Σειρά σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, σε συνάντηση στο Υπουργείο. Επί τάπητος τέθηκαν, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση 2021-23, αλλά και το ζήτημα της βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι χρειάζεται βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, ενώ δεν συμμερίστηκε την άποψη των οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης ότι οι μαθητές είναι φορτωμένοι με διαγωνίσματα. Παράλληλα, απέκλεισε οποιαδήποτε αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των μαθητών, ώστε να αναληφθεί δράση εκεί και όπου χρειάζεται.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι τέθηκαν επί τάπητος πολύ σημαντικά ζητήματα και ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για συλλογική αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση 2021-23, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας προσαρμόζει προτάσεις που συζητήθηκαν και στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα αναφορικά με το εν λόγω σχέδιο.
Επίσης, ο Υπουργός στάθηκε στο φλέγον θέμα του σχολικού εκφοβισμού, με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που αποκτά διαστάσεις σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Κύπρο και πιθανότατα με την πίεση της πανδημίας να μεγιστοποιηθεί.
«Θα πρέπει να κάνουμε ένα καλύτερο σύστημα αντιμετώπισης, αξιοποιώντας και τις δομές που έχουμε», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν και πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή και στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει τώρα», τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα αναφορικά με την καλύτερη πλαισίωση και ένταξη των παιδιών μεταναστευτικής βιογραφίας. Το γενικό αξίωμα που θα πρέπει να ισχύσει από τούδε και στο εξής, και το οποίο συζητήθηκε και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είπε ο Υπουργός, είναι ότι η εκμάθηση της γλώσσας θα πρέπει να προηγείται της ένταξής τους στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων. «Δεν έχει νόημα να εντάσσονται στο σχολείο και να παρακολουθούν τάξεις μαθημάτων τη στιγμή που δεν μπορούν να αντιληφθούν και να συνεννοηθούν», σημείωσε ο Υπουργός.
Στη συνάντηση ο Υπουργός παρουσίασε στους εκπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ τους προβληματισμούς που τίθενται σε σχέση με την περαιτέρω βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και την εξασφάλιση διεξόδου σε αριθμό μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι διαφαίνεται από τα πρώιμα στάδια ότι χρήζουν διαφορετικής εκπαίδευσης. Επικαλούμενος έρευνες, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικό ποσοστό αναλφαβητισμού στη δημοτική εκπαίδευση. «Υπάρχουν παιδιά, τα οποία τελειώνουν το δημοτικό σχολείο σε κατάσταση αναλφαβητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άλλη ομάδα είναι τα παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα.
«Θα πρέπει ενδεχομένως να ξανασυζητήσουμε για τις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, για τις κατευθύνσεις στα λύκεια, και τώρα που έχουμε τις ενδείξεις που μας δίνει η αξιολόγηση σε όλο το λύκειο φέτος, αλλά από του χρόνου και στα γυμνάσια, σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις που κάνουμε από την προδημοτική εκπαίδευση, θα πρέπει να προσαρμόσουμε κάποια προγράμματα και να υπογραμμίσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης», εξήγησε ο κ. Προδρόμου.
Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει, όπως εξήγησε, και με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσθέτοντας ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη μεγάλη μελέτη του Υπουργείου σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο την αντιστοίχιση των σπουδών στα πανεπιστήμια και στη μέση εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.
Δεν συμμερίζομαι την άποψη των οργανωμένων γονέων για τα διαγωνίσματα
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των οργανωμένων γονέων μέσης εκπαίδευσης ότι οι μαθητές είναι φορτωμένοι με διαγωνίσματα, ο Υπουργός είπε πως «επειδή πιστεύω ότι τα σχολεία λειτουργούν με συναίσθηση των συνθηκών, δεν είμαι έτοιμος να συμμεριστώ αυτό που ακούγεται από την πλευρά των οργανωμένων γονέων».
Για να λυθεί το θέμα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ζήτησε από την ΟΕΛΜΕΚ να έχει συνάντηση με τους γονείς. «Κανένας δεν θέλει να πιέσουμε περισσότερο τα παιδιά. Έχουμε διαδικασίες αξιολόγησης ικανοποιητικές, έχουμε πλέον και τις γραπτές εξετάσεις τετραμήνων, προβλέπουν οι κανονισμοί τι πρέπει να γίνεται, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή αν γίνονται ή δεν γίνονται διαγωνίσματα. Το σχολείο είναι για τα παιδιά, οι καθηγητές είναι αφοσιωμένοι στο να φροντίσουν τα παιδιά, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση», σημείωσε.
Δεν τίθεται θέμα αναστολής εξετάσεων τετραμήνων
Ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής των εξετάσεων τετραμήνων, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες έτρεξαν πολύ καλά πέρσι και πρόπερσι.
Αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να εμφανίσουν τους μαθητές ότι δεν θέλουν να αξιολογούνται ή δεν θέλουν να έχουμε διαδικασίες αξιολόγησης αδικούν το δημόσιο σχολείο», είπε, σημειώνοντας πως «καταφέραμε να κάνουμε και παγκύπριες εξετάσεις εξασφαλίζοντας συμμετοχή κρουσμάτων κι επαφών».
Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο προνοεί και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε δυσκολίες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και κάλεσε τους γονείς και την κοινωνία να τους εμπιστευθούν.
Περιοδείες για να πειστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβολιαστούν
Ερωτηθείς εάν προκαλεί ανησυχία στο Υπουργείο η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού.
«Δεν υπάρχει θέμα αν υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία ή έξω από τα σχολεία, στα σχολεία είναι ένας πληθυσμός ο οποίος λειτουργεί και εκτός σχολείου. Άρα είναι ψεύτικο το δίλημμα», πρόσθεσε.
Αν πρέπει σε κάποιο συγκεκριμένο σχολείο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, λαμβάνονται, συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι προγραμματίζονται και θα ξεκινήσουν περιοδείες ειδικών στα σχολεία για να εξηγήσουν καλύτερα στα παιδιά και να πείσουν περισσότερους μαθητές και μαθήτριες να εμβολιαστούν.
Έρευνα για ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους μαθητές από πανδημία
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των μαθητών και ειδικότερα «σε ποια έκταση, σε ποια σημεία και ζητήματα εκδηλώνονται ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις, οι οποίες σίγουρα υπάρχουν, στις ευαίσθητες ηλικίες της εφηβείας».
Είναι θετικό, εξήγησε, να διαθέτουμε στοιχεία για να αναπτύξουμε κάποιες ειδικότερες δράσεις. «Μέσα στα σχολεία έχουμε τη δυνατότητα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και των εκπαιδευτικών αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων να βοηθήσουμε και τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, διότι δυστυχώς αυτό που ζούμε με την πανδημία δεν είναι φυσιολογικό, είναι αντικοινωνικό, δημιουργεί πιέσεις στην κοινωνία, ενδεχομένως σε κάποιες κοινωνικές ομάδες δημιουργεί και πρόσθετα οικονομικά προβλήματα», είπε ο Υπουργός.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις