ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίζει η ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ – Τι αλλάζει στους λογαριασμούς;

Αποφασίζει η ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ – Τι αλλάζει στους λογαριασμούς;

Με την έκδοση από την ΡΑΕΚ απόφασης για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ εντός της εβδομάδας, αρχίζει η διαδικασία για λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε τέσσερις δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι λειτουργίες της ΑΗΚ θα διαχωριστούν στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την προμήθεια για τις οποίες οι διατιμήσεις θα φαίνονται στο λογαριασμό του καταναλωτή. Κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση για την μετάβαση της ΑΗΚ στη νέα ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού που αναμένεται να λειτουργήσει γύρω στα μέσα του 2016.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς η ΑΗΚ πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ που είναι στηριγμένες στο νόμο, ώστε να έχει διαφανή λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των τεσσάρων ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της.

«Υπάρχουν οι απαιτήσεις του νόμου και υπάρχουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις από τον περασμένο χρόνο και υπάρχει μια πολύ καλή πρόοδος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής τους. Η ΑΗΚ ετοίμασε προγράμματα συμμόρφωσης, ετοίμασε κώδικες δεοντολογίας τους υπέβαλε στη ΡΑΕΚ και είναι σε πολύ καλή εξέλιξη το θέμα αυτό», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς. Πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ αναμένει τον Αύγουστο να της υποβληθούν από την ΑΗΚ οι πρώτοι διαχωρισμένοι λογαριασμοί (regulatory accounts) με βάση την απόφαση.

«Πρόκειται για την αρχή της διαφανούς λειτουργίας της κάθε δραστηριότητας», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς, σημειώνοντας ότι ο καταναλωτής θα βλέπει στο λογαριασμό του αναλυτικά  τι πληρώνει για κάθε δραστηριότητα της ΑΗΚ και μελλοντικά από άλλους προμηθευτές.

Ο λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ είναι απαίτηση του νόμου και ο λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ προνοεί να υπάρχει μια λειτουργική ανεξαρτησία  εσωτερικά μεταξύ των τεσσάρων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να βγαίνουν με διαφάνεια οι λογαριασμοί. Για να επιτευχθεί ο λογιστικός διαχωρισμός πρέπει να υπάρξει και λειτουργικός. Πρόκειται για απαίτηση του νόμου για πιο ομαλή και πιο αποδοτική λειτουργία της ΑΗΚ. Παράλληλα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των αποφάσεων του μονοπωλιακού από το ανταγωνιστικό κομμάτι. 

Το επόμενο βήμα, που ενδεχομένως να αφορά τον νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, δηλαδή το σπάσιμο της σε περισσότερες εταιρείες, εξετάζεται ακόμα από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο διεξαγωγής σχετικής μελέτης. Ο νομικός διαχωρισμός της ΑΗΚ θα επιτρέψει στις  διαφορετικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες ενδεχομένως με άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Ο νομικός διαχωρισμός της ΑΗΚ έχει συνδεθεί στο παρελθόν από τις συντεχνίες με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top