Μια πρωτεΐνή ορμόνη που κρύβεται πίσω από το αίσθημα κορεσμού αποδεικνύεται ότι κατέχει ρόλο-κλειδί στην ανοσοπόκριση από τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό είναι το ενδιαφέρον εύρημα νέας μελέτης Αυστραλών επιστημόνων.
Μια ορμόνη που σχετίζεται με τον μεταβολισμό φαίνεται να επηρεάζει την ανοσία και από τα εμβόλια κατά της COVID-19, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland που έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας την ανοσολογική απόκριση σε δείγματα πληθυσμού κατόπιν του εμβολιασμού τους κατά της γρίπης και της ηπατίτιδας Β. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications.
Πρόκειται για την ορμόνη λεπτίνη που παράγεται κυρίως στον λιπώδη ιστό και ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού, τα μειωμένα επίπεδα της οποίας έδειξαν να λειτουργούν αρνητικά στην ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό σε μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, υποδεικνύοντας παράλληλα ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μην προστατευθούν επαρκώς από τα εμβόλια.
Σύμφωνα με τον Δρ Di Yu, οι σχέσεις μεταξύ του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε ευπαθείς ομάδες. «Με τη βοήθεια πολύπλοκων εξελιγμένων τεχνικών της ανοσολογίας, της γενετικής και της βιοχημείας, ανακαλύψαμε ότι η λεπτίνη ενεργοποιεί την ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων που προκαλούν την απόκριση των αντισωμάτων» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πέρα από τους γενετικούς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όπως ο υποσιστισμός και συννοσηρότητες που ευθύνονται για χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, όταν έχουμε καλή υγεία και φυσική κατάσταση έχουμε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια. Ιδίως αναφορικά με την καλή φυσική κατάσταση, έρευνες έχουν αποδείξει πως σχετίστηκε με μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση στους εμβολιασθέντες ενώ σύμφωνα με επιστήμονες η έντονη άσκηση ακόμη και 24 ώρες πριν το εμβόλιο ή 30 – 45′ νωρίτερα στο χέρι που θα διενεργηθεί ο εμβολιασμός μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.
«Καλή υγεία συνεπάγεται καλό μεταβολισμό και υγιή επίπεδα λεπτίνης». Η λέξη «υγιής» στη φράση του καθηγητή είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκα άτομα αλλά και με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης εμφάνιζαν αντίσταση στην ορμόνη, η οποία συνακόλουθα οδηγούσε σε μικρότερη ανοσοαπόκριση από τα εμβόλια.
Πηγή: ygeiamou
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις