Πλέον διάχυτη παρουσιάζεται η ανησυχία στους κύκλους τόσο της επιδημιολογικής επιστημονικής ομάδας όσο και του Υπουργείου Υγείας αφού η γεωμετρική αύξηση όλων των δεικτών -και όχι μόνο των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών- χτυπά πιο δυνατά από ποτέ το καμπανάκι κινδύνου.
Οι συνεχείς προτροπές και παραινέσεις δε φαίνεται μέχρι στιγμής να πιάνουν τόπο, αφού ούτε το εμβολιαστικό πλάνο ξαναμπαίνει σε πρότερη τροχιά, ούτε τα περιοριστικά μέτρα που έχουν απομείνει φαίνεται να τηρούνται. Οι παράγοντες που συντελούν στην έκρηξη των κρουσμάτων είναι αρκετοί και διάφοροι.
Αρχικά το στέλεχος 'ΔΕΛΤΑ' ή ινδική μετάλλαξη όπως έχει αναφερθεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, που όπως επιβεβαιώνεται έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και διασπορά, ενώ είναι η πιο επιθετική μορφή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η εξαγγελία του ΠΟΥ πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα κυριαρχήσει στο 90% της Ευρώπης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, αφού οι γενναιόδωρες χαλαρώσεις που δόθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης (είτε λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, είτε για χατήρι της οικονομίας) φαίνεται να έχουν εκληφθεί σαν ο ιός να αποτελεί παρελθόν.
Η ψυχολογική κόπωση του κοινού σε συνάρτηση με την ευφορία που δημιουργήθηκε επέφερε μια φυσιολογική χαλάρωση και ξεγνοιασιά με τον κόσμο να αδυνατεί να τηρήσει τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας.
Οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 ημέρες και το μόνο θετικό -εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές σε ΜΑΦ και ΜΕΘ παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλα και ως εκ τούτου διαχειρίσιμα επίπεδα. Δεν πρέπει παρ'όλα αυτά να θεωρηθεί δεδομένο πως η εξαγγελία για μη λήψη αυστηρότερων μέτρων σημαίνει πως ότι και αν συμβεί θα συνεχίσουμε στα ίδια επίπεδα.
Με τους αρνητικούς ρυθμούς της τελευταίας εβδομάδας, ελλοχεύει φυσικά ο κίνδυνος τόσο οι νοσηλείες, όσο και οι σε κρίσιμη κατάσταση ασθενείς να αυξηθούν, κάτι που σημαίνει πως το σύστημα Υγείας ενδέχεται να δεχθεί ξανά ασύμμετρες πιέσεις. Ο στόχος του να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη το 80% (από το 65%) που βρίσκεται τώρα φαντάζει υλοποιήσιμος, και μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποκρουστεί -με τις λιγότερες δυνατές απώλειες- το τέταρτο κύμα.
Οι επόμενες εξαγγελίες θα αφορούν νέα μπόνους και κίνητρα για εμβολιασμένους -δίνοντας έμφαση στα άτομα ηλικιών 18 με 30 χρονών- και αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο Τετάρτη 7/7.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις