ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Γενεύη Τατάρ και Τσαβούσογλου

Στη Γενεύη Τατάρ και Τσαβούσογλου

«Στη Γενεύη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των τ/κ και την κυριαρχική ισότητα και τον εθνικό μας σκοπό», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλού.

Η ανάρτηση συνοδεύετε από φωτογραφίες με την κάθοδο του ιδίου και Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη.

Οι συναντήσεις της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για την Κύπρο ξεκινούν στις 5 ώρα Κύπρου με την πρώτη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έφτασε στην Γενεύη γύρω στις 14.30, μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δύο αντιπροσωπείες υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Τσαβούσογλου και Τατάρ με την άφιξή τους στο ξενοδοχείο παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Πληροφορίες Κίπρις ποστασί για «πακέτο προτάσεων»

Η Κίπρος ποστασι επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η τ/κ πλευρά δεν έρχεται στην Γενεύη με άδεια χέρια» αλλά θα έχει ένα πακέτο προτάσεων των 6-7 παραγράφων. Δεν αφορούν το Κυπριακό, προστίθεται, αλλά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα το πώς «οι άτυπες συνομιλίες μπορούν να γίνουν επίσημες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο εν λόγω πακέτο, υποστηρίζεται ότι θα υποβληθούν ορισμένα αιτήματα για το θέμα της κυριαρχίας καθώς και το να ολοκληρωθεί η διαδικασία (των συνομιλιών που θα γίνουν επίσημες) με ταυτόχρονο δημοψήφισμα.

Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι έχει πληροφορίες και για το πακέτο που η ε/κ πλευρά θα προτείνει και υποστηρίζει ότι αυτό θα αφορά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Επιπλέον, αναφέρεται, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο βήμα από την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και αλλάξουν κάποια στοιχεία που αφορούν τις εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα. Η τ/κ ιστοσελίδα γράφει ότι, όπως είναι γνωστό η διαδικασία στο Κραν Μοντανά, όπου φτάσαμε πολύ κοντά στη λύση, κόλλησε στο θέμα της πολιτικής ισότητας και «ο τραπέζι διαλύθηκε».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι εάν βρεθεί κοινό έδαφος, η διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε «επίσημη», αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο αν γίνει σε αυτό το στάδιο ή σε μεταγενέστερο.

Ετοίμασε ομιλία 20 σελίδων, είπε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας σήμερα το πρωί από την Άγκυρα σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί, δήλωσε ότι υπερασπίζεται την λύση δύο κρατών και αυτό είναι «ένα στάδιο, μια ιστορία, ένα ορόσημο», προσθέτοντας ότι έχε ετοιμάσει ομιλία 20 σελίδων.

Η ομιλία αυτή, είπε ο κ. Τατάρ, αφορά την αιτιολόγηση της πολιτικής των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο, γιατί το δικαιούνται αυτό οι Τ/κ, ποιες διεθνείς συνθήκες ή νόμοι έφεραν την κατάσταση σε αυτό το σημείο, και εάν μια πραγματικά δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί με αυτήν την πολιτική, «θα ουρλιάζαμε από χαρά».

Υπογραμμίζοντας ότι η άμυνα των δύο κρατών είναι ένα στάδιο, ο Έρσιν Τατάρ είπε: «αυτή είναι μια ιστορία, ένα ορόσημο. Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση των δύο μερών. Η θέση μας είναι η κυριαρχία μας. Θα το εκφράσουμε για άλλη μια φορά».

Η Βρετανία, συνέχισε ο κ. Τατάρ, έχει δει ξεκάθαρα πόσο δίκιο έχει ο τ/κ «λαός» και θα το εξηγήσει και σε αυτούς που συμμετέχουν στην άτυπη σύνοδο, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το καθήκον μας στην Γενεύη» και πω είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο.

Πηγή: themaonline / ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top