ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρό μήνυμα σε Τουρκία η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ - 'Η συμπεριφορά της Άγκυρας αφορά όλους μας'

Ισχυρό μήνυμα σε Τουρκία η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ - 'Η συμπεριφορά της Άγκυρας αφορά όλους μας'

Την ανάγκη για ενότητα για αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, τόνισαν την Κυριακή οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, σε δηλώσεις τους μετά τη τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα κάλεσαν και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές να συμμετέχουν στην συνεργασία για το καλό των χωρών τους. 

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την ευκαιρία ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας πως η συμπεριφορά της Άγκυρας «αφορά όλους μας», ενώ κάλεσε την Τουρκία να πάψει να λειτουργεί ως ταραχοποιός στην περιοχή, και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Στις δηλώσεις του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ καλωσόρισε τους δύο Υπουργούς και είπε ότι η συνάντησή τους σήμερα του έδωσε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για την άμεση προθυμία τους να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του την περασμένη βδομάδα λόγω των πυρκαγιών στο Ισραήλ.
 
"Όταν σας ζήτησα και τους δύο βοήθεια την περασμένη βδομάδα, δεν διστάσετε, είπατε αμέσως ναι και ότι θα διευθετήσετε τις λεπτομέρειες αργότερα. Αυτό είναι αληθινή φιλία» είπε ο κ. Λαπίντ.

Η φιλία αυτή, συνέχισε, είναι εδραιωμένη πάνω σε στέρεες βάσεις και κοινές αξίες. Στη συνάντησή σήμερα, είπε, συζητήθηκαν σημαντικά στρατηγικά θέματα στην κοινή ημερήσια διάταξη των χωρών, καθώς και προκλήσεις και ευκαιρίες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, τοπικές και παγκόσμιες. «Όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, είμαστε πιο δυνατοί να τις αντιμετωπίσουμε μαζί», όταν αντιμετωπίζουμε ευκαιρίες, πρόσθεσε, θα μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε περισσότερο μαζί.

Τόνισε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για όλους γιατί «ενισχύουμε την οικονομία μας, την ασφάλειά μας, τη διεθνή μας υπόσταση. Και είναι ένα βασικό μέρος κάτι μεγαλύτερου, ένα βασικό μέρος μιας αλλαγής που συμβαίνει στην περιοχή, μια μετριοπαθής, ρεαλιστική συμμαχία που αποβλέπει στο μέλλον, μια ομάδα χωρών που μεγαλώνει,  που συνεργάζονται με ένα κοινό όραμα», είπε, από τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν στον Κόλπο, το Μαρόκο στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και την Ελλάδα στη Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε σε χώρες που νοιάζονται και συνεργάζονται για την ενέργεια, για την καινοτομία, για το εμπόριο και την ανάπτυξη, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, λέγοντας πως «υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους κρίσης, συνεργαζόμαστε στο μέτωπο του φυσικού αερίου, και το πιο σημαντικό έχουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον». Αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσουμε, αυτός είναι ο δρόμος για τη Μεσόγειο, αυτός είναι ο δρόμος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ ή στην Αθήνα ή στη Λευκωσία, «πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλους φίλους από περισσότερες χώρες μαζί μας».

Στις δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είπε ότι την περασμένη φορά που βρισκόταν στο Ισραήλ μετά την έναρξη επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που μετέβη στη χώρα όπου και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.  

Είμαστε σήμερα μαζί, σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον όπου συζητήσαμε και οι τρεις τρόπους για ενδυνάμωση της συνεργασίας μας, αρχίζοντας από την πολιτική προστασία, είπε. Ο κ. Δένδιας άδραξε την ευκαιρία για να ευχαριστήσει τους δύο Υπουργούς για την βοήθεια που πρόσφεραν Ισραήλ και Κύπρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και για την «αλληλεγγύη, την υποστήριξη που μας δώσατε». «Πρέπει να πω ότι αυτό είναι κάτι που έχει δημιουργήσει ένα πολύ θετικό στοιχείο στη συνεργασία μας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Ανέφερε ότι θα συναντηθεί επίσης με την Υπουργό Ενέργειας κ. Καρίμ για να συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία, ηλεκτρική ενέργεια, συνδεσιμότητα, ανανεώσιμες πηγές, φυσικό αέριο, και τί μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τα οποία θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την περιοχή αλλά και την Ευρώπη.

Στόχος μας σήμερα, είπε «ήταν επίσης να βρούμε νέους τρόπους θεσμοθέτησης της συμμετοχής στρατηγικών εταίρων μας στη τριμερή μας σχέση. Και πιστεύουμε ότι και άλλες χώρες θα έχουν τις ίδιες αρχές και αξίες μαζί μας».

Ένα άλλο θέμα που εξέτασαν σήμερα, είπε, ήταν οι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε χώρες που προωθούν τον θρησκευτικό φανατισμό, την τρομοκρατία, ένα τόξο φονταμενταλισμού, που εκτείνεται από τη βόρεια Αφρική στην ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Είπε ότι οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, και έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι μια «φιλική χώρα» ενώ πρόσθεσε, η Χαμάς συνεχάρη τους Ταλιμπάν. «Πρόκειται για ένα αναχρονισμό στην γειτονιά μας, που είναι αντίθετος σε αυτά που πιστεύουμε, και στο συμφέρον των κοινωνιών μας, η αναβίωση παλιών αυτοκρατοριών και ακόμη χειρότερο, παλιές αντιλήψεις οι οποίες είναι κυριολεκτικά θαμμένες στην άμμο του παρελθόντος».

Οι χώρες αυτές, είπε, χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία, μικρές εισβολές και εισχωρούν στα εσωτερικά άλλων χωρών, χρησιμοποιώντας  ασύμμετρο πόλεμο και καταντούν οργανοπαίχτες της μετανάστευσης κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο.

Η κοινή μας προσπάθεια είναι να εμποδίσουμε αυτές τις ενέργειες, είπε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση σήμερα στόχο είχε να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ. Είπε ότι θα έχει συναντήσεις αργότερα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και θα έχει ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις τους πάνω στα θέματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα προβλήματα.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με φίλους, δημιουργώντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι αυτή η συνεργασία ανοικτή για όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και πιο πέρα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε του δύο Υπουργούς για τη συνδρομή των χωρών τους στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κύπρο.
 
Είπε ότι τα τελευταία 8 χρόνια επισκέφτηκε το Ισραήλ πολλές φορές και «κάθε φορά που κοιτάζω πίσω κάνω έναν απολογισμό του πόσο μακριά έφτασε αυτή η συνεργασία, όλων των βημάτων που έκαναν οι χώρες μας από κοινού για την προώθηση ενός καλύτερου, πιο ευημερούντος, πιο ειρηνικού και σταθερού μέλλοντος για τις χώρες μας, τους λαούς μας και την περιοχή μας».
 
Τα θεμέλιά μας είναι στέρεα, σταθερά βασισμένα σε ένα κοινό όραμα, σε κοινές αξίες, το ίδιο και η σταθερή δέσμευσή μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, να συνεργαζόμαστε σε ένα διευρυνόμενο φάσμα τομέων, τόσο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων όσο και στην αξιοποίηση ευκαιριών για εμβάθυνση της συνεργασίας μας, συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη ότι το ευρύ φάσμα τομέων που απασχολούν τριμερείς πλατφόρμες είναι «εντυπωσιακό και ενδεικτικό της εγγύτητας των γόνιμων σχέσεών μας και του βάθους του πολιτικού μας διαλόγου». Οικοδομούμε πάνω στην ξεκάθαρη μας προετοιμασία, χαρτογραφούμε τις ευκαιρίες, εντοπίζουμε κοινά ενδιαφέροντα και ενώνουμε τις αντίστοιχες δυνάμεις μας, είπε.
 
Ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την πρόσκληση που έφερε τους τρεις Υπουργούς στο Ισραήλ για πρώτη φορά με σκοπό την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Υψηλού Επιπέδου. «Η συνάντησή μας είναι μια ορατή επιβεβαίωση, ένα μήνυμα αν θέλετε, του στρατηγικού χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, που είναι εδώ για να μείνει και το πιο σημαντικό, να συνεχίσει να αναπτύσσεται» είπε.
 
Έκανε λόγο για παραγωγικές συνομιλίες σε μια σειρά από θέματα, με τον κ. Χριστοδουλίδη να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τον πρακτικό χαρακτήρα της συζήτησης, στην οποία «προσδιορίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες σε θέματα όπως τα επόμενα βήματα για την επέκταση του δικτύου μας προς περιφερειακούς εταίρους και η συνεργασία από κοινού σε κρίσιμους τομείς, όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, η καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας και η αντιμετώπιση της μάστιγα της δριμείας κλιματικής αλλαγής».
 
Είπε εξάλλου ότι η σημασία της επέκτασης της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου πήρε ιδιαίτερη έκταση στις συζητήσεις που διεξήχθησαν. «Η περιοχή μεταμορφώνεται και παρόλο που αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί να μην είναι γραμμικός, εξελίξεις όπως οι ιστορικές συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκου» δημιούργησαν «μια δυναμική που πρέπει να διατηρήσουμε και να οικοδομήσουμε επί αυτής» είπε.
 
Αυτή ήταν εν πολλοίς η κοινή εκτίμηση και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε στην Πάφο, τον Απρίλιο, κατά την πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΑΕ, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για μια δεύτερη συνάντηση αυτής της μορφής με τα ΗΑΕ και πολύ πιθανόν με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
 
Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, οι εργασίες προχωρούν, με έμφαση στην υλοποίηση έργων μεταξύ των χωρών μας και των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συνεργασία 3+1 κατά τρόπο πιο ποικιλόμορφο θα φέρει σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η μετατροπή του κοινού οράματος σε απτά αποτελέσματα θα συμβάλει στο να σταθούν ο ένας στον άλλον, αλλά και στο να αποτρέψουν επιθέσεις σε κοινές αξίες, απωθώντας παράλληλα την επιρροή όσων δεν μοιράζονται την κοινή τους αντίληψη ότι «η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι το πιο στρατηγικό πλεονέκτημα».
 
Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης εκτενώς τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και την απελπιστική, όπως είπε, κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν. «Κάνουμε έκκληση για απόλυτη αυτοσυγκράτηση, προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων» είπε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, «οι οποίες δυστυχώς αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αποσταθεροποιητικού τρόπου συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή, που ενισχύεται από μια επεκτατική ατζέντα». «Αυτή η συμπεριφορά μας αφορά όλους μας» σημείωσε.
 
«Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι θα έχει όφελος αν δεν λειτουργεί ως ταραχοποιός στην περιοχή, αν εγκαταλείψει την επεκτατική της ατζέντα και αν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top