Συντεταγμένα και συλλογικά, η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, ώστε να ανασχεθεί η αδιαφορία των πολιτών προς τα κοινά, ανέφερε απόψε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.
Η κα. Δημητρίου μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και το American University of Cyprus, στο χώρο του Πανεπιστημίου, με θέμα «Ψηφοφόροι χωρίς στέγη: Τα εκλογικά αποτελέσματα της 30ης Μαΐου από άλλη σκοπιά» του Νίκου Αντωνιάδη, επίκουρου καθηγητή Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικού Μάρκετινγκ στο St. John’s University της Νέας Υόρκης.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος που άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία την αυξανόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική και πολύ περισσότερο τη διογκούμενη, όχι αναίτια απαξίωση. Σήμερα οι πολίτες και οι πολιτικοί βρίσκονται σε μια οδυνηρή για όλους διάσταση» είπε και πρόσθεσε πως «η αντιμετώπιση των πολιτικών ως μιας ελίτ, που ίσταται μακριά από τον λαό, με ισχύ και εξουσία, που απολαύει προνομίων και αποφασίζει «για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες» έχει σχεδόν, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά, παγιωθεί».
Εξήγησε ότι «οι λόγοι πολλοί και οι περισσότεροι γνωστοί, ο ξύλινος πολιτικός λόγος, η μη λογοδοσία, η αδιαφάνεια, η κατάχρηση εξουσίας, τα φαινόμενα διαφθοράς, η κρίση θεσμών και αξιών σε πολλαπλά επίπεδα. Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, οι πολίτες απεμπολούν το βασικότερό τους πολιτικό δικαίωμα, ένα δικαίωμα που θεσπίστηκε για όλους με αγώνες και θυσίες, το δικαίωμα του εκλέγειν, που μετουσιώνει σε πράξη την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης πως «η αποχή από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν τραυματίζει μόνο τα κόμματα, που αποτελούν κύτταρα της δημοκρατίας, αποτελεί πλήγμα και για την ίδια τη δημοκρατία και το πολιτειακό μας σύστημα. Αγγίζοντας το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, η ωσάν σιωπή αποχή των πολιτών βοά για τα κακώς κείμενα που, εντεινόμενα τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν στη μεγαλύτερη απαξίωση που βίωσε μέχρι σήμερα η πολιτική ζωή στον τόπο μας».
Συντεταγμένα και συλλογικά, συνέχισε «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών που το υπηρετούν, ώστε να ανασχεθεί η αδιαφορία των πολιτών προς τα κοινά, οφείλει να εγκύψει στα καίρια προβλήματα της κοινωνίας και να αναζητήσει πρόσφορες λύσεις, τείνοντας ευήκοον ους στις ανησυχίες, αλλά και σε καινοτόμες προτάσεις που βλέπουν το φως. Οι ευθύνες για τη σημερινή αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική σκέψη και δράση πρέπει να αναζητηθούν πρωτίστως σε μας τους ίδιους, τους πολιτικούς, τους άρχοντες και τους διοικούντες και πρέπει να αναληφθούν».
Σύμφωνα με την κα. Δημητρίου «η δημοκρατία και η συμμετοχικότητα, μετά και τα τραγικά γεγονότα επίθεσης σε δημοσιογραφικό οίκο και συνεπακόλουθα στην ελευθεροτυπία και δημοκρατία, δεν μπορούν να σημαίνουν αποδοχή και δεν μπορεί να καταλήγουν στη βία. Τέτοια γεγονότα είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα και δεν έχουν ποτέ θέση σ’ ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου» είπε και πρόσθεσε πως «η αυθάδεια δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα, ούτε η παρανομία ελευθερία -πόσο μάλλον η βία- όπως επίσης η αναίδεια λόγου και αναρχία δε συνιστούν ισότητα και ευδαιμονία».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «σε ένα κράτος δημοκρατίας, όπως είναι της Κύπρου αλλά και όλες πλέον σήμερα οι δημοκρατίες στον πλανήτη, το ανώτατο όργανο του κράτους, που είναι ο λαός, ασκεί την εξουσία του με τις εκλογές. Με αυτές, το εκλογικό σώμα επιλέγει τους αντιπροσώπους του οι οποίοι, για όλη τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, θα ασκήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι».
Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα των κάθε εκλογικών αναμετρήσεων δεν αφορούν μόνο την περίοδο των εκλογών αλλά αποτελούν βάση μελέτης. Μέσα από αυτά απορρέουν σωρεία συμπερασμάτων αλλά και προβληματισμοί» είπε και σημείωσε πως «όλα τα απορρέοντα προκαλούνται προβληματισμοί οι οποίοι αφορά την μακρά προοπτική της χώρας και κάθε πολιτικού κόμματος ξεχωριστά».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας «σε μια εποχή που πολλές έννοιες, ή έχουν χάσει τη σημασία τους, ή είναι εντελώς παρεξηγημένες και σε μια εποχή που πολλές από τις αξίες τείνουν να φθαρούν, θεωρώ ότι η σωστή ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων μας μεταφέρει την πραγματική απαίτηση του λαού και μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να οριοθετήσουμε μια ορθή συμπεριφορά απέναντι του λαμβάνοντας τις ανάλογες και απαιτούμενες παραμέτρους».
Ακολούθως ο Δρ. Αντωνιάδης παρουσίασε τις τάσεις και αναλύσεις από διεθνείς μελέτες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στους παράγοντες που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τους πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά προς την κάλπη. Ξεκινώντας από την εφηβική ηλικία των 15-18 ετών, εστιάζει στην ποιότητα των μαθημάτων και τις μεθόδους διδασκαλίας των καθηγητών, παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά προς την κάλπη (ως αυριανοί, υπεύθυνοι πολίτες) και εξηγεί ότι η καταπίεση στο σχολείο επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ευτυχία τους και τα οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, με αποτέλεσμα να τα απομακρύνει από την κάλπη».
Σημείωσε ακόμα ότι «στην άλλη άκρη του κύκλου βρίσκονται οι πολιτικοί, οι οποίοι καλούνται να κατανοήσουν την «απόσταση» που έχει γιγαντωθεί μεταξύ αυτών και του απλού πολίτη, μια απόσταση που ενισχύει την αποχή. Βάζοντας τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τον παλιομοδίτικο τρόπο επικοινωνίας και χειρισμών των παραδοσιακών κομμάτων, δεν επηρεάζονται από στείρα κριτική των πολιτικών αντιπάλων, η επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης προς τους ψηφοφόρους/πολίτες έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της κοινής γνώμης, ενώ η σημερινή πολιτική καλείται (όσο ποτέ άλλοτε) να κτίσει ανθρωποκεντρικές στρατηγικές».
Στο τέλος της παρουσίασης, ο Νίκος Αντωνιάδης έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, που αφορούν τρόπους, που θα μπορούσε να υπάρξει ορθότερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ Κυβέρνησης/Κομμάτων/Πολιτικών με τους Κύπριους πολίτες, σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την παιδεία, τη διαφθορά αλλά και κάθε δημόσιου προβλήματος, που αφορά τους Κύπριους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις