Σύγκλιση θέσεων και ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό διαπίστωσαν ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών ύστερα από συνάντηση της ηγεσίας των κομμάτων στα Γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν αποκλείουν ευρύτερη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με την ΕΔΕΚ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες στο Κυπριακό και τον ίδιο πόθο για λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και την διχοτόμηση, αλλά και τις ίδιες ανησυχίες για τη βάση στην οποία αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού σήμερα. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι το κατεξοχήν θέμα όπου πλέον δεν υπάρχει σύγκλιση αλλά ταύτιση θέσεων με την ΕΔΕΚ, στο ζήτημα που αφορά την απόρριψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά και στα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο, να επεξεργαστούν διάφορους τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και εκτός ώστε να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του τόπου, των πολιτών αλλά και την εθνική υπόθεση της Κύπρου.
Ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για κοινή η επιθυμία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατόν χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ξένα δικαιώματα για επέμβαση και κηδεμονία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ειρηνική συνύπαρξη και αγαστή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της συνέχισης της κυπριακής δημοκρατίας και της από κοινού διαμόρφωσης ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους στο πλαίσιο της ΕΕ.
Επιφυλάξεις για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού
«Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τις επιφυλάξεις μας και η αισιοδοξίας μας να είναι συγκρατημένη», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι έχει διαφοροποιήσει την επεκτατική πολιτική της και δεν έχει απομακρυνθεί από τους πάγιους στόχους που αφορούσαν σε πρώτη φάση τη δημιουργία μιας συνομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό που να της δίνει τη δυνατότητα για έναν πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας.
«Αυτές οι ανησυχίες γίνονται ακόμα πιο έντονες από τη στιγμή που οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και ο θεωρητικός της νεο -οθωμανικής επεκτατικής πολιτικής στο χώρο της Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής δεν έχει διαφοροποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις του όπως δημόσια τις διατύπωσε για το Κυπριακό από το 2001», είπε.
Αναφέροντας ότι πάντοτε υπάρχον προοπτικές και δυνατότητες και ότι η «ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε «είμαστε αισιόδοξοι όμως την ίδια στιγμή έχουμε τις επιφυλάξεις μας», προσθέτοντας ότι η αισιοδοξία της ΕΔΕΚ είναι συγκρατημένη, αφού δεν υπάρχουν από πλευράς της Τουρκίας οποιαδήποτε βήματα προς τη θετική κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν μπορεί να τεθεί ως ΜΟΕ, αφού η τουρκική πλευρά έχει καθήκον και υποχρέωση μέσα από όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα (συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς 1979) να επιστρέψει άμεσα την πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητα των δύο κοινοτήτων και να αγνοείται η έκκληση άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου.
Κάλεσε την τουρκική πλευρά αν θέλει όντως να δείξει καλή διάθεση να προχωρήσει σε άμεση επιστροφή χωρίς αυτό να τίθεται υπό τη μορφή των ΜΟΕ ή να ζητά ανταλλάγματα που συνιστούν άμεση ή έμμεση αναγνώριση κρατικής κυριαρχίας όπως το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου.
Επίσης είπε ότι δεν μπορεί να επίσης να είναι θέμα ΜΟΕ και ανταλλαγμάτων το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, δεδομένου ότι με το πρωτόκολλο της Άγκυρας η Τουρκία δεσμεύεται και έχει υποχρέωση να δώσει τη δυνατότητα για ελλιμενισμό και προσάραξη σε τουρκικά λιμάνια πλοίων με κυπριακή σημαία.
«Άρα δεν μπορεί σήμερα για να υλοποιήσει η Τουρκία αυτά που δεσμεύτηκε και υπέγραψε να ζητά πρόσθετα ανταλλάγματα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτά θα πρέπει να τύχουν άμεσης εφαρμογής και από εκεί και πέρα θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα χαμηλής πολιτικής.
Πρότεινε ως μέτρο καλής διάθεσης από πλευράς της τ/κ ηγεσίας, να σταματήσει άμεσα η φωταγώγηση της κατοχικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο, που αποτελεί πρόκληση για όλους τους Έλληνες της Κύπρου.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι για το Εθνικό Συμβούλιο υπήρχε μια ομόφωνη κόκκινη γραμμή, η λύση του Κυπριακού να είναι η συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η ΚΔ και μετά τη λύση θα έχει μια και αδιαίρετη κυριαρχία.
«Σε αυτά τα δύο κορυφαίας σημασίας ζητήματα τα δείγματα γραφής που έδωσε ο κ. Ακιντζί αναφορικά με τα ΜΟΕ, της Αμμοχώστου και της κινητής τηλεφωνίας, είναι άκρως αρνητικά», ανέφερε.
Όπως είπε, στην περίπτωση της Αμμοχώστου ο κ. Ακιντζί ζήτησε να αναγνωριστεί ουσιαστικά μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου χωριστό κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο και στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας απέρριψε το +357 ως διεθνή κωδικό.
«Δεν έχουμε καμιά απτή απόδειξη για θετική αλλαγή της τουρκικής στάση. Αντίθετα οι μόνες απτές αποδείξεις που έχουμε είναι για συνέχιση της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης και στο ζήτημα της κατάλυσης της ΚΔ και στο ζήτημα της αναγνώρισης χωριστής κυριαρχίας», ανέφερε.
Κοινοβουλευτικό μπλοκ για θέματα οικονομίας
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια της ΕΔΕΚ η οποία συναντήθηκε ήδη με διάφορα κόμματα, είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινοβουλευτικού μπλοκ πλειοψηφίας στη Βουλή για να αποτρέψουν επικίνδυνες κατά την άποψή τους εξελίξεις που αφορούν τα θέματα κυρίως της οικονομίας.
Έδωσε ως παράδειγμα τη δυνατότητα πώλησης πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε ξένες εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα τουρκικά συμφέροντα, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνη, που θα αποδυνάμωνε ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είπε επίσης ότι είναι σημαντική η μη ιδιωτικοποίηση και πολύ περισσότερο η μη κατάρρευση των ημικρατικών οργανισμών, «όπως επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική, με κύριο στόχο στο τέλος της ημέρας μέσα από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της CYTA να μπορέσει να ξεπουληθεί σε ιδιώτες με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και της ασφάλειας του κράτους».
Ο κ. Σιζόπουλος είπε τέλος ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μια συνεχής συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών όπως και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την διαμόρφωση προϋποθέσεων για την γρηγορότερη δυνατή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Ανοικτοί σε περαιτέρω συνεργασία
Σε ερώτηση κατά πόσο εξετάζεται και πιθανή συνεργασία σε επερχόμενες εκλογές από τα δύο κόμματα, ο Λιλλήκας ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών δήλωσε από την αρχή και παραμένει δεσμευτική αυτή η απόφαση, ότι είναι έτοιμη για συνεργασία με τις δυνάμεις που τους συνδέουν πολλά, κυρίως με την ΕΔΕΚ χωρίς να αποκλείεται και το ΔΗΚΟ.
« Είμαστε ανοικτοί για την ανάπτυξη πολυεπίπεδης συνεργασίας χωρίς να αποκλείουμε τίποτα. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε μορφής συνεργασίας να τη συζητήσουμε», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες και ειδικά τις βουλευτικές εκλογές, το κάθε κόμμα κυρίως διεκδικεί τις εκλογές με τα δικά του κομματικά ψηφοδέλτια στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.
Ωστόσο, ανέφερε ότι στο ευρύτερο ζήτημα των συνεργασιών όπως ήδη η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ έχει αποφασίσει στις 22 Μαρτίου, δεν αποκλείουν να υπάρχει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στα επιμέρους ζητήματα υπάρχει είτε ταυτότητα απόψεων είτε σύγκλιση πολιτικών θέσεων. Στόχος είπε είναι να διευρύνουν τη δυνατότητα με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών δυνάμεων να έχουν συγκλίσεις πάνω σε αυτά τα βασικά θέματα με κύριο στόχο τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που να μπορεί να διασφαλίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις