Σαρανταεπτά χρόνια και εξακολουθούμε να αναζητούμε απαντήσεις για πέραν των 750 υποθέσεων αγνοουμένων μας στις οποίες περιλαμβάνονται έφεδροι κληρωτοί αλλά γυναίκες και παιδιά και να βιώνουμε μια απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση που προκαλεί καθημερινά ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες αγνοουμένων μας, δήλωσε ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου.
Σε ομιλία την Κυριακή στην κηδεία του ηρωικώς πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974 Ανδρέα Παναγιώτου, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο ένοχος για την απάνθρωπη αυτή κατάσταση που επικρατεί είναι η κατοχική δύναμη που εδώ και 47 χρόνια με τακτικισμούς αρνείται να συνεργαστεί και διαιωνίζει τον πόνο και την αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων.
"Αναμένουμε και εργαζόμαστε ώστε η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν εκείνες τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών που ευελπιστούμε να οδηγήσουν στην επίτευξη προόδου", είπε.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία προβάλλει νέες απαράδεκτες θέσεις θέτοντας πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πλευρά μας προτάσσει το δίκαιο των θέσεων μας οι οποίες στηρίζονται σε απαρασάλευτες αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις που θα πρέπει να είναι σεβαστές από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.
"Στόχος μας είναι μια λύση που θα εξυπηρετήσει το συμφέρον όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, όπως και ολόκληρης της περιοχής μας. Λύση εδρασμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στα αποτελέσματα της καταπάτησης τους από την Τουρκία, καθώς και στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της για εξυπηρέτηση των δικών της άνομων συμφερόντων", κατέληξε.
Η ιστορία του Ανδρέα Παναγιώτου
Ο Ανδρέας Παναγιώτου κατετάγη έφεδρος στο 306 Τάγμα Πεζικού όταν ξέσπασε η εισβολή. Στις 22 Ιουλίου οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Γλυκιώτισσας – Αγίου Γεωργίου, όπου αμυνόταν και το 306 Τάγμα Πεζικού.
Μέχρι την τελευταία φάση της μάχης ο Ανδρέας Παναγιώτου κρατούσε τη θέση του, από την οποία μετακινήθηκε μόνο όταν δόθηκαν οι οδηγίες για ανασυγκρότηση στο Μπέλλαπαϊς. Μέσα στη δίνη των βολών των αρμάτων μάχης και των ανελέητων βομβαρδισμών και πυροβολισμών των πολεμικών αεροπλάνων, χάθηκαν τα ίχνη του.
Η ανασκαφή του χώρου, στον οποίο εντοπίστηκαν οστά του Ανδρέα και άλλων συμπολεμιστών του, πραγματοποιήθηκε σε δασώδη περιοχή νότια της πόλης της Κερύνειας. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018 στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις