Αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης της κας Άντρης Ελευθερίου, η οποία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η Αστυνομία ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Η καταγγελία της κας Ελευθερίου αφορούσε το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης και συγκεκριμένα δύο περιστατικά κατά τα έτη 2006 και 2008, σε χώρα του εξωτερικού, με φερόμενο ως θύτη πρόσωπο που συμμετείχε στην αποστολή ενός ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε με κάθε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, από την Ειδική Ανακριτική Ομάδα της Αστυνομίας για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ή και παρενόχλησης και αφού ολοκληρώθηκε προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Η Νομική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι λόγω νομικού κωλύματος, η υπόθεση δεν μπορούσε να προωθηθεί στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Ποινικού Κώδικα, τα Κυπριακά Δικαστήρια έχουν, κατά κανόνα, δικαιοδοσία να επιλαμβάνονται αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και, μεταξύ άλλων, για:
- όλα τα αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν σε οποιανδήποτε ξένη χώρα από πολίτη της Δημοκρατίας ενόσω αυτός είναι στην υπηρεσία της Δημοκρατίας
- όλα τα αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν σε οποιαδήποτε ξένη χώρα από πολίτη της Δημοκρατίας, αν το αδίκημα τιμωρείται στη Δημοκρατία με φυλάκιση που υπερβαίνει τα δύο χρόνια και η πράξη ή παράλειψη που συνιστά το αδίκημα είναι επίσης αξιόποινη πράξη σύμφωνα με τον Νόμο της χώρας όπου αυτό διαπράχθηκε.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το άρθρο 5(1) δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού αφ’ ενός τα υπό διερεύνηση αδικήματα κατά τον επίδικο χρόνο τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και αφ’ ετέρου ο φερόμενος ως ύποπτος, κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, δεν ήταν υπάλληλος της Δημοκρατίας ούτε ενεργούσε για αυτή. Σημειώνουμε ότι, από το 2009 τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, με αποτέλεσμα το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης να επισύρει ποινή φυλάκισης 5 ετών, κάτι που ικανοποιεί την προϋπόθεση του άρθρου 5(1), για περιπτώσεις, όμως που συμβαίνουν μετά από την ημερομηνία αυτή.
Να σημειωθεί ότι, βάσει των γεγονότων και της μαρτυρίας που εξασφαλίστηκε δεν προέκυπτε η στοιχειοθέτηση άλλου αδικήματος που ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο που προνοούσε ποινή φυλάκισης πέραν των 2 ετών, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί υπόθεση.
Ως εκ τούτου, τα νομικά κωλύματα που διαπιστώθηκαν στην παρούσα υπόθεση αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στη λήψη της απόφασης από τη Νομική Υπηρεσία για μη προώθηση της υπόθεσης για ποινική δίωξη.
Σημαντικό να αναφερθεί ότι, η καταγγελία της κας Ελευθερίου αποτέλεσε το έναυσμα ώστε και άλλοι συμπολίτες μας να προβούν σε καταγγελίες στην Αστυνομία για παρόμοιας φύσεως αδικήματα. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 27 καταγγελίες στην Ειδική Ανακριτική Ομάδα της Αστυνομίας, από τις οποίες οι 15 έχουν καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίων για εκδίκαση.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ανυπόστατα τα όσα λέγονται για την υπόθεση της Άντρης Ελευθερίου λέει η Γιολίτη - «Αφελείς οι ισχυρισμοί κουκουλώματος»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις