήποτε μέτρα συζητηθούν σήμερα θα έχουν την προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό γίνεται μέσω των εμβολιασμών και μέσω των μέτρων αυτοπροστασίας και τήρησης των πρωτοκόλλων. Τα τελευταία είναι εξολοκλήρου βασισμένα πάνω στην υπευθυνότητα του καθενός από εμάς. Επομένως το τονίζουμε επανειλημμένα αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε περιστατικά και στους εργασιακούς χώρους και εντός των οικογενειών πλέον».
Δεν ξέρω, σημείωσε, προς τα πού θα πάει η συζήτηση και ποια επιπλέον μέτρα θα αποφασιστούν για να πάνε στο Υπουργικό.
Ερωτηθείς αν οι επιστήμονες θα εισηγηθούν περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «το 20 που είναι αυτή την στιγμή θα μπορούσε να παραμείνει, φτάνει αυτές οι κοινωνικές συναθροίσεις να είναι σε στενό οικογενειακό κύκλο, δηλαδή να μην ανοιχτούμε στον ευρύτερο φιλικό κύκλο, κυρίως με άτομα που δεν συνευρισκόμαστε πολύ συχνά. Φυσικά είθισται αυτό να γίνεται κατά την γιορτή των Χριστουγέννων αλλά ας το ξεχάσουμε για φέτος ή ας το περιορίσουμε ή να το αναβάλλουμε για αργότερα».
Σε άλλη ερώτηση, αν θα γίνει εισήγηση για υποβολή σε τεστ όλων, ανεξαιρέτως εμβολιαστικού ιστορικού, για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους και τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, ανέφερε ότι είναι μια εισήγηση που έπεσε στο τραπέζι πολλές φορές μέχρι τώρα. «Θεωρώ ότι λόγω της άφιξης της Όμικρον στην Κύπρο δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε πλέον εφόσον γνωρίζουμε ότι προσβάλλει και τους εμβολιασμένους», σημείωσε.
Σε σχέση με τα self-test, o Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «αν αυτά χρησιμοποιηθούν σωστά από τον καθένα από εμάς τότε θα έχουν την ανάλογη ωφελιμότητα. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον καθένα από εμάς να τα χρησιμοποιήσει υπεύθυνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις