ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι - Από το Safepass μέχρι τους εμβολιασμένους

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι - Από το Safepass μέχρι τους εμβολιασμένους

Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να έχει ήδη κυριαρχήσει προτού τελειώσει ακόμη ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού, με την κατάσταση στα νοσηλευτήρια να είναι ανησυχητική. 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας με μπροστάρη τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για λήψη περαιτέρω αυστηρών μέτρων με σκοπό την αποκοπή της διασποράς του κορωνοιού στην κοινότητα. 

Ιδιαίτερα περιθώρια για αυστηροποίηση δεν φαίνεται να υπάρχουν σε αυτό το στάδιο αφού προέχει η προστασία της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου -και όχι μόνο- και κατ'επέκταση της οικονομίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα δεν έχουν επέλθει -μέχρι στιγμής- αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ή επαναφορά προηγούμενων περιορισμών. 

Το βάρος πέφτει στην εμβολιαστική κάλυψη με τον αρχικό στόχο να έχει τεθεί στο 80%. Όπως έχει αναφερθεί επανειλλημένα, όσο μικρότερο 'κενό' παρατηρείται στην κάλυψη τόσο μικρότερος είναι και ο χώρος που υπάρχει για διασπορά του ιού -και στην παρούσα φάση της ινδικής μετάλλαξης- με το νεανικό κοινό (ιδιαίτερα 18-30 ετών) να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. 

Η μείωση που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δε μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ως βελτίωση αφού τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας έχουν αναφέρει και στο παρελθόν πως αυτές τις δύο ημέρες παρατηρείται μία μικρή κάθοδος στα κρούσματα, που όμως -δυστυχώς- δεν επαληθεύεται τη Δευτέρα και την Τρίτη. 

Με τα περιθώρια να στενεύουν τα σενάρια που τίθενται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι δύο. Το αισιόδοξο σενάριο αφορά την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης αφού αν η κατάσταση συνεχιστεί στο χθεσινό μοτίβο, μαζί με την μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να παρατηρείται μια ισορροπία ανάμεσα στις εισαγωγές σε νοσηλευτήρια σε σχέση με τα εξιτήρια.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη αυστηροποίηση αφού το σύστημα υγείας θα ξεκινήσει να αποφορτίζεται.

Το δεύτερο και φυσικά απευκταίο σενάριο αφορά τη συνέχεια της γεωμετρικής αύξησης των νοσηλευόμενων, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει ασύμμετρες πιέσεις και μεγαλύτερη έξαρση. Εάν το ‘κακό’ σενάριο επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται η άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων και περιορισμών αφού το μαξιλαράκι ασφαλείας θα έχει πάει… περίπατο με την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων να αποτελεί μονόδρομο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια

• Έκλεβε εξαρτήματα από υποσταθμούς της ΑΗΚ - Χειροπέδες σε 44χρονο

• Έτσι θα πείτε «αντίο» στα κιλά των γιορτών – Αυτά τα φαγητά θα βοηθήσουν – Ειδικός στο «Τ» δίνει συμβουλές

• Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

• Βραχνάς τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα στην Ορόκλινη – Πιο οξύ το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια

• Στο περίμενε για αποζημιώσεις οι ψαράδες του Ποταμού Λιοπετρίου



Γκουτέρες: Ζητά παράταση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Γκουτέρες: Ζητά παράταση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Tην παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 συστήνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που καλύπτει την περίοδο 13 Ιουνίου - 11 Δεκεμβρίου 2024, και ζητεί διεθνή υποστήριξη για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top