ΚΥΠΡΟΣ

Το Πεκίνο διερευνά αμοιβαία αναγνώριση «διαβατηρίων εμβολιασμού» με Κύπρο αναφέρει ο Πρέσβης της Κίνας

Το Πεκίνο διερευνά αμοιβαία αναγνώριση «διαβατηρίων εμβολιασμού» με Κύπρο αναφέρει ο Πρέσβης της Κίνας

Η Κίνα διερευνά την αμοιβαία αναγνώριση των «διαβατηρίων εμβολιασμού» με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, λέει ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao.


Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης σημειώνει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω και της ανταλλαγής γνώσεων, για την αύξηση της ετοιμότητάς μας έναντι του COVID-19.
 
Όσον αφορά την ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων, ο Πρέσβης Liu υπογραμμίζει ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων είναι ανοιχτές για συζητήσεις με όλους τους πιθανούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, προσθέτει.
 
Καθώς το 2021 σηματοδοτεί την 50η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου, ο Πρέσβης αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για τον εορτασμό αυτής της περίστασης έχουν ξεκινήσει. «Ελπίζουμε ότι θα δώσουν νέα ώθηση στους φιλικούς και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μας» σημειώνει.
 
Η Κίνα και η Κύπρος συνεργάστηκαν στενά από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας πέρυσι, όσον αφορά τη δωρεά και την παροχή ιατρικών προμηθειών, τονίζει ο Πρέσβης Liu, σημειώνοντας ότι Κύπριοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες συμμετείχαν και σε διαδικτυακά σεμινάρια για πρόληψη και έλεγχο της πανδημίας, που διοργανώθηκαν από την κινεζική πλευρά.
 
Πιο πρόσφατα, λέει, η Πρεσβεία προχώρησε σε δωρεά για μια έρευνα αντισωμάτων που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
 
Για τον Πρέσβη, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε σχετικά με τον COVID-19 είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχει προκαλέσει περιορίζοντας σημαντικά την κινητικότητά μας. Οι οξείες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες έχουν γίνει αισθητές παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, προσθέτει.
 
«Ένα διαβατήριο εμβολιασμού είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθούν σταδιακά τα διεθνή ταξίδια και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η Κίνα διερευνά την αμοιβαία αναγνώριση των διαβατηρίων εμβολιασμών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Πρέπει να καταβληθούν κοινές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να καταστεί το διαβατήριο τεχνικά βιώσιμο εντός των παραμέτρων των αντίστοιχων νομοθεσιών και κανονισμών τους», λέει ο Πρέσβης.
 
Σημειώνει ότι μέχρι τις 21 Απριλίου 2021, η Κίνα έχει χορηγήσει 211 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ενώ πέραν του 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιαστεί. «Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να επιτύχουμε γενική ανοσία το συντομότερο δυνατό και να διατηρήσουμε έναν καλό έλεγχο της πανδημίας» προσθέτει.
 
Ο Πρέσβης Liu σημειώνει επίσης ότι η χώρα του έχει δωρίσει ή δωρίζει εμβόλια κατά της COVID-19 σε σχεδόν 70 αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ εξάγει εμβόλια σε περισσότερες από 40 χώρες. Η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sinopharm της Κίνας έχει διεξαχθεί σε περισσότερες από 125 χώρες, ενώ άτομα από 190 χώρες έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά εμβόλια που προμηθεύτηκαν είτε μέσω της αγοράς είτε λόγω εκτάκτων συνθηκών, προσθέτει. «Έχουμε αναφορές για τα καλά αποτελέσματα της αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων σε διαφορετικές ομάδες-στόχους και έναντι των μεταλλάξεων», προσθέτει.
 
«Καθώς μιλάμε, η εξέταση των εμβολίων Sinopharm και Sinovac της Κίνας από τον ΠΟΥ, για να δοθεί άδεια έκτακτης χρήσης, συνεχίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Εάν εγκριθούν, αυτά τα δύο εμβόλια μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ. Οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις με όλους τους πιθανούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ» τονίζει ο Πρέσβης.
 
Το καθήκον μας, σημειώνει, είναι να εξασφαλίσουμε ασφαλή εμβόλια το συντομότερο δυνατό και για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το ποιος τα έχει αναπτύξει. «Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αντιμετωπίζοντας την κοινή παγκόσμια πρόκληση της πανδημίας, αυτό για το οποίο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε είναι ο εθνικισμός των εμβολίων, η παραπληροφόρηση και η πολιτικοποίηση των εμβολίων», προσθέτει.
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κίνας-Κύπρου, ο Πρέσβης Liu λέει ότι η φιλία των δύο χωρών βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές αξίες. Οι διμερείς μας σχέσεις αυξάνονται συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια, καθώς εμβαθύνουμε την αμοιβαία επωφελή μας συνεργασία και αρχίζουμε κοινά έργα τους τομείς τους εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, λέει και αναμένει ότι «οι δεσμοί Κίνας-Κύπρου θα αυξηθούν περαιτέρω και θα γίνουν πιο στενοί σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια».
 
Αναφέρεται, εξάλλου, στο μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε το 2019, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα, για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road initiative). «Μερικοί από τους τομείς προτεραιότητας που εξετάζουμε είναι η από κοινού οικοδόμηση του Πράσινου, Υγειονομικού and Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού, που είναι ιδιαίτερα συναφείς ενόψει των πιεστικών προκλήσεων αυτή τη στιγμή» προσθέτει.
 
Ο Πρέσβης της Κίνας λέει επίσης ότι επικροτεί τη δέσμευση της Κύπρου για μια σωστή και σταθερή σχέση μεταξύ Κίνας και ΕΕ και αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση στενότερων σχέσεων και διαλόγου μεταξύ Κίνας και ΕΕ. «Οι καλές σχέσεις Κίνας-ΕΕ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών, όσο και της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ», επισημαίνει.
 
Προς το παρόν, λέει, οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ είναι αντιμέτωπες με ευκαιρίες όσο και με προκλήσεις. Σημειώνει ακόμη ότι «είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να δουν τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ από μια στρατηγική σκοπιά, να επιδείξουν αλληλοσεβασμό στα βασικά τους συμφέροντα, να φροντίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ θα παραμείνουν στο σωστό δρόμο, ανεξάρτητα από τυχόν διακοπές».
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, η θέση της Κίνας παραμένει ότι Κίνα και ΕΕ είναι εταίροι και όχι συστημικοί αντίπαλοι. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αυξηθεί το κοινό έδαφος, να μην προκληθούν διαφορές που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι περαιτέρω παρανοήσεις» προσθέτει ο Πρέσβης.
 
Λέει, ακόμη, ότι θα αποτελούσε μέγα στρατηγικό λάθος κρίσης να «επιτραπεί οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ να πέσουν θύματα της πολιτικής των συνασπισμών και των παρεμβατικών πολιτικών που ακολουθούν τρίτα μέρη» και ελπίζει ότι «η ΕΕ θα λάβει ανεξάρτητα σωστές αποφάσεις και θα διατηρήσει μια πραγματική στρατηγική αυτονομία».
 
Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης Liu λέει ότι η σχέση Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος σε μια σημαντική συγκυρία. Αποτελεί κοινή φιλοδοξία τόσο του κινεζικού όσο και του αμερικανικού λαού, καθώς και της διεθνούς κοινότητας, να δουν την σωστή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, λέει. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική τους συνομιλία, τον Φεβρουάριο του 2021, η συνεργασία είναι η μόνη ορθή επιλογή και για τις δύο πλευρές, σημειώνει ο Πρέσβης.
 
Ο Πρέσβης αναφέρεται επίσης στο 14ο Πενταετές Σχέδιο και τις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας στη χώρα του. Το τελευταίο 14ο Πενταετές Σχέδιο ορίζει ξεκάθαρα ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις νέες αναπτυξιακές έννοιες της καινοτομίας, της συντονισμένης, πράσινης, ανοιχτής και κοινής ανάπτυξης, θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην υψηλή ποιότητα και στην αειφόρο ανάπτυξη και θα προωθήσει ένα μοτίβο ανάπτυξης διπλού κύκλου που θα βασίζεται τόσο στον εγχώριο, όσο και στον διεθνή οικονομικό κύκλο, με τον εγχώριο κύκλο να αποτελεί την βασική πολιτική, λέει.
 
Αυτό, σύμφωνα με τον Πρέσβη, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα συμμετέχει στην παγκόσμια οικονομία, ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι οι κυπριακές εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτή τη σημαντική αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης της Κίνας μέσω της επενδυτικής συμφωνίας Κίνας-ΕΕ και διμερών διευθετήσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου.
 
Ο Πρέσβης σημειώνει επίσης ότι ένα από τα επιτεύγματα-σταθμούς της Κίνας πέρυσι ήταν να βγάλει από τη φτώχεια 98,99 εκατομμύρια κατοίκους της υπαίθρου που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και να επιτύχει τον στόχο για εξάλειψη της φτώχειας, όπως ορίζεται στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
 
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τις ανησυχίες που εξέφρασε η ΕΕ, ο Πρέσβης λέει ότι «εάν η ΕΕ ανησυχεί πραγματικά για το Χονγκ Κονγκ, θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Κίνας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των συμφερόντων της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ».
 
Σημειώνει ότι οι ταραχές του 2019 «πυροδοτήθηκαν φαινομενικά από το νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων [στην Κίνα], αλλά πολλοί άνθρωποι  προσπερνούν τους λόγους που κρύβονται από πίσω».
 
Τα τελευταία 24 χρόνια που εφαρμόζεται το δόγμα της «μιας χώρας, δύο συστημάτων», ενώ το κομμάτι που αφορά στα «δύο συστήματα» έχει τεθεί σε ισχύ, το κομμάτι για τη «μια χώρα» δεν έχει αναγνωριστεί και εφαρμοστεί επαρκώς, αναφέρει.
 
Παραθέτει διάφορα παραδείγματα, όπως ότι ορισμένα σχολικά εγχειρίδια στα δημοτικά σχολεία του Χονγκ Κονγκ «εξακολουθούν να έχουν περιεχόμενο που χλευάζει την Κίνα» ή ότι «ορισμένοι βουλευτές του Χονγκ Κονγκ προσβάλλουν τη χώρα τους κατά την ορκωμοσία τους». Λέει επίσης ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι «επέλεξαν να προδώσουν το καθήκον τους» ενώ «κάποιοι ακραίοι κινητοποιούνται ακόμη και για το διαχωρισμό του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top