ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το τοπίο από δισταγμούς και φόβους σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η μετάβασή μας σε οδοντιατρεία ξεκαθαρίζει πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα εφιστούν την προσοχή στους ίδιους τους οδοντιάτρους

Θα μπορούσε η επίσκεψη στον οδοντίατρο να μας εκθέσει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον ενθαρρυντική για όσους έχουν αποφύγει καιρό τώρα τα οδοντιατρεία. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύεται στο Journal of Dental Research, αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα και ξεδιαλύνει το τοπίο από σχετικούς φόβους που γέννησε η πανδημία, ότι λόγω της αερογενούς μετάδοσής του ο ιός θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μέσα από τα σταγονίδια σάλιου που εκτοξεύονται κατά την οδοντιατρική πράξη.

«Ο καθαρισμός των δοντιών δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από το να πιείτε ένα ποτήρι νερό στο ιατρείο του οδοντιάτρου», σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Περιοδοντολογίας Purnima Kumar, η οποία μελέτησε μαζί με την ομάδα της τα γενετικά χαρακτηριστικά μικροοργανισμών που συλλέχθηκαν από την ατμόσφαιρα κατά τη διενέργεια σειράς οδοντιατρικών πράξεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κυριότερη εστία βακτηρίων και ιών δεν ήταν το σάλιο ασθενών αλλά το διάλυμα που εκτοξευόταν από τα ακροφύσια των οδοντιατρικών εργαλείων που προκαλούσε την εκτίναξη σταγονιδίων από το στόμα.

Ακόμη και όταν χαμηλές συγκεντρώσεις SARS-CoV-2 βρίσκονταν στο σάλιο ασυμπτωματικών ασθενών, τα αιωρούμενα σωματίδια που εκτοξεύονταν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης δεν περιείχαν ίχνη του κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα υπενθυμίζουν στους ιατρούς την ευθύνη για την προστασία των ασθενών αλλά και να εμφυσήσουν το αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς σχετικά με το περιβάλλον του οδοντιατρείου ώστε να μην παραμελούν τη στοματική υγιεινή, κακή κατάσταση της οποίας έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από COVID-19», τόνισε η Δρ Kumar.

«Θα πρέπει πια να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατά την οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι το νερό από τον υπερηχητικό εξοπλισμό που οδηγεί στην απελευθέρωση βακτηρίων στην ατμόσφαιρα και όχι το σάλιο του ασθενούς καθεαυτό. Επομένως ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι υψηλός» κατέληξε η επικεφαλής ερευνήτρια, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν χαλάρωση απέναντι στον ιό που πράγματι μεταδίδεται μέσω αιωρούμενων σωματιδίων και, επομένως, οι ομιλίες, ο βήχας ή το φτέρνισμα στο οδοντιατρείο αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πηγή: ygeiamou

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top