Έγιναν αναλύσεις σε 450.000 ιατρικά αρχέια ανθρώπων που έκαναν το Pfizer/BioNTech και το Moderna και έγινε σύγκριση μεταξύ των δύο.
Όλα τα mRNA εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν σημαντική προστασία, αλλά εκείνα της Moderna φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την πρώτη απευθείας σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Η σύγκριση βασίστηκε στην ανάλυση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων σχεδόν 450.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπρα Ντίκερμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δείχνει ότι το εμβόλιο της Moderna παρέχει περίπου 21% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 41% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με εκείνο των Pfizer/BioNTech.
«Και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων breakthrough σε εμβολιασμένους. Όμως, άσχετα από το ποιο στέλεχος επικρατούσε -στην αρχή το Άλφα και μετά το Δέλτα- το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Χουάν Κάζας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women'ς της Βοστώνης.
Η αποτελεσματικότητα συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες: Περιστατικά νόσου Covid-19, περιστατικά με συμπτώματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι από Covid-19. Η σύγκριση έγινε αρχικά σε 219.842 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και άλλους τόσους που είχαν εμβολιαστεί με Moderna.
Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer. Επίσης, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με Moderna, στην ομάδα των εμβολιασμένων με Pfizer υπήρχαν περισσότερα περιστατικά νόσου Covid-19 με συμπτώματα (0,44 ανά 1.000 άτομα), νοσηλειών (0,55/1.000), εισαγωγών σε ΜΕΘ (0,10/1.000) και θανάτων (0,02/1.000).
Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετά από εμβόλιο Moderna επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όταν πια επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Σε αυτήν τη σύγκριση, ο υπερβάλλων κίνδυνος διαγνωσμένης λοίμωξης Covid-19, σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ήταν 6,54 περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους για το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνο της Moderna.
«Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας και των δύο εμβολίων Moderna και Pfizer, που επιβεβαίωσε και η μελέτη μας, οποιοδήποτε από τα δύο συνίσταται στον καθένα ως επιλογή», ανέφερε η δρ Ντίκερμαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιολόγηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των δύο mRNA εμβολίων.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις