Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας έφερε νέες χαλαρώσεις στο προσκήνιο με τη χώρα μας να οδεύει ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στην κανονικότητα.
Μετά την έναρξη του εμβολιασμού και με την κάλυψη να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, έχει καταστεί σαφές μέσα από διάφορες εξαγγελίες και επίσημα χείλη το γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανέλθει σε αυστηρά μέτρα και περιορισμούς του παρελθόντος εκτός εάν αυτό καταστεί απόλυτα αναγκαίο.
Με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να φορά πλέον την ασπίδα προστασίας του εμβολίου, γίνεται αντιληπτό πως το ιδανικό σενάριο αφορά οι όποιες παρεμβάσεις να γίνονται στοχευμένα και συγκεκριμένα (με το βλέμμα στους ανεμβολίαστους) ενώ είναι ξεκάθαρο πως σε πρώτο πλάνο μπαίνει η βιομηχανία της οικονομίας.
Οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υποστατικών αλλά και γενικότερα του λιανικού εμπορίου, σε συνάρτηση με τα συνεχόμενα lockdown, τα κέρφιου, τις αλλαγές των ωραρίων αλλά και της μείωσης του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε διάφορους χώρους έχουν επιφέρει ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στην ήδη ταλαιπωρημένη κυπριακή οικονομία.
Έχει μάλιστα τονιστεί πως οποιοδήποτε νέο ‘κλείσιμο’ ενδέχεται να αποβεί καταστροφικό για εκατοντάδες επιχειρήσεις και αυτό είναι ένα σενάριο που ούτε να σκέφτονται δε θέλουν οι κυβερνώντες. Γι’αυτό λοιπόν η στρατηγική επικεντρώνεται σε χειρουργικές παρεμβάσεις όπως το Safepass, πιστοποιητικό που έχει γίνει πλέον εισιτήριο για την παρουσία πολιτών σχεδόν σε κάθε χώρο.
Μάλιστα η διαφοροποίηση για όσους προσπάθησαν να ‘ξεγελάσουν’ το σύστημα δεχόμενοι μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου για να γίνουν κάτοχοι του πιστοποιητικού πήγε… περίπατο. Πλέον κίνητρα, αντί-κίνητρα και μπόνους (άλλα πετυχημένα και άλλα όχι μέχρι στιγμής) είναι το μοναδικό όπλο για να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη παρέχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο να μην υπάρξει αυξημένη ροή νοσηλευόμενων και συμφόρηση των νοσηλευτηρίων, αφήνοντας ουσιαστικά την πορεία του ιού στην ενσυναίσθηση και την προσωπική ευαισθησία των πολιτών.
Νέο κύμα και έξαρση δεν μπορούν να αποκλειστούν αφού ακόμη η εποχική γρίπη δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της ενώ ο καιρός δεν έχει ακόμη αλλάξει σπρώχνοντας συναθροίσεις και συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και υποστατικά.
Ο χειμώνας αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο με τους επιδημιολόγους να βρίσκονται επί ποδός αφού η στρατηγική πλέον επικεντρώνεται στην πρόληψη και όχι την αντιμετώπιση της έξαρσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις