ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Εξήγησε στον Στιούαρτ γιατί είναι εναντίον της ομοσπονδίας

Τατάρ: Εξήγησε στον Στιούαρτ γιατί είναι εναντίον της ομοσπονδίας

Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι εύκολο, αν ήταν θα είχε λυθεί, δήλωσε ότι εξήγησε ο Ερσίν Τατάρ στον νέο Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με τον οποίο είχε το απόγευμα την πρώτη του συνάντηση.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε στον Κόλιν Στιούαρτ την θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντησή του την Τρίτη με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη να είναι εποικοδομητική.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση Τατάρ – Στιούαρτ διήρκησε μία ώρα και μετά εξήλθαν μαζί από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη. O κ. Στιούαρτ μετά την δική του δήλωση αποχώρησε. O Ερσίν Τατάρ είπε ότι είχαν μια θετική συνάντηση και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
 
Του ανέφερε, όπως είπε, ότι «εδώ υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δυο χωριστά κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες. Η κυριαρχία είναι για μας εξαιρετικά σημαντική. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της ομοσπονδίας. Αυτό ανήκει στο παρελθόν».
 
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι ο λόγος που το Κυπριακό δεν έχει λυθεί είναι επειδή οι Ε/κ θεωρούν ότι ολόκληρο το νησί είναι ελληνικό, θεωρούν τους Τ/κ μειονότητα. Οι Τ/κ, είπε, έχουν την ίδια κυριαρχία με τους Ε/κ και για αυτό «εάν αν θα υπάρξει μια λύση στην Κύπρο αυτή θα πρέπει να αποδέχεται τα δύο χωριστά κράτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο έχει μετατραπεί σε μια ε/κ δημοκρατία. Το δικό μας κράτος είναι το κράτος των Τ/κ».
 
Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ιδρύθηκε το 1983, αλλά προϋπήρχε, δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφερόμενος και πάλι στα γεγονότα του 1963 – 1964 και λέγοντας πως οι Ε/κ πέταξαν έξω τους Τ/κ με την απειλή των όπλων. Ανέφερε ότι η θέση τους ενδυναμώνεται με την στήριξη και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
 
Ο κ. Τατάρ είπε ότι δήλωσε την ετοιμότητά του στον κ. Στιούαρτ να έχουν συχνά συναντήσεις και πως αποδέχθηκε την πρόσκληση και το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην νεκρή ζώνη. «Ινσιαλλάχ η συνάντηση εκεί να είναι εποικοδομητική. Άλλωστε ποτέ η τ/κ πλευρά δεν απέφυγε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις γιατί εάν υπάρξει μια συμφωνία αυτό θα γίνει συζητώντας το ζήτημα, εξηγώντας το».
 
Ωστόσο, είπε, για να μην υπάρξει παρεξήγηση ανέφερε στον Κόλιν Στιούαρτ «ότι δεν ξεκινούμε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνουν αποδεκτές η κυριαρχικής μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς». Αυτό ο ίδιος λέει από τότε που εκλέγηκε, όπως είπε, και για πρώτη φορά το κατέθεσε στο πακέτο των 6 σημείων στην Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο. Υποστήριξε δε ότι η ισότητα και η κυριαρχία των Τ/κ υπάρχει στο Σύνταγμα του 1960.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα «εμπάργκο» και οι περιορισμοί εναντίον των Τ/κ που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια είναι άδικοι και αναχρονιστικοί. «Υπάρχει μια δυσκολία, μια αδικία, πώς θα φύγει; Με τον διάλογο και με την αποδοχή των πραγματικοτήτων».
 
Μίλησαν, ανέφερε ο κ. Τατάρ, και για τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία σε αυτό το μικρό νησί λέγοντας πως ειδικά η Τεχνική Επιτροπή για την υγεία εργάστηκε «πολύ ωραία». Του ανέφερε, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος ο κ. Στιούαρτ, ως εκπρόσωπος των ΗΕ μπορεί να συμβάλλει στις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών.
 
Κληθείς να πει εάν συζήτησαν το γεγονός ότι μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη δεν έχει βγει ακόμη κάποια ανακοίνωση (για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο κ. Στιούαρτ είναι ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην δική του θέση ούτε και στης Τουρκίας. «Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την αποδοχή της κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας». Εάν το ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε, θα προσπαθήσει να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα είναι υπόλογος στο Συμβούλιο, αυτό θα είναι μια «ατυχής εξέλιξη», όπως είπε. «Γιατί όποιος πει ό,τι θέλει ας πει, εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις παραμέτρους και το πλαίσιο που θέσαμε. Όταν δεν υπάρχει κοιν΄΄ο έδαφος, δεν υπάρχει νόημα να πιέζεις μια κατάσταση γιατί αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά»
 
Σε ερώτηση για ΜΟΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε τέτοια μέτρα και στην Γενεύη και στις Βρυξέλλες, αλλά «όταν τα δούμε βλέπουμε ότι αναφέρονται στην ουσία του Κυπριακού, εισέρχονται στο πεδίο της δική; Μας κυριαρχίας ή προσπαθούν να εισέλθουν». Έφερε ως παράδειγμα το ΜΟΕ που αφορά το Βαρώσι, λέγοντας ότι σε κάτι τέτοια μέτρα «δεν είναι εφικτό εμείς να πούμε ναι. Γιατί η ουσία του Κυπριακού είναι θέμα κυριαρχίας. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε ΜΟΕ που ενοχλούν την κυριαρχία μας, αλλά η πρόθεση της ε/κ πλευράς πάντα αυτή ήταν».
 
Γι αυτό, κατέληξε, ο κ. Τατάρ «δεν υπάρχει κάποια ελπίδα αυτή τη στιγμή».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top