ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Όλα στο κόκκινο, Κύπρος σε συναγερμό - Τα 2 σενάρια για την επόμενη μέρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Όλα στο κόκκινο, Κύπρος σε συναγερμό - Τα 2 σενάρια για την επόμενη μέρα

Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει αφού η χθεσινή (Τρίτη 20/4) ανακοίνωση των 941 νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών προσγείωσε και τους πλέον αισιόδοξους στην ωμή πραγματικότητα.

Η διασπορά του ιού συνεχίζεται με πολύ μεγάλη ένταση -απόρροια του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και της ανυπακοής στην τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας- στην κοινότητα, τα νοσοκομεία αγγίζουν το 100% της πληρότητας τους ενώ την ίδια ώρα και σύμφωνα με το μοτίβο κρουσμάτων και νοσηλειών αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστούν ΜΑΦ ή ΜΕΘ.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Από πλευράς Κυβέρνησης -αρχικά- αλλά και επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας εκφράζεται η άποψη πως στόχος είναι η συνέχιση με τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, θέτοντας σαν ορίζοντα την 15η Μαΐου.

Παρά την πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η λήψη σκληρότερων και αυστηρότερων μέτρων, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει λόγω της προσπάθειας για επανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης η ψυχολογική κόπωση που φαίνεται να παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από την κατάσταση που μας συνοδεύει τους τελευταίους 13 -περίπου- μήνες λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη το μοτίβο προηγούμενων ‘κυμάτων’ δε μπορεί να αποκλειστεί μια άμεση κλιμάκωση των μέτρων. Στο παρελθόν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυστηροποίηση, με την επιβάρυνση να βρίσκεται σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Εξάλλου παρά το πλάνο για ανάπτυξη περισσότερων κλινών και λαμβάνοντας ως δεδομένο πως ο σκληρός δείκτης της πανδημίας είναι ο αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, εάν πλησιάσουμε τον απευκταίο αριθμό των 65 (όσες δηλαδή είναι και οι κλίνες) το lockdown θα είναι πλέον αναγκαίο κακό.

Το δεύτερο όμως σενάριο, θεωρώντας πρώτο τη συνέχιση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων σε τομείς ή χώρους που παρατηρείται επιβάρυνση και αυξημένη διασπορά.

Σχολεία και εργασιακοί χώροι αποτελούν τον υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο αυτή τη στιγμή χωρίς να αποκλείεται συναθροίσεις και εστίαση να μπουν στο κάδρο.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με τα δεδομένα να παρουσιάζονται ιδιαίτερα ευμετάβλητα και ρευστά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top