Συμφώνησαν επί των γεγονότων στο θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ακόμα σε σχέση με την υπόθεση. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι υπήρξε μια εκτεταμένη και διεξοδική συζήτηση πάνω στην προκαταρκτική έκθεση για το θέμα. Όπως είπε, η Επιτροπή Θεσμών, έκλεισε τη συζήτηση όσον αφορά όλα τα ζητήματα μέχρι το σημείο που αρχίζουν τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της Επιτροπής, που αποτελεί, όπως ανέφερε, και το δια ταύτα της Έκθεσης.
«Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε μια, ελπίζω και προσδοκώ, καταληκτική συνεδρία έτσι ώστε στο τέλος της συνεδρίας να έχουμε μπροστά μας το τελικό πόρισμα της Επιτροπή, το οποίο θα εκφράζει ανάλογα είτε την ολότητα είτε την πλειοψηφία της Επιτροπής σε κάποια ζητήματα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στόχος της Επιτροπής από την αρχή, ήταν όχι να παρέμβει σε οποιαδήποτε παράλληλη και θεσμικά ανεξάρτητη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά να κάνει τη δουλειά της που είναι να αναδείξει θέματα που αφορούν, θεσμούς, χρηστή διοίκηση, σύγκρουση συμφερόντων, θέματα ασυμβίβαστου και αυτό θα γίνει προσπάθεια να γίνει μέσα από την τελική έκθεση της Επιτροπής.
Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη θα διαφανεί κατά πόσο τα συμπεράσματα θα εκφράζουν ομόφωνα την Επιτροπή ή αν θα υπάρξουν παρατάξεις και βουλευτές που θα εισαγάγουν τις δικές τους απόψεις. Την Τρίτη θα αποφασιστεί και ο τρόπος χειρισμού της Έκθεσης, η οποία, όπως είπε, σίγουρα θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν κριθεί ότι είναι η ώρα να βγει στη δημοσιότητα.
Ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ότι με κανένα τρόπο δεν θα ήθελε η Επιτροπή να παρέμβει ή να ασκήσει πιέσεις στις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν είναι το θέμα των συμβολαίων, της απάλειψης του όρου για το ασυμβίβαστο, της μισθοδοσίας, των εκατέρωθεν δηλώσεων, των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, το θέμα των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλα όσα σχετίζονται με την υπόθεση.
«Θεωρώ ότι υπάρχει μια σύμπλευση όλων των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τα αυτονόητα, το ασυμβίβαστο δηλαδή και τη σύγκρουση συμφερόντων και για να ξεκαθαρίσω, πολιτικά και ηθικοπολιτικά και μόνο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε άλλη διαδικασία δεν επηρεάζεται από την πολιτική συζήτηση του θέματος.
Υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ είχε εκδώσει ανακοίνωση που έλεγε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η διοικήτρια της ΚΤΚ με αξιοπιστία. Είπε επίσης ότι υπάρχει και μια πολύ σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Διοικήτριας της ΚΤΚ, η οποία επίσης πολιτικά θα πρέπει να προβληματίσει.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι από την ανάγνωση των γεγονότων είναι εμφανής η ατυχής διαχείριση που έγινε στο όλο θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζιη από τους συνεργάτες του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού σε ένα συμβόλαιο αυτοί που υπογράφουν είναι δύο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν υπογράψει τα συμβόλαια είχε υποχρέωση να γνωρίζει το περιεχόμενό τους προκειμένου να είναι σε θέση να ξέρει με τι όρους δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είπε επίσης ότι όλα τα κόμματα ζήτησαν την παραίτηση της Αρχής Εξυγίανσης πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παράλληλα ανέφερε ότι φράση της κ. Γιωρκάτζιη, που καταγράφεται στα πρακτικά της Επιτροπής, για τρομακτικά συμφέροντα και παρεμβάσεις στο έργο της, ακόμα αναμένει ερμηνείας και διευκρίνησης. Είπε επίσης ότι η έκθεση και τα συμπεράσματά της θα πρέπει να οδηγηθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο τη διαφάνεια.
Διερωτήθηκε επίσης πώς συμβαίνει, ενώ οι εργασίες του γραφείου του συζύγου της κ. Γιωρκάτζιη να είχαν δημοσιευτεί με προειδοποιητικό ύφος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον ημερήσιο Τύπο προ του διορισμού της κ. Γιωρκάτζη, ο ίδιος ο Πρόεδρος να μην γνώριζε. Αναφέροντας ότι οι προειδοποιήσεις ήταν συνεχείς και επίμονες, συμπλήρωσε ότι όλοι γνώριζαν για τη σύγκρουση συμφερόντων αλλά κάποιοι επέλεξαν αρχικά να κλείσουν τα μάτια και στη συνέχεια να καλυφθούν πίσω από αντιφατικές δηλώσεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το θετικό που προέκυψε από τη σημερινή συνεδρία είναι ότι όλοι συμφωνούν στην καταγραφή των γεγονότων.
Εξήγησε ότι στην πρώτη ενότητα φαίνονται οι ανακολουθίες, οι αντιφάσεις και τα αμφιλεγόμενα των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Όσον αφορά τα συμπεράσματα, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι και εκεί θα καταβληθεί προσπάθεια για ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων.
Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η εισηγητική προκαταρκτική έκθεση ήταν έτοιμη από μήνες και καθυστέρησε επειδή εμβόλιμα δημιουργήθηκαν άλλα ζητήματα, καθώς και δικαστικές διαδικασίες. Όπως είπε, με τη συζήτησή της πλέον σε κλειστή συνεδρίαση δεν επηρεάζει δικαστικές διαδικασίες.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη κατάληξη στο πρώτο μέρος της έκθεσης που αφορά τα γεγονότα. Ανέφερε ότι ύστερα από αυτό θα είναι πιο εύκολο για τα κόμματα να κάνουν τοποθετήσεις.
Ερωτηθείς κατά πόσο η δημόσια έκφραση θέσεων γύρω από το θέμα επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ξεκάθαρα πως δεν την επηρεάζει. Πρόσθεσε ότι το θέμα της δικαστικής διαδικασίας, με κάποιες ερμηνείες των κανονισμών της Βουλής έχει παρατραβήξει σε σημείο που κάποιοι θεωρούσαν στο παρελθόν ότι δεν έπρεπε καν να συζητηθεί το σκάνδαλο της οικονομίας για να μην επηρεαστούν μελλοντικές δίκες.
«Δεν είναι αυτή η ερμηνεία με κανέναν τρόπο των κανονισμών της Βουλής και έχουμε κι εμείς την άποψή μας. Άλλο είναι να μην δικάζεις κάποιον δημόσια και άλλο είναι να μην εξετάζεις πολιτικά ζητήματα στην Επιτροπή Θεσμών και μάλιστα σε κλειστή συνεδρίαση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα επηρεαστούν οι δικαστικές διαδικασίες, «εκτός αν η ανεπάρκειά μας να φέρουμε κάποιους για λογοδοσία θέλει να επικαλεστεί με αρνητικό τρόπο το έργο που έκανε η Επιτροπή Θεσμών».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι στο σκάνδαλο Γιωρκάτζη έχει τεράστιες ευθύνες τόσο η ίδια όσο και διάφοροι άλλοι «που φαίνεται ότι τότε της έκαναν πλάτες, τότε συνεννοούνταν μαζί της ανεξάρτητα αν ύστερα για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να στραφούν εναντίον της», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στους κύκλους του Προεδρικού.
Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η Επιτροπή Θεσμών να πει τα πράγματά με το όνομά τους και να κατανέμει ευθύνες ανεξάρτητα με το πόσο ψηλά βρίσκεται κάποιος, σε σχέση «με αυτό το σκάνδαλο, το ρεζίλι» που λέγεται αλλεπάλληλα συμβόλαια, αλλαγή όρων, μισθοδοσία, ασυμβίβαστο, σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζιη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτό σχετίζεται με την ορθή και αποτελεσματική διερεύνηση των σκανδάλων της οικονομίας.
Συμπλήρωσε ότι ακόμα εκκρεμεί η κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών της επιστολής της πρώην Διαχειρίστριας της Λαϊκής, ως διαχειρίστριας, προς την κ. Γιωρκάτζιη. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί η κ. Γιωρκάτζη να αρνείται να καταθέσει τα στοιχεία που αφορούν αυτή τη δεύτερη υπόθεση, με την οποία πρέπει να ασχοληθεί επίσης άμεσα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Εισηγήθηκε όπως οι εκθέσεις και για τα δύο σκάνδαλα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις