Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη νομοθεσία που επιτρέπει την ενεργοποίηση του συστήματος φωτοεπισήμανσης για καταγραφή τροχαίων αδικημάτων, με μια τροπολογία που απαλλάσσει του ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων από την ευθύνη που αφορά την εξόφληση εξωδίκων.
Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν τρεις νόμοι. Ο περί «Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2020» ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 14 αποχές. Ο περί «Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020», ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 13 αποχές, αφού προηγήθηκε η ψήφιση τροπολογίας βουλευτών που αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικιάσεως. Ψηφίστηκαν επίσης οι σχετικοί κανονισμοί με 28 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 14 αποχές.
Με την τροπολογία, την οποία κατέθεσε προφορικά ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης και προσυπογράφουν το ΑΚΕΛ η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων, παραβάτης σε περίπτωση τροχαίου αδικήματος θεωρείται ο οδηγός ή μισθωτής του αυτοκινήτου ενοικιάσεως και απαλλάσσεται από οποιοδήποτε πρόστιμο η αδειοδοτημένη εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι υπήρξε προσπάθεια μέσω τον νομοσχεδίων να φορτωθεί η ευθύνη στον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και επεσήμανε ότι υπάρχουν 150 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα πρόστιμα. Είπε επίσης ότι με την τροπολογία γίνεται προσπάθεια να δοθεί χρόνος για διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και εταιριών ενοικιάσεως για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι η νομοθεσία είναι μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και αν βρεθεί η χρυσή τομή τότε μπορεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Ανέφερε ακόμα ότι επιτέλους το κράτος κατάφερε να φέρει το νόμο για τα συστήματα φωτοεπισήμανσης 13 χρόνια μετά την εγκατάσταση των καμερών τροχαίας και εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην πρόκληση δυστυχημάτων. Ανέφερε ακόμα ότι υπογράφηκε η σχετική σύμβαση του κράτους με την εταιρεία χωρίς να υπάρχει νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία τους έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο αφού πρώτα υπέγραψε τη σύμβαση και κατέθεσε τα νομοσχέδια πριν από λίγες μέρες και έτσι δεν κατάφεραν να περάσουν στο νόμο αυτά που ήθελαν. Άσκησε επίσης κριτική στην Κυβέρνηση για μη λήψη μέτρων για μείωση των δυστυχημάτων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα τη μετακύλιση της ευθύνης στους ιδιοκτήτες αυτοκίνητων για την είσπραξη των προστίμων. Ανέφερε ότι είχαν 12 χρόνια για να φέρουν νομοθεσία και την έφεραν στο παρά πέντε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λινος Παπαγιάννης κάκισε το γεγονός ότι ενώ το κράτος δεν μπορεί να βρει όσους έρχονται από τα κατεχόμενα και κάνουν παραβάσεις, το ψευδοκράτος τους αναγνωρίζει και δεν τους επιτρέπει να ξαναπάνε πίσω.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι δεν θα δεχτούν να φορτώσουν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ενοικιάσεως την είσπραξη των προστίμων, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και το Υπουργείο να βρει τους τρόπους είσπραξης όπως γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι επιτέλους μπαίνει το σύστημα φωτοεπισήμανσης σε λειτουργία χωρίς να έχουμε προσφυγές που θα καθυστερούσαν τη διαδικασία. Στόχος, ανέφερε είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Είπε επίσης ότι το 22% του συνόλου των εξωδίκων μένουν απλήρωτα και γίνεται προσπάθεια μέσα στο συμβόλαιο εκμίσθωσης να διασφαλίζεται η πληρωμή του εξώδικου. Δεν θέλουμε να βάλουμε ευθύνες στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ανέφερε, αλλά πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να γίνει αυτό.
Ο Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνησε προχώρησε και υπέγραψε σύμβαση τον Δεκέμβρη χωρίς να έχει νόμο. Η νομοθεσία θα ψηφιστεί τώρα, είπε, ένα χρόνο μετά. Είναι επικίνδυνο, πρόσθεσε, γιατί αν γίνει αρχή σήμερα δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ήρθε πριν 15 μέρες και δεν έγινε διαβούλευση για τα αυτοκίνητα ενοικίασης.
Ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την περίοδο που λειτουργούσαν οι κάμερες, ο συνολικός αριθμός δυστυχημάτων μειώθηκε, ο αριθμός των εξωδίκων εκτοξεύθηκε, αλλά τα θανατηφόρα είχαν αύξηση, γιατί εκεί που μπήκαν οι κάμερες αποσύρθηκαν τα περιπολικά, που αυτά προκαλούσαν την πραγματική μείωση.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση υπέγραψε το συμβόλαιο και έφερε μετά το νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις