Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή των δυο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αρχίζουν σήμερα (27/9). Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ ενώ στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Κύπρου) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο ξενοδοχείο Intercontinental.
Στη Γενεύη βρίσκεται τριμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ που δεν θα είναι μεν παρατηρητής στην άτυπη διάσκεψη τύπου αλλά δύναται να έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το απόγευμα φτάνει στην ελβετική πόλη και η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο οποίος στις 1900 τοπική ώρα (2000 ώρα Κύπρου) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Την ίδια ώρα, στις 1900 δηλαδή τοπική, φθάνει στη Γενεύη και ο ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ.
Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των συναντήσεων
«Ρεαλιστή» χαρακτήρισε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες είναι αισιόδοξος, επιφυλακτικός ή απαισιόδοξος σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη.
Μιλώντας στο τουρκικό Voice of America ο κ. Τατάρ είπε: «θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο θα πω εκεί ‘να αναγνωρίσετε την κυριαρχία μου, το κράτος μου, η τ/κ δημοκρατία υπάρχει, παράγει έργο εδώ και 60 χρόνια. Μέσα από αυτή τη δομή ελάτε ορίστε, με αμοιβαίο σεβασμό, με αμοιβαία αναγνώριση, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας να φτάσουμε σε μια συμφωνία’. Όταν φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία, ολόκληρη η Κύπρος θα επωφεληθεί, η σταθερότητα θα έρθει και πάλι στην περιοχή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώην Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Η τραγωδία ήταν όταν το 2004 οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Γενεύη Τατάρ και Τσαβούσογλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις