Στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια και στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο ηρώων και τη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων του 1974 του Δήμου Τσερίου, την Κυριακή.
Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις προς την Τουρκία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
«Σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, βιώνουμε ακόμα τις αρνητικές συνέπειές τους. Η πατρίδα μας παραμένει ακόμα διά της βίας μοιρασμένη, υπό τη διαρκή απειλή της παρουσίας σαράντα και πλέον χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η κατοχική δύναμη εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της με στόχο τη δημιουργία τουρκικού προτεκτοράτου στην Κύπρο», είπε η κα. Δημητρίου.
Παράλληλα, σημείωσε, «η Άγκυρα κλιμακώνει καθημερινά της προκλήσεις της. Παρά τη διεθνή κατακραυγή, επεκτείνει τις έκνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή, με εμφανή στόχο τον πλήρη εποικισμό της».
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι προκλήσεις συνεχίζονται και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την πειρατική παρεμπόδιση του ερευνητικού “Nautical Geo”, ενώ η Τουρκία υλοποιεί μεθοδικά τους σχεδιασμούς της για δημιουργία στρατιωτικής και ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία».
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η τουρκοκυπριακή ηγεσία όχι μόνο εμμένει στη απαράδεκτη λύση των δύο κρατών, αλλά ναρκοθετεί την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Οι δυσκολίες όμως ατσαλώνουν την θέληση μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαγράψουμε την ιστορική μας συνέχεια στη γη των προγόνων μας. Το δίκαιο είναι το μεγαλύτερό μας όπλο και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με μια λύση που δεν θα αποκαθιστά τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία σε ολόκληρο το νησί μας», τόνισε η κα. Δημητρίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, το οποίο, όπως σημείωσε, πρέπει να επιλυθεί, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις. «Το δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχει αναδειχθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται σε συναφείς διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, περιμένουμε όμως μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Καλούμε την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του κατοχικού στρατού, προκειμένου να τερματιστεί το δράμα που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειές των αγνοουμένων μας», είπε η Αννίτα Δημητρίου.
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου συμπατριώτη μας που αγνοείται.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως οι ήρωες που τιμήθηκαν σήμερα, ανταποκρίθηκαν τον μαύρο Ιούλιο του 1974, όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι, στο κάλεσμα της πατρίδας, για να αντιμετωπίσουν τις ορδές του Αττίλα. Οι Τσεριώτες Ανδρέας Ράσπας, Κώστας Καψοκάρτης, Μιχάλης Τουραπής, Ηλίας Χριστοδούλου, Χρίστος Σαλίδης, Κώστας Μισιαούλης και Γιάγκος Κυριακίδης κατέθεσαν τη ζωή τους στο ιερό θυσιαστήριο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μαζί τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας έσπευσαν και οι συνδημότες τους Κώστας Χαραλάμπους, Γιώργος Σταυρινού, Κώστας Ευθυμίου και Νικόλας Θεοδώρου Ζαός, των οποίων δυστυχώς η τύχη ακόμα αγνοείται.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις