ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ένα άτομο με επαφές μολύνει εφτά άλλους - Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ένα άτομο με επαφές μολύνει εφτά άλλους - Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη

Η τελευταία μορφή μετάλλαξης (ινδική) γνωστότερη στους επιστημονικούς κύκλους ως DELTA φαίνεται να μονοπωλεί στο παρόν στάδιο το ενδιαφέρον της κοινότητας προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. 

Η ρυθμός εξάπλωσης, η επιθετικότητα αλλά και ο βαθμός θνησιμότητας της την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα 'επικίνδυνη' με τα αποτελέσματα της να φέρνουν ντόμινο αντιδράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της. 

Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από αρκετές χώρες που έχουν πληγεί από την συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστώντας έτσι καλύτερη την ανάγνωση ως προς το τείχος που πρέπει να χτιστεί απέναντί της. Μάλιστα η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος, βάσει του οποίου 'θωρακίζονται' -στο βαθμό του δυνατού- τα σύνορα της χώρας.

Στόχος και σκοπός είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισόδου του στελέχους στη χώρα μας, αφού βλέποντας τα παραδείγματα άλλων χωρών τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Τα ζητήματα που προκύπτουν αφορούν κυρίως τη διασπορά, ακόμη και σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα και με μελέτες, ο αριθμός αναπαραγωγής του στελέχους DELTA ευνοεί τη μεταδοτικότητα στην κοινότητα αφού υπολογίζεται πως ένα άτομο που έχει προσβληθεί, μπορεί σύμφωνα με τις επαφές του να μολύνει άλλα εφτά άτομα. 

Αυτόματα κάτι τέτοιο μεταβάλλει και το βαθμό προστασίας που παρέχει το 'τείχος ανοσίας' -που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω του εμβολιασμού- αφού το ποσοστό κάλυψης οφείλει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί για να καλύψει τις ανάγκες. 

Ως εκ τούτου, θα πρέπει είτε αφενός να χτυπηθεί ο ιός στη ρίζα του (με δράσεις όπως αυτές που εμπεριέχονται στο διάταγμα) αποτρέποντας την 'είσοδο' του στη χώρα μας, είτε αφετέρου η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα (αρκετά πάνω πιθανότατα από το 65% που είχε αρκετά υπολογιστεί) ούτως ώστε να μην ευνοείται η διασπορά του στην κοινότητα. 

Παγκόσμιο λοιπόν το αντίκτυπο του φαινομένου της ινδικής μετάλλαξης, κάτι που αν μη τι άλλο μας δίνει το χρόνο αλλά και τα στοιχεία για να προετοιμαστούμε κατάλληλα, περνώντας όσο το δυνατό πιο ανώδυνα τη διαφαινόμενη κάθοδο του στο νησί μας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top