ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπη Πενταμερής: Στη Γενεύη η αντιπροσωπεία της ΕΕ

Άτυπη Πενταμερής: Στη Γενεύη η αντιπροσωπεία της ΕΕ

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή των δυο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αρχίζουν σήμερα (27/9). Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ ενώ στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Κύπρου) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Στη Γενεύη βρίσκεται τριμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ που δεν θα είναι μεν παρατηρητής στην άτυπη διάσκεψη τύπου αλλά δύναται να έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το απόγευμα φτάνει στην ελβετική πόλη και η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο οποίος στις 1900 τοπική ώρα (2000 ώρα Κύπρου) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, στις 1900 δηλαδή τοπική, φθάνει στη Γενεύη και ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των συναντήσεων

«Ρεαλιστή» χαρακτήρισε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες είναι αισιόδοξος, επιφυλακτικός ή απαισιόδοξος σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη.


Για αναγνώριση της κυριαρχίας του «κράτους» του έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αυτό είπε θα ζητήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης.

Μιλώντας στο τουρκικό Voice of America ο κ. Τατάρ είπε: «θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο θα πω εκεί ‘να αναγνωρίσετε την κυριαρχία μου, το κράτος μου, η τ/κ δημοκρατία υπάρχει, παράγει έργο εδώ και 60 χρόνια. Μέσα από αυτή τη δομή ελάτε ορίστε, με αμοιβαίο σεβασμό, με αμοιβαία αναγνώριση, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας να φτάσουμε σε μια συμφωνία’. Όταν φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία, ολόκληρη η Κύπρος θα επωφεληθεί, η σταθερότητα θα έρθει και πάλι στην περιοχή».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top