Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σημαντική σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, έμαθε ότι το όνομά του περιλαμβανόταν στο ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αξιώνει τη διενέργεια ερευνών στα κράτη-μέλη αναφορικά με τα όσα καταγράφονται στα Pandora Papers.
Ηταν μια ιδιαίτερα άβολη εξέλιξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία θα ήθελε να αποφύγει αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον μετά τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που ξέσπασαν σε πολλές άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ μετά τις αποκαλύψεις περί φοροδιαφυγής από κορυφαίους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Η περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ασφαλώς και διαφέρει από όσους κατονομάζονται στο ψήφισμα για τα Pandora Papers, γιατί δεν χρεώνονται στον ίδιο ενέργειες φοροδιαφυγής αλλά η αναφορά γίνεται στο πρώην δικηγορικό του γραφείο, που φέρει το όνομά του, το οποίο ενέργησε για λογαριασμό ενός Ρώσου πελάτη του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η ουσιαστική λεπτομέρεια δεν μειώνει τη σοβαρότητα του θέματος, το οποίο βάζει την Κύπρο σε ένα σκάνδαλο που απασχολεί τα ευρωπαϊκά όργανα. Στο ψήφισμα γίνεται ονομαστική αναφορά στον Τσέχο Πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλέρ, τον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι, καθώς και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Προσπάθειες στο κενό
Μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ, για να μην υπάρξει ονομαστική αναφορά των πολιτικών στο ψήφισμα. Ωστόσο, έντονη υπήρξε η διαφωνία των υπολοίπων πολιτικών ομάδων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι ονομαστικές αναφορές σε
Ευρωπαίους και μη ηγέτες είχαν περιληφθεί σε προσχέδιο που κατέθεσαν οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), των Φιλελευθέρων (Renew), των Πρασίνων και της Αριστεράς. Έτσι, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα. Συγκεκριμένα το ψήφισαν 578 ευρωβουλευτές ενώ εναντίον ψήφισαν 28, ενώ υπήρξαν και 79 αποχές.
Ανάμεσα στους διαφωνούντες ήταν και οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ-EΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, παρόλον ότι υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν και οι πλείστοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ερευνες από ποιόν;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε καλεί τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις αποκαλύψεις και να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας. Η Επιτροπή καλείται ακόμη να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών μελών. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις. Μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση γύρω από αυτή την πτυχή, εάν δηλαδή θα γίνουν έρευνες και από ποιους.
Το χειρότερο για τον ΔΗΣΥ
Πέραν του ζητήματος της πολιτικής ηθικής που εγείρεται σε βάρος του, καθώς για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατονομάζεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα τόσο αρνητικό ζήτημα, επί της ουσίας ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα έχει οποιεσδήποτε συνέπειες, όσο κι αν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτή την υπόθεση θα τη βρίσκει συνεχώς μπροστά του αφού θεωρείται αυτονόητο ότι το ψήφισμα, που ασφαλώς και εκθέτει την Κύπρο, θα τύχει αξιοποίησης από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Περισσότερο όμως από τον ίδιο τον Πρόεδρο το ψήφισμα θα αποτελεί πολιτικό βαρίδι για τον ίδιο τον ΔΗΣΥ, ενόψει της μεγάλης μάχης για το 2023. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της εκστρατείας που θα εγκαινιάσει το κυβερνών κόμμα για επαφή με την κοινωνία. Την ώρα που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο του κόμματος και τον προσυνεδριακό διάλογο, που θα γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο της παράταξης για τη νέα εποχή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά συντριπτική πλειοψηφία το επίμαχο ψήφισμα, το οποίο αναμένεται ότι θα καταλάβει περίοπτη θέση στην πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα στην προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει του 2023.
Οι αντιδράσεις
Η πρώτη πολιτική αντίδραση ήρθε το απόγευμα της Πέμπτης από το ΑΚΕΛ, το οποίο μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουκουμά, έκανε λόγο για διασυρμό χωρίς σύνορα, που αλλού θα προκαλούσε παραίτηση αυθημερόν. «Δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα πρόβλημα του κ. Αναστασιάδη, αλλά ντροπή για ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο Γ. Κουκουμάς.
Για διασυρμό της Κύπρου έκαναν λόγο και τα υπόλοιπα κόμματα: Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι αποτελεί μια μελανή σελίδα για την χώρα μας. «Δυστυχώς, μαζί με το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιλαμβάνεται τόσο στα Pandora Papers και τώρα σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, διασύρεται ολόκληρη η χώρα μας», ενώ η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «είναι πραγματικά θλιβερό το όνομα της χώρας μας να φιγουράρει για ακόμα μια φορά σε λίστες σκανδάλων και να φέρεται να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αθέμιτου πλουτισμού».
Για ράπισμα ευρωβουλευτών κατά ευρωπαίων πολιτικών κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο υποστηρίζει ότι κατόπιν έντονων προσπαθειών, το θέμα έχει εγγραφεί και αναμένεται να συζητηθεί και στην Κύπρο, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
«Ηρθε η ώρα να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, το οποίο διασύρει την Κύπρο διεθνώς» δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Κυβέρνηση: Να λάμψει η αλήθεια
Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μόνο στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και δεν αναφέρθηκε στις επικρίσεις των υπολοίπων κομμάτων.
«Το ΑΚΕΛ ακολουθώντας την πάγια τακτική μηδενισμού του έργου της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη επιδιώκει, εκμεταλλευόμενο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέρεται στην ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών που προβάλλονται στα έγγραφα «Pandora», να προκαταλάβει το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών» ανακοίνωσε ο Μάριος Πελεκάνος, επικαλούμενο το BBC αλλά τον Guardian, «που δεν διαπίστωσαν την όποια εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη σε οτιδήποτε μεμπτό ή που έχει σχέση με όσα ισχυρίζονται για πολιτειακούς αξιωματούχους άλλων κρατών που κατ’ ισχυρισμό εμπλέκονται σε υπεράκτιες εταιρείες με απώτερο στόχο τη μεταφορά πλούτου σε τρίτες χώρες».
Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την έρευνα, προκειμένου να λάμψει όχι μόνο η αλήθεια, αλλά και να διαψευσθούν για άλλη μια φορά όσοι χρησιμοποιούν τη λάσπη ως μέσο πολιτικής επιβίωσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις