Της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων υπεραμύνθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την κοινή προμήθεια, ενώ εξήγησε αναλυτικά ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερος συντονισμός σε θέματα υγείας.
"Είναι σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, όμως η Ευρώπη, χρειάστηκε ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση και δεν είχαμε προετοιμάσει αρκετά την υγεία, καθώς δεν ήταν ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, ήταν περισσότερο αρμοδιότητα των εθνικών κρατών", επεσήμανε η Καγκελάριος.
Σημείωσε ότι "επομένως, αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, θα είχαμε πάντα μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα. Νομίζω ότι ορθά η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι όταν υπάρχουν διασυνοριακές απειλές για την υγεία, πρέπει να έχετε μια πολιτική υγείας που να συντονίζεται καλύτερα μεταξύ της κυβέρνησης ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ η Καγκελάριος δήλωσε "νομίζω ότι είναι λάθος να βλέπουμε τα πράγματα άσπρο μαύρο, καλά ή κακά, επιτυχία ή αποτυχία."
"Πιστεύω ότι ήταν σωστό ότι η ΕΕ αγοράσαμε όλοι μαζί εμβόλια. Εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε όλοι εμβόλια, θα πρέπει να παλέψουμε με νέα εμβόλια και τα δικά μας εμβόλια δεν θα είναι χρήσιμα, στην ΕΕ, υπάρχουν ήδη ορισμένες χώρες που έχουν τη δική τους παραγωγή... Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι μόλις εμβολιάσουμε όλους τους δικούς μας πολίτες, τότε θα εξάγουμε εμβόλια ... Αν αυτό (το κοινό πρόγραμμα) δεν λειτουργούσε στην Ευρώπη, θα υπήρχε μεγάλη ένταση. Μερικές φορές η ΕΕ είναι πιο αργή. Η Κομισιόν από μόνη της δεν μπορεί να ενεργήσει εάν τα κράτη μέλη αρνούνται να παίξουν μαζί. Αλλά αν θέλετε χρηματοδότηση για εμβόλια φυσικά χρειάζεται επίσης τα κράτη μέλη να συμπράξουν. Λοιπόν, ναι, η διαδικασία ήταν ελαφρώς πιο αργή, αλλά πολλά από αυτά που λέγονται (για το πρόγραμμα) δεν είναι αλήθεια."
"Δεν έχουμε αντιμετωπίσει πολύ καλά τις φαρμακευτικές μας εταιρείες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές μετεγκαταστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ και τώρα ο τομέας είναι πολύ ισχυρός στις ΗΠΑ και αυτό είχε αντίκτυπο στις παραγωγική ικανότητα, αλλά χαίρομαι που στο Βέλγιο στην Ολλανδία στη Γερμανία και στη Γαλλία, στην Ισπανία, έχουμε ακόμα τόπους παραγωγής, χαίρομαι", επεσήμανε.
"Και εργαζόμαστε γρήγορα τις άδειες, συχνά στο παρελθόν οι άδειές μας δεν ήταν οι γρηγορότερες στον κόσμο, όλα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι αυστηρές, και στην πραγματικότητα έχουμε πολύ καλές ευρωπαϊκές αρχές που μπορούν να συγκριθούν με το FDA. Συνεργαστήκαμε καλά με την biontech και την Pfizer", ανέφερε.
"Πρέπει να πούμε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί εάν η Ευρώπη δεν θα το εξήγαγε στο Ισραήλ", διευκρίνισε.
"Τώρα, δεν είναι όλες οι αλυσίδες αξίας μας εντελώς ευρωπαϊκές και απόλυτα κυρίαρχες ή δεν συνεργάστηκαν με άλλες εταιρείες. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν καταστροφικό να δουλέψουμε μόνοι μας... Για μένα, οι αποφάσεις που λάβαμε σχετικά με τα εμβόλια ήταν σωστές", ξεκαθάρισε η Α.Μέρκελ.
"Και στην Αμερική δεν θα είχαν εμβόλια, εάν δεν είχαμε εξαγάγει σε αυτούς, οπότε δεν βλέπω τα πράγματα ως ασπρόμαυρα".
Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Καγκελάριος επεσήμανε: "η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες και ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή συνθήκης...
Όπως είπα στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες που μπορεί να απαιτούν αλλαγή συνθήκης. Είμαι πάντα ανοιχτή στην αλλαγή συνθήκης, εάν έχει νόημα. Δεν είναι όμως η αναθεώρηση αυτοσκοπός", επεσήμανε.
"Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων" δήλωσε η Καγκελάριος. "Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πρόσθετες εξουσίες ή αρμοδιότητες για την Ευρώπη. Και αν αυτό απαιτεί αλλαγή συνθήκης, αυτό μπορεί να το κάνουμε".
Η Καγκελάριος τοποθετήθηκε επί πολλών θεμάτων που άπτονται των προβληματισμών για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική και εξηγώντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων, η Καγκελάριος ανέφερε ότι το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποφασισθεί γιατί " συνδέθηκε με την Κύπρο και την Τουρκία", η ίδια επεσήμανε ότι θα είναι πάντα κατά της λογικής της ομηρίας των θεμάτων. Ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις διοικητικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, εξήγησε ότι σύστημα προσομοιάζει στο σύστημα των δύο κοινοβουλίων που έχει και η ίδια η Γερμανία. Τάχθηκε δε κατά της σύμπτυξης των θέσεων των προέδρων Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις