Κυπριακό και ευρωπαϊκή ασφάλεια συνδέει προσχέδιο ψηφίσματος που τίθεται σήμερα ενώπιον του συνέδριου του ΕΛΚ

Κυπριακό και ευρωπαϊκή ασφάλεια συνδέει προσχέδιο ψηφίσματος που τίθεται σήμερα ενώπιον του συνέδριου του ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπογραμμίζει πως καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο ένα κράτος μέλος της ΕΕ παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, σε προσχέδιο έκτακτου ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΚ αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υπέρβαση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρουν οι νέες προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς η επανέναρξη της διαδικασίας θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του κογκρέσου του ΕΛΚ η συζήτηση για τα έκτακτα ψηφίσματα αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:15 το πρωί τοπική ώρα (10:15 ώρα Κύπρου). Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εκπρόσωποι των μελών του ΕΛΚ αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για την πλήρωση των θέσεων του γενικού γραμματέα, των αντιπροέδρων και του ταμεία του πανευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος, σε συνέχεια της χθεσινής επανεκλογής του Μάνφρεντ Βέμπερ στην ηγεσία.

Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων ηγετών κρατών μελών αργότερα το πρωί θα πραγματοποιήσει σύντομη παρέμβαση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο ψηφίσματος τονίζεται πως ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου, και ως εκ τούτου το ΕΛΚ καταδικάζει σθεναρά κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάθε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε ανεξάρτητης χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται πως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου δεν είναι απλώς ένα εθνικό ζήτημα, αλλά ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την ΕΕ στο σύνολό της.

Το ΕΛΚ επαναδιατυπώνει τις θέσεις του σε προηγούμενες συνόδους και τα ψηφίσματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς για το Κυπριακό και, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του πανευρωπαϊκού κόμματος στη βάση λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων ή ξένες εξαρτήσεις, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια όπως αναφέρεται.

Όπως τονίζεται, το ΕΛΚ υποστηρίζει σταθερά ότι καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο ένα κράτος μέλος της ΕΕ παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, ζητώντας η ασφάλεια της ΕΕ να έχει βάση την ενότητα, τις αρχές και τη συνέπεια, και όχι ασάφειες και δύο μέτρα και δύο σταθμά, παραπέμποντες στη δήλωση των ηγετών του ΕΛΚ της 20ης Μαρτίου 2025 σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών και να εδράζεται σταθερά στο σεβασμό της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους.

Στο προσχέδιο σημειώνεται ακόμα πως η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στην υπέρβαση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της 51χρονης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κεκτημένο.

Γίνεται λόγος για απαράδεκτη διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, η οποία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και αποτελεί κατάφωρη απόκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, καθώς και πως η ρητορική αυτή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Η επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών δεν αποτελεί εποικοδομητική προσέγγιση ενόψει μιας πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα σε και περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αναφέρεται.

Το ΕΛΚ χαιρετίζει και εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και τα βήματα που έγιναν στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης τον Μάρτιο για συζήτηση ΜΟΕ, νέα συνάντηση τον Ιούλιο και τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ. Στο προσχέδιο χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες οδήγησαν σε θετικές εξελίξεις, όπως αναφέρεται, ενώ το ΕΛΚ καλεί παράλληλα την Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία συμμετέχοντας ενεργά και εποικοδομητικά στις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το συμφωνηθέν πλαίσιο θα λειτουργήσει ως αποφασιστικός παράγοντας για την ενίσχυση της εφαρμογής μιας θετικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας, τονίζεται.

Επίσης στο ψήφισμα καταδικάζεται εκ νέου η συνεχιζόμενη παραβίαση του στάτους κβο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων από την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία μέσω της ανοίγματος μέρους της περιοχής, με το ΕΛΚ να ζητά την ανάκληση όλων των μονομερών ενεργειών σύμφωνα με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 23ης Ιουλίου 2021 και τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Παρέμβαση Προέδρου Χριστοδουλίδη σήμερα στη Σύνοδο ΕΛΚ στην Βαλένθια

Παρέμβαση Προέδρου Χριστοδουλίδη σήμερα στη Σύνοδο ΕΛΚ στην Βαλένθια

Σε παρέμβαση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαλένθια της Ισπανίας θα προβεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελευταία ημέρα εργασιών της Συνόδου.

BEST OF TOTHEMAONLINE