ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό σε αδιέξοδο, έρχονται γεωτρήσεις και μετά εκλογές

Κυπριακό σε αδιέξοδο, έρχονται γεωτρήσεις και μετά εκλογές

Ελάχιστες μέχρι ανύπαρκτες φαίνονται πλέον οι προσδοκίες για επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού. Η στάση της Τουρκίας μετά και την πρόσφατη άτυπη τριμερής Αναστασιάδη- Tατάρ- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά προκαλεί αισιοδοξία για κάτι θετικό στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών στη Λευκωσία και τη Νέα Υόρκη, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται αρκετά δύσκολοι, υπό την έννοια ότι έχουν δύο σημαντικά ορόσημα, τα οποία θα επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα. Το πρώτο ορόσημο είναι η επανέναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αντίδραση της Αγκυρας, όχι τόσο με πρόκληση έντασης στη θάλασσα, γιατί, όπως φάνηκε και στο παρελθόν «δεν την παίρνει» να τα βάλει με τα αμερικανικά συμφέροντα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο.

Το δεύτερο ορόσημο είναι οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023. Σε μερικούς μήνες θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ζυμώσεις για την εκλογική αναμέτρηση, γεγονός το οποίο ουσιαστικά θα βάλει στο ψυγείο τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στον επόμενο πρόεδρο

Με βάση τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε μέχρι το 2023. Η τουρκική στάση δεν επιτρέπει κάποια θετική πρόβλεψη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, στην άτυπη τριμερή της Δευτέρας ο Ερσίν Τατάρ αποδέχθηκε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου αλλά στη συνέχεια, με οδηγίες της Τουρκίας, υπαναχώρησε και εμμένει στο διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό η τουρκική πλευρά εκτιμά ότι ο προσωπικός απεσταλμένος θα μπορεί να παρεκκλίνει από δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα βάλει στο τραπέζι ιδέες που αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Η στάση της Τουρκίας για ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο είχε συμφωνηθεί, δείχνει ακριβώς τις δυσκολίες που θα προκύψουν και στη συνέχεια.

Στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top