Ενας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν, επιμένει ότι οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν ξανά τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς, ίσως όμως όχι δημόσια.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο επικεφαλής της σκληρής ερμηνείας του Ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν για τελευταία φορά στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, ο μουλά Nooruddin Turabi προειδοποίησε τον κόσμο να μην παρεμβαίνει στους νέους ηγεμόνες του Αφγανιστάν.
«Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα θέσουμε τους νόμους μας με βάση το Κοράνι» δήλωσε ο Turabi από την Καμπούλ.
Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου και πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας ξανά, οι Αφγανοί και ο κόσμος παρακολουθούν για να δουν αν θα ξαναδημιουργήσουν τη σκληρή τους κυριαρχία που είχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Τα σχόλια του Turabi δείχνουν πώς οι ηγέτες της ομάδας παραμένουν εδραιωμένοι σε μια βαθιά συντηρητική, σκληρή κοσμοθεωρία, ακόμα κι αν υιοθετούν τεχνολογικές αλλαγές, όπως βίντεο και κινητά τηλέφωνα.
Ο Turabi ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του λεγόμενου Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης τότε. Ουσιαστικά δηλαδή, της θρησκευτικής αστυνομίας κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Τότε, ο κόσμος καταδίκασε τις τιμωρίες των Ταλιμπάν, που έλαβαν χώρα στο αθλητικό στάδιο της Καμπούλ ή στο έδαφος του τζαμιού Eid Gah, όπου συχνά παρευρέθηκαν εκατοντάδες Αφγανοί άνδρες.
Οι εκτελέσεις καταδικασμένων δολοφόνων ήταν συνήθως με ένα μόνο πυροβολισμό στο κεφάλι, που πραγματοποιούνταν από την οικογένεια του θύματος, η οποία είχε την εναλλακτική να δεχτεί χρήματα και να επιτρέψει στον ένοχο να ζήσει.
Για τους καταδικασμένους κλέφτες, η τιμωρία ήταν ο ακρωτηριασμός του ενός χεριού. Για όσους καταδικαζόταν για ληστεία στο δρόμο, η τιμωρία όριζε τον ακρωτηριασμό στο ένα χέρι και ένα πόδι.
Οι δίκες και οι καταδίκες σπάνια ήταν δημόσιες και η δικαστική εξουσία σταθμίστηκε υπέρ των ισλαμικών κληρικών, των οποίων η νομική γνώση περιοριζόταν στην τήρηση θρησκευτικών μέτρων.
Ο Turabi είπε ότι αυτή τη φορά, οι δικαστές - συμπεριλαμβανομένων των γυναικών - θα εκδικάζουν υποθέσεις, αλλά το θεμέλιο των νόμων του Αφγανιστάν θα είναι το Κοράνι. Επισήμανε ότι θα αναβιώσουν οι ίδιες ποινές.
«Ο ακρωτηριασμός των χεριών είναι πολύ απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια», είπε, λέγοντας ότι είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε δε, ότι το υπουργικό συμβούλιο μελετά αν θα επιβάλει τις ποινές δημόσια.
Τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, οι μαχητές των Ταλιμπάν αναβίωσαν μια τιμωρία που χρησιμοποιούσαν συνήθως στο παρελθόν με τον δημόσιο εξευτελισμό των ανδρών που κατηγορούνται για μικροκλοπές.
Την περασμένη εβδομάδα Ταλιμπάν έδεσαν πισθάγκωνα κάποιους άνδρες και τους ανάγκασαν να περπατήσουν μπροστά σε συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους εξευτελίσουν.
Στη μια περίπτωση, οι Ταλιμπάν έβαψαν τα πρόσωπα των ανδρών ώστε να διακρίνονται ως κλέφτες. Στην άλλη, τους κρέμασαν μπαγιάτικο ψωμί στο λαιμό ή τους γέμισαν το στόμα με αυτό. Δεν είναι σαφές ποια ήταν τα εγκλήματά τους.
Φορώντας ένα λευκό τουρμπάνι και με μια δασιά, ατημέλητη άσπρη γενειάδα, ο κοντόχοντρος Turabi κουτσαίνει ελαφρώς στο τεχνητό του πόδι, σχολιάζει το AP. Έχασε ένα πόδι και ένα μάτι κατά τη διάρκεια μάχης με τα σοβιετικά στρατεύματα τη δεκαετία του 1980.
Υπό τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, είναι υπεύθυνος για τις φυλακές. Βρίσκεται ανάμεσα σε έναν αριθμό ηγετών των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, ήταν ένας από τους πιο αδίστακτους και ασυμβίβαστους εκτελεστές της ομάδας.
Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία το 1996, μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να ουρλιάξει σε μια γυναίκα δημοσιογράφο, απαιτώντας από αυτή να φύγει από ένα δωμάτιο ανδρών. Στη συνέχεια χαστούκισε με δύναμη έναν άλλον άνδρα που έφερε αντίρρηση.
Ο Turabi ήταν διαβόητος για την απομάκρυνση των μουσικών κασετών από τα αυτοκίνητα. Οι ταινίες από τις κατεστραμμένες κασέτες κατέληξαν να κρέμονται σε δέντρα και πινακίδες.
Ζήτησε από τους άντρες να φορούν τουρμπάνια σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία και οι υπηρέτες του χτυπούσαν συστηματικά όσους είχαν κουρέψει τα γένια τους.
Τα αθλήματα απαγορεύτηκαν και η λεγεώνα των εκτελεστών του Turabi ανάγκαζε τους άνδρες να προσέρχονται στο τζαμί για προσευχή πέντε φορές την ημέρα.
Στη συνέντευξη αυτής της εβδομάδας στο AP, ο Turabi μίλησε σε μια γυναίκα δημοσιογράφο. «Έχουμε αλλάξει από το παρελθόν», είπε.
Τώρα οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο «επειδή αυτή είναι η αναγκαιότητα των ανθρώπων και το έχουμε σοβαρά υπόψη» πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βλέπουν τα ΜΜΕ ως έναν τρόπο διάδοσης του μηνύματός τους. «Τώρα ξέρουμε ότι αντί (η φωνή μας) να φτάσει σε εκατοντάδες, μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε.
Τόνισε δε, ότι εάν οι τιμωρίες επιβληθούν δημόσια, τότε μπορεί να επιτραπεί στους ανθρώπους να βιντεοσκοπήσουν ή να τραβήξουν φωτογραφίες για να διαδώσουν το αποτρεπτικό αποτέλεσμά τους.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την απειλή της απομόνωσης - και την οικονομική ζημιά που θα προκύψει από αυτήν - προκειμένου να πιέσουν τους Ταλιμπάν να μετριάσουν την κυριαρχία τους και να δώσουν σε άλλες παρατάξεις, μειονότητες και γυναίκες μια θέση στην εξουσία.
Με πληροφορίες του AP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις