ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Απαραίτητο η Τουρκία να σέβεται θεμελιώδεις αξίες και κράτος δικαίου, ανησυχεί η καταστολή αντιπολίτευσης

Μπορέλ: Απαραίτητο η Τουρκία να σέβεται θεμελιώδεις αξίες και κράτος δικαίου, ανησυχεί η καταστολή αντιπολίτευσης

Είναι απαραίτητο η Τουρκία, που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της πολιτικής έκφρασης, που βρίσκονται στην καρδιά του δημοκρατικού και πολιτικού μας συστήματος, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας ανησυχία για την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και συγκεκριμένα του του κύριου φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον των σχέσεων που θα έχει η ΕΕ με την Τουρκία είπε ο κ. Μπορέλ, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και συγκεκριμένα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία ως σχέσεις προτεραιότητας για μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε την Τουρκία ως μια χώρα που είναι μια χώρα υποψήφια για την ΕΕ. Συνεχίζουμε όμως να ζητούμε τον πλήρη σεβασμό των πολιτικών θεμελιωδών ελευθεριών όπως και του συνεταιρίζεσθαι. Και θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως «η κατάσταση σε ό,τι αφορά το HDP μας ανησυχεί». Σημείωσε πως ο πρώην ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από το 2016, παρά το ότι υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωσή του.

Ανέφερε πως «μας ανησυχεί η απόφαση του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου να αποδεχθεί το αναθεωρημένο κατηγορητήριο, απαιτώντας το κλείσιμο του HDP».

Είπε πως έχουν κατασχεθεί τα περιουσιακά στοιχεία 151 ατόμων που ανήκουν στο HDP, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το οποίο υποστηρίζουν εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Αυτό βεβαίως ουσιαστικά ενδυναμώνει τις ανησυχίες μας για την καταπίεση και την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει δέσμευση να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία τους.

Σε δευτερολογία του, ο κ. Μπορέλ είπε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της έκφρασης ανησυχιών για ορισμένα ζητήματα που συνέβησαν στην Τουρκία «και του ότι είμαστε ταυτόχρονα διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία».

«Το ένα πράγμα δεν αναιρεί το άλλο», είπε, και παραθέτοντας διάφορα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και είναι απαραίτητη.

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top