Η υποψηφιότητα του πρώην αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη για τις προεδρικές εκλογές του 2023 απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ ακροατήριο, το οποίο όμως ποτέ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα και να συγκροτήσει ένα πόλο εξουσίας. Η λεγόμενη «σκληρή», «διεκδικητική» ή και «απορριπτική» σχολή σκέψης στο Κυπριακό, δήλωσε πολλές φορές «παρούσα» σε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ουδέποτε κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα. Στις πλείστες περιπτώσεις, η πλάστιγγα έγερνε προς την μεριά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, συνήθως με τη στήριξη του ΔΗΚΟ.
Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι όμορες δυνάμεις της διεκδικητικής γραμμής στο Κυπριακό δεν μπόρεσαν να βγουν νικήτριες από τις προεδρικές εκλογές είναι γιατί δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν κατά τρόπο δομημένο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η συνεργασία τους ήταν αποτέλεσμα συγκυριών ή σκοπιμοτήτων. Διαφορετικές προσεγγίσεις σε κοινωνικοοικονομικά θέματα διακυβέρνησης αλλά κυρίως, οι κομματικές ατζέντες, το προσωπικό γόητρο και άλλοι παράγοντες, κυριαρχούσαν των διακηρύξεων για «την ανάγκη επαναφοράς του Κυπριακού στη σωστή του διάσταση».
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας συγκρότησης ενός μετώπου από τις λεγόμενες δυνάμεις της διεκδικητικής γραμμής στο Κυπριακό υπήρξε το 2008. Παρά τα ισχυρά ερείσματα που απέκτησε μετά το δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνον έχασε τις προεδρικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, στον οποίο επικράτησαν οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας. Η προσπάθεια ορισμένων στελεχών από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ να διαπραγματευτούν από κοινού για το δεύτερο γύρο έπεσε στο κενό και το «μέτωπο» διαλύθηκε μέσα σε μια νύκτα. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στήριξαν τον Δ. Χριστόφια, σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κόμμα (πρώην στελέχη του ΔΗΣΥ που διαφώνησαν το 2004 με την απόφαση για υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν), το οποίο δεν υποστήριξε κανένα από τους δύο. Τελικά ο Δ.Χριστόφιας έκοψε πρώτος το νήμα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ο Μάριος Καρογιάν εξασφάλισε την προεδρία της Βουλής, ενώ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ «κλείδωσαν» υπουργεία.
Λιλλήκας σε ρόλο Τάσσου
Στις προεδρικές εκλογές του 2013 τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο επιχείρησε να καλύψει ο Γιώργος Λιλλήκας, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπουργός επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, από το οποίο αποχώρησε το καλοκαίρι του 2007 για να στηρίξει την επανεκλογή Τάσσου Παπαδόπουλου. Με τη στήριξη της ΕΔΕΚ ο Γιώργος Λιλλήκας είχε μια πολύ καλή παρουσία (ήρθε τρίτος με 24,93%), πάνω στην
οποία θεμελίωσε τη δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών. Το εγχείρημα για τη δημιουργία κόμματος- κινήματος πήγε πολύ καλά στις βουλευτικές εκλογές του 2016 αλλά σύντομα άρχισαν τα προβλήματα, που κορυφώθηκαν με την αποχώρηση των κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, εξελίξεις που οδήγησαν τη Συμμαχία σε μαρασμό. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τον ίδιο 2,18% και για τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία στις βουλευτικές εκλογές του 2021 συνεργάστηκε με την ΕΔΕΚ, από την οποία ουσιαστικά απορροφήθηκε.
Η προσπάθεια του Νικόλα
Ο,τι δεν κατάφερε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2008, δηλαδή τη δημιουργία ενός πόλου ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, το επιχείρησε δέκα χρόνια αργότερα ο ιός του, Νικόλας, με την υποψηφιότητα που υπέβαλε στις προεδρικές εκλογές του 2018, με διακηρυγμένο στόχο την ενδυνάμωση του τρίτου πόλου. Η Συμμαχία Πολιτών του Γ. Λιλλήκα συμμετείχε στις διεργασίες των κομμάτων του «ενδιάμεσου» για την εξεύρεση κοινού προεδρικού υποψηφίου αλλά στην πενταμερή συνάντηση προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ετσι οι δρόμοι Λιλλήκα-Νικόλα χώρισαν. Η απόφαση Λιλλήκα να διεκδικήσει την προεδρία οδήγησε σε διάσπαση τη Συμμαχία Πολιτών με αποκορύφωμα την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά και άλλων πέντε στελεχών της Γραμματείας του κόμματος, οι οποίοι αργότερα υποστήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι σχέσεις Νικόλα-Λιλλήκα έφθασαν στο χειρότερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Το επιτελείο Παπαδόπουλου τον κατηγορούσε για μυστική συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να φράξει το δρόμο στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο δε Γιώργος Λιλλήκας κατηγόρησε ευθέως τον Παπαδόπουλο λίγο πριν τις εκλογές, για απόπειρα χειραγώγησης ψηφοφόρων μέσω χρηματισμού, ισχυρισμό τον οποίο δεν τεκμηρίωσε. Εν πάση περιπτώσει, Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας δεν μπόρεσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, στον οποίο κυριάρχησε και πάλι το δίπολο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, αντίστοιχα. Η υποψηφιότητα Λιλλήκα συγκέντρωσε 2,18% και κατετάγη πέμπτος μεταξύ εννέα υποψηφίων. Mετά την αποτυχία Λιλλήκα να περάσει στον δεύτερο γύρο η Συμμαχίας Πολιτών αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση, απόφαση με την οποία διαφώνησε η βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία αποχώρησε από τη Συμμαχία και αργότερα ίδρυσε το Κίνημα Ανεξάρτητοι.
Χάθηκαν από την πολιτική
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές έφεραν σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με αποτέλεσμα πολιτικές προσωπικότητες που ήταν στην πρώτη γραμμή, ή έστω είχαν μια παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, έχουν χαθεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, με εντονότερη την περίπτωση των Δημήτρη Συλλούρη, Ελένης Θεοχάρους, Γιώργου Λιλλήκα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, οι οποίοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να έχουν λόγο και ρόλο στο λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο στον οποίο θέλει να απευθυνθεί ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης. Σίγουρα, κλειδί για τη συνέχεια θα αποτελέσει η απόφαση που θα πάρει το ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενόψει του 2023. Κοινό σημείο ορισμένων από τους προαναφερθέντες πολιτικούς είναι η ευκολία με την οποία μετακινήθηκαν από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο. Θα καταφέρει άραγε ο Γιώργος Κολοκασίδης να κάνει ό,τι δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι, δηλαδή να κάνει τον ενδιάμεσο χώρο πόλο εξουσίας. Πάντως ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ως ο ηγέτης του ενδιάμεσου χώρου, ούτε είπε ότι διεκδικεί τέτοιο ρόλο. Τουλάχιστον για την ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις