Συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Επικίνδυνες και Μολυσματικές Ασθένειες, το οποίο πρόκειται να τροποποιήσει και εκσυγχρονίσει τον υφιστάμενο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, που ψηφίστηκε το 1932, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις η αρμόδια Επιτροπή θα προχωρήσει με την κατ’ άρθρο συζήτηση του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και η αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.
Σε δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία έχουν ακουστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς προβληματισμοί και τοποθετήσεις για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
«Ήταν λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών της Κυβέρνησης, αλλά και της ταχύτητας με την οποία μπορούσε να βγάλει τα διατάγματα, που μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με βάση τα οποία μέτρα, που είχαν προωθηθεί από τα διατάγματα, εφαρμόστηκαν και από τους ίδιους τους πολίτες», είπε η κ. Ορφανίδου.
Έκανε λόγο για «γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης», αλλά την ίδια ώρα είπε ότι «η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών ήταν που κατάφερε σήμερα και απολαμβάνουμε όλοι μας αυτή τη θετική επιδημιολογική εικόνα».
Είπε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την υφιστάμενη κατάσταση η οποία εφαρμόζεται με βάση τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο, ο οποίος καταργείται, γιατί πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο με αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας και ακριβώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτές τις ενέργειες και αυτά τα μέτρα ούτως ώστε το δημόσιο συμφέρον και το καλώς νοούμενο του πολίτη να τίθεται πάνω από όλα».
Συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις με την κατ’ άρθρο συζήτηση του θέματος λαμβάνοντας υπόψιν βεβαίως και όλες τις απόψεις και εκεί θα μπορούμε έτσι να περάσουμε το μήνυμα ξεκάθαρα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε εφόδια προς την κυβέρνηση, προς το υπουργικό συμβούλιο, προς τον υπουργό υγείας για να μπορεί να αντιμετωπίζει την πανδημία γιατί ακόμη δεν έχει τελειώσει αυτή η πανδημία».
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε πως το κόμμα της άκουσε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τους καλεσμένους στην Επιτροπή, οι οποίοι είπε «στην πλειοψηφία τους επισημαίνουν ότι υπάρχουν τεράστια κενά, αλλά και συγκρουόμενες διατάξεις με το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Με τον τρόπο αυτό δίνονται υπέρμετρες εξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας να εκδίδει διατάγματα, γεγονός που σε συνδυασμό με την εκκωφαντική απουσία ορισμών, όπως αυτός της πανδημίας, αλλά και το τι είναι επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια το καθιστά επικίνδυνο», είπε.
Δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν λήφθηκε υπόψη η επιστημονική κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα όπως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας για πιθανές αυθαιρεσίες».
Τόνισε πως το ΑΚΕΛ δεν θα συναινέσει σε κανένα κείμενο «το οποίο δύναται να περιορίσει ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, είπε πως «πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να εξισορροπήσουμε από την μια τη δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού της πανδημίας με λήψη μέτρων και από την άλλη να δούμε πως αποφεύγουμε στο μέγιστο βαθμό τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Επιπλέον, είπε πως «επιβάλλεται να υπάρξουν περιορισμοί στην άσκηση αυτού του δικαιώματος που θα εκχωρηθεί στην Εκτελεστική Εξουσία και συγχρόνως να παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου σε κάποιο βαθμό αυτής της εξουσίας», για να προσθέσει πως «αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με τον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού μέτρων, τα οποία πρέπει να γνωρίζει το κοινοβούλιο, καθώς επίσης η έκταση και το πεδίο δράσης των μέτρων».
«Την περίοδο που πέρασε, με την εμφάνιση της εξάπλωσης της πανδημίας λειτούργησαν μέτρα στη βάση ενός απηρχαιωμένου νόμου (περί Λοιμοκάθαρσης) στον οποίο οικοδομήθηκε η νομοθετική εξουσιοδότηση για την λήψη των ισχυόντων μέτρων. Έχοντας υπόψιν τόσο τις συνταγματικές ρυθμίσεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (νομολογία), την Συνταγματική Αρχή, αλλά και τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αρχή αναλογικότητας), είναι η άποψη μας, ότι οι όποιοι περιορισμοί τεθούν από την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν τη σύμπραξη-συνδρομή των τριών Εξουσιών του κράτους (νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική)», είπε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε πως «το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει ως σκοπό να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα υγείας στους πολίτες, αλλά έχει ως στόχο και ως φιλοσοφία να δώσει στην εκάστοτε εξουσία το δικαίωμα να κυβερνά με διατάγματα».
Σημείωσε ότι «στην ουσία είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί και καταστρατηγεί τον ίδιο το ρόλο του κοινοβουλίου, ως όργανο ελέγχου στις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας».
Είπε, τέλος, ότι «το ΕΛΑΜ θεωρεί πως πρέπει με πάσα θυσία να προστατεύσουμε τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις