Η ΦΩΝΗ ΚΥΠΡΙΩΝ, δικοινοτικός φορέας που εργάζεται για την επανένωση της Κύπρου, αναφέρει ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία κουλτούρας για λύση σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε οι βασικές αρχές μιας ομοσπονδιακής λύσης να είναι επαρκώς κατανοητές από τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν μια συμφωνία.
Ο φορέας συνήλθε σε διήμερη διάσκεψη, κατά την οποία περίπου 40 συμμετέχοντες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα όπως οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος των πολιτών, σκέψεις πάνω από τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, προβλήματα και προοπτικές μιας ομοσπονδιακής διευθέτησης στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Διάσταση – εμπλοκή της ΕΕ και άλλα.
Μετά από κριτική παρουσίαση των θεμάτων και με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η διάσκεψη κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων όπου τονίζεται ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζή ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού.
Η θετική στάση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, σημειώνει, μαζί με ανάλογες θετικές αντιδράσεις από σημαντικά τμήματα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, δίνουν ελπίδες για ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λύσης. Πρέπει, επισημαίνει ο Φορέας, να ξεκινήσει ένας ήρεμος ορθολογικός διάλογος έτσι ώστε η κοινωνία στο σύνολό της να ενστερνιστεί τις βασικές παραμέτρους και ιδέες της ομοσπονδιακής λύσης.
Τονίζει ότι η αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και ο Μουσταφά Ακιντζή, για εντατικές διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τη λύση και τα θετικά βήματα που έχουν ήδη κάνει δημιουργούν μια νέα προοπτική η δυναμική της οποίας δεν πρέπει να χαθεί.
Εκτός από την εντατικοποίηση των συνομιλιών, η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στη δημιουργία κουλτούρας για λύση σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε οι βασικές αρχές μιας ομοσπονδιακής λύσης να είναι επαρκώς κατανοητές από τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν μια συμφωνία, σημειώνει ο Φορέας.
Τονίζει ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές, εν προκειμένω, ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να χωρίσει, αλλά να ενώσει την ήδη κατακερματισμένη χώρα και την κοινωνία και ότι η έννοια της πολιτικής ισότητας, ειδικότερα, μια βασική αρχή όλων των ομοσπονδιακών συστημάτων, θα πρέπει να ενσωματωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο συναινετικών αρχών αντί στο παραδοσιακό πλειοψηφικό όπου «ένας πολίτης =μία ψήφος». Η ευρωπαϊκή διάσταση πρέπει να υπερισχύσει εν προκειμένω. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή κατά τις διαπραγματεύσεις ως προς τη διάκριση του δικαιώματος ψήφου, στόχος της οποίας είναι η διατήρηση της πολιτικής ισότητας στην ομοσπονδία, και των δικαιωμάτων διαμονής, εργασίας και οικογενειακής ζωής (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων) αντί της αυστηρής διάκρισης με βάση την εθνοτική ή / και θρησκευτική ταυτότητα.
Τονίζει επίσης ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επαρκώς, θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μελλοντικού πλαισίου πολυεπίπεδων και πολυμερών δικτύων ασφαλείας που προσφέρονται από τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Θα πρέπει επίσης να γίνει συστηματική προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με την Τουρκία στο πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους που θα λειτουργήσει ως αιτία διαρκούς διευθέτησης.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσθέτει, οι ηγέτες των κοινοτήτων θα πρέπει να προχωρήσουν με νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης "χαμηλού προφίλ" που θα επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή των πολιτών
Σε σχέση με την εμπλοκή της ΕΕ, μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αρχές της ΕΕ, ειδικότερα με τις αρχές των τεσσάρων ελευθεριών. Τυχόν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο με σκοπό την προστασία από την αφομοίωση των ασθενέστερων αριθμητικά, θρησκευτικών ή πολιτισμικών οντοτήτων δεν πρέπει να αποκλίνουν από τις αρχές της ΕΕ και, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να είναι μόνιμες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό και να είναι βιώσιμη, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ομάδες πολιτών θα πρέπει να συμμετέχουν με στόχο να βοηθούν τους πολίτες να γίνουν πιο δεκτικοί της πολιτισμικής πολυμορφίας, να μειωθεί η κοινωνική απόσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η ειρηνευτική διαδικασία να είναι ολική και συμμετοχική και να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη που να αντιμετωπίσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ασφάλειας.
Τέλος, αναφέρει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ευαίσθητα θέματα φύλου αντιμετωπίζονται επαρκώς, θα πρέπει να δοθεί σε ευαισθητοποιημένα άτομα ρόλος στην ειρηνευτική διαδικασία, τόσο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων όσο και στο επίπεδο της διάδοσης των ιδεών μέσα στην κοινωνία γενικότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις