ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απομακρύνεται το καλό σενάριο για τουρισμό λέει ο ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ, να μαζέψουμε την επιδημιολογική εικόνα ζητά ο ACTA

Απομακρύνεται το καλό σενάριο για τουρισμό λέει ο ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ, να μαζέψουμε την επιδημιολογική εικόνα ζητά ο ACTA

Ανησυχητική και πολύ δύσκολη, χαρακτήρισε την κατάσταση με τον τουρισμό, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας παράλληλα πως φαίνεται να απομακρυνόμαστε από το καλό σενάριο για 50% - 55% των αφίξεων του 2019. 

Από την άλλη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Κώστας Παπαχαραλάμπους τονίζει πως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι “να μαζέψουμε την επιδημιολογική μας εικόνα” , ενώ καλεί τον κόσμο να κάνει ο καθένας τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει για να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.  
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες άρχισε να χαλά η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου», προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν αναλαμβάνουν την δική τους προσωπική ευθύνη».
 
«Θα τολμούσα να πω ότι η διασπορά γίνεται από χώρους όπου, ενώ είχε εισαχθεί το λεγόμενο safe pass, έχει αρθεί αυτό το μέτρο και βλέπουμε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε.
 
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική και πολύ δύσκολη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και οριακή», υπογράμμισε.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι «εντείνεται και η αβεβαιότητα με όλα αυτά που εξελίσσονται, βλέποντας και τα κρούσματα στην χώρα μας να ανεβαίνουν».
 
«Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή μπροστά μας φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε από το καλό σενάριο, που αφορά εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν δύο – τρεις μήνες, εν μέσω της πανδημίας, ανέφερε, σημειώνοντας πως με το καλό σενάριο αναμενόταν ότι «θα μπορούσαμε να φθάναμε, υπό προϋποθέσεις, στο 50%-55% των αφίξεων του 2019».
 
Πρόσθεσε ότι «το κακό σενάριο είναι να έχουμε μια χρονιά παρόμοια με την περσινή».
 
Απομακρυνόμαστε από το καλό σενάριο, όπως εξήγησε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, «διότι μειώνεται και το εύρος των μηνών που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τουριστικά, εφόσον έχει χαθεί και ο Μάιος και ο Ιούνιος, ενώ σε ό,τι αφορά αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία είναι χαμένος και ο Ιούλιος».
 
«Αν έχουμε μια χρονιά όπως την περσινή κάποιες επιχειρήσεις δεν νομίζω να αντέξουν», σημείωσε.
 
Ανέφερε πως «οι ξενοδόχοι αναμένουν στήριξη από το κράτος και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους αλλά και ενδεχομένως να εξευρεθούν και κάποιοι τρόποι να ενισχυθούν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις διότι εάν έχουμε το απευκταίο σενάριο αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και κλεισίματα σημαίνει ταυτόχρονα και κόσμος στην ανεργία και αλυσιδωτά και άλλα προβλήματα».
 
Επιπλέον, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι «παραμείναμε στην Πορτοκαλί ζώνη για την Βρετανία», κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως είπε.

«Βλέπουμε ότι παρόλο πως έγινε η απελευθέρωση των πτήσεων από την Ρωσία στο παρόν στάδιο δεν βλέπουμε να αυξάνονται ιδιαίτερα οι πτήσεις ή να μπαίνουν ναυλωμένες, αλλά ενδεχομένως αυτό να γίνει στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.
 
Ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι από την Γερμανία και την Ρωσία υπάρχει μια μικρή εισροή τουριστών και ευελπιστούμε ότι θα μεγαλώσουν οι αριθμοί από αυτές τις δύο χώρες», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε και με την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ισραήλ να αυξηθούν από εκεί οι αριθμοί».
 
Αναφέρθηκε επίσης στις αγορές της Ελβετίας, Γαλλίας, Πολωνία και Ουκρανία όπου υπάρχει μια μικρή τουριστική εισροή και πρόσθεσε ότι «θα γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί αυτή η τουριστική εισροή με διάφορους τρόπους με πρώτιστο στόχο να κάνουμε την χρονιά καλύτερη από την περσινή».
 
Ερωτηθείς για την τουριστική εικόνα κατά τον Ιούνιο, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι «συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι αρκετά χαμηλά».
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Κώστας Παπαχαραλάμπους είπε ότι «ο Σύνδεσμος από πέρσι τον Σεπτέμβριο αναφέρει πως το κριτήριο για προσέλκυση τουριστών είναι η επιδημιολογική μας εικόνα», προσθέτοντας ότι σε αυτή την εικόνα μεγάλη σημασία παίζουν και τα εμβόλια.
 
«Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες και τα σχετικά καλά αποτελέσματα, κάποιοι παράγοντες και κυρίως η νοοτροπία μας ως λαός δεν μας επιτρέπουν να έχουμε την αντίστοιχη εικόνα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον τουρισμό που θα μπορούσαμε», υπογράμμισε.
 
Ανέφερε ότι παρά την χαλάρωση των όρων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πράσινη κατηγορία, η Κύπρος, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, είναι πλέον από τις μειοψηφικές χώρες που δεν είναι στην πράσινη κατηγορία και είναι στην πορτοκαλί.
 
Πρόσθεσε ότι «το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή είναι να φροντίσουμε να μαζέψουμε την επιδημιολογική μας εικόνα σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί κανένας να μην μας κατατάσσει στην πράσινη κατηγορία».
 
«Αν ο καθένας από εμάς κάνει εκείνα τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει – και νομίζω τα μάθαμε όλοι και θα έπρεπε να τα είχαμε χωνέψει μέχρι τώρα – θα ήμασταν εκεί που πρέπει να ήμασταν», τόνισε.
 
Ανέφερε ότι «η Μάλτα κατάφερε και μπήκε στην πράσινη κατηγορία της Αγγλίας και όχι μόνο του ECDC με διάφορους τρόπους και με μία στρατηγική» και πρόσθεσε ότι για αυτό «χρειάζεται και η συνδρομή του κόσμου».
 
Αναφορικά με τη θέση που κατατάσσεται η Κύπρος από διάφορες χώρες, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι η Γερμανία μας είχε κατατάξει στην πράσινη της κατηγορία, αλλά «ανησυχώ έντονα μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι μπορεί να μας υποβιβάσουν».  

Είπε ακόμη ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξει "πολύ σημαντική αύξηση" στις πτήσεις από την Ρωσία γιατί στην χώρα αυτή "τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα έχει ανοίξει και η αγορά της Τουρκίας", η οποία προσελκύει διαχρονικά Ρώσους τουρίστες.

Πρόσθεσε πως αυτή την στιγμή μας κινούν οι κεντροευρωπαϊκές αγορές όπως είναι αυτές της Πολωνίας, Ρουμανίας, Γερμανίας και Αυστρίας. 
 
Ανέφερε ότι «ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι και τα πολλά τεστ που κάνουμε», σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν εκατομμύρια πληθυσμό, προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες κάνουν μόνο «παροδικά πολλά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση».
 
Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι σήμερα μπορεί να βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση του ECDC σε ό,τι αφορά την διενέργεια τεστ, ενώ «ήμασταν πάρα πολύ καλοί στο ποσοστό θετικότητας».  
 
Ανέφερε επίσης ότι ενώ «είχαμε 45 κρούσματα κατά μέσο όρο σε διάστημα 14 ημερών, τις τελευταίες τρεις ημέρες είμαστε στα 150 κρούσματα μέσο όρο».
 
«Δυστυχώς όλα κρίνονται από το συγκεκριμένο νούμερο. Είσαι πράσινος δουλεύεις, είσαι πορτοκαλί λίγο, είσαι κόκκινος τίποτα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top