Για την άτυπη Πενταμερή, τις θέσεις της Τουρκίας, τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για θέμα δύο κρατών μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως όπως ο κ. Τσαβούσογλου λέει ότι υπάρχει ηχογράφηση της συζήτησης που είχαν οι δυο τους, ανάλογη ηχογράφηση έχει και η Κυβέρνηση η οποία διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Του είχα ξεκαθαρίσει εξ αρχής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι κανένας στη διεθνή κοινότητα ή την ΕΕ δεν θα αποδεχόταν τη λύση δύο κρατών. Ενόψει της Γενεύης, ο ίδιος είπε προσεύχεται η Τουρκία να εμφανιστεί με εποικοδομητική προσέγγιση, ενώ παρέθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ε/κ περιλαμβάνοντας την επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και της Μόρφου.
Θα έλεγε κανείς ότι θα έχετε μια εύκολη σχετική αποστολή στη Γενεύη, με τη λογική ότι αν η Τουρκία εμφανιστεί με τη λογική των δύο κρατών και η δική μας πλευρά της ΔΔΟ και των ψηφισμάτων, αυτό το χάσμα δεν θα αποδίδεται στη δική μας πλευρά.
Αυτό μπορεί να αποτελεί όπως έχετε επισημάνει ή να ευκολύνει τη δική μου θέση. Το ζητούμενο δεν είναι εάν ο Πρόεδρος θα είναι αρκούντος αιτιολογημένος να απορρίψει τα όσα η Τουρκία θα προβάλει. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με το status quo, τις αξιώσεις και τις απειλές της Τουρκίας και συνεπώς αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πως να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσουμε ένα δημιουργικό διάλογο που να μας οδηγεί σε λύση. Μια λύση, το έχουμε πει εκατοντάδες φορές, που θα βασίζεται βεβαίως στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα είναι πριν και πάνω από όλα μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΔΔΟ αλλά που θα διασφαλίζει το σημαντικότερο ένα λειτουργικό κράτος. Το λειτουργικό κράτος δίδει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και στους Ε/κ, πέραν των ανησυχιών που έχουν οι Τ/κ που ποτέ δεν τις παραγνωρίσαμε, θα πρέπει και εκείνοι να συμμεριστούν, ανησυχίες που διατηρούν οι Ε/κ σαν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων. Αν δεν είναι λειτουργική και δίνει την εικόνα ότι μπορεί να καταρρεύσει την επομένη, δοθέντος ότι η λύση δεν μπορεί να υιοθετηθεί εκτός και αν περάσει από δημοψηφίσματα η ανησυχία μου είναι ότι στο τέλος παρά τις όποιες προσπάθειες, αν δεν διασφαλιστούν βασικά συστατικά ενός κράτους διαρκείας θα είναι η απόρριψη.
Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεκαετίες ολόκληρες συζητούσαμε το κυπριακό στη βάση της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστροφής εδαφών, προσφύγων, ελευθερίας διακίνησης, εγκατάστασης κτλ. Όλα αυτά δείχνουν να μπαίνουν σε μια δεύτερη μοίρα αυτή τη στιγμή και να συζητούμε κυρίως το πολιτειακό σύστημα και το θέμα της εξουσίας.
Μεταξύ των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, ήταν και η διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών. Μεταξύ των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες περιλαμβάνεται το περιουσιακό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και το εξίσου σημαντικό που είχε τονιστεί και στις 4 Ιουνίου του 2017 όταν είχαμε κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Ακιντζί και ο υποφαινόμενος και είχε τονίσει στην ανακοίνωση μετά το πέρας ότι το θέμα της ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για να ανοίξει το δρόμο σε άλλες συγκλήσεις που μπορεί να επιτευχθούν στις υπάρχουσες διαφορές. Συνεπώς το ανεδείκνυε ο ίδιος ο ΓΓ ως ουσιώδους σημασίας και ήτο αυτό που στο Κραν Μοντάνα οδήγησε στο ναυάγιο. Η μόνη πρόταση που η τ/κ πλευρά και η Τουρκία, πανομοιοτύπως διετύπωσαν και κατέθεσαν στο τραπέζι, ήταν συνέχιση των εγγυήσεων, παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και τίποτα πέραν αυτού.
Η λογική του ποσοστού 28-29% για την τ/κ κοινότητα στο εδαφικό, η θέση για επιστροφή της Αμμοχώστου και μιας σειράς από χωριά και της Μόρφου, αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή;
Είναι εκ των ων ουκ άνευ, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία να δίδει την εικόνα αν μη τι άλλο, το αίσθημα της δικαίας κατανομής αν μη τι άλλο εδαφών τα οποία ας μην ξεχνούμε έχουν κατακτηθεί και υπερδιπλασιάζουν το τι ήταν η τ/κ ιδιοκτησία. Είναι σημαντικό το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και ο τρόπος που θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οφείλω να πω είναι κάτι που το έχουμε συμφωνήσει και τον Ιανουάριο του 2017 η τ/κ κοινότητα υπαναχώρησε όσο αφορά το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας. Ήθελαν να μπει μια οροφή σε όσους θα επιτρέπετο ελεύθερα να αποκτούν περιουσία στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Είχαμε συμφωνήσει ακόμη για λόγους διασφάλισης επειδή η ε/κ κοινότητα είναι πλειοψηφούσα ότι όσοι θα επέλεγαν να κατοικήσουν, να ασκήσουν επάγγελμα κτλ, αν δεν είχαν την εσωτερική υπηκοότητα δεν θα εδικαιούντο να ψηφίσουν πλην μόνο εκείνων που θα είχαν δικαίωμα επιστροφής με βάση που ετίθεντο και θα αποκτούσαν την εσωτερική ιδιότητα πολίτη της μίας εκ των δύο πολιτειών και μόνο στις τοπικές εκλογές.
Άρα κ. Πρόεδρε, η Μόρφου είναι στα ζητούμενα.
Δεν μπορεί να συζητηθεί άλλοσπως. Εξάλλου μια από τις επιτυχίες των μεταξύ μας συνομιλιών με τον κ. Ακιντζί, ήταν η κατάθεση χαρτών που επεριλαμβάνετο οφείλω να πω όχι ολόκληρη η Μόρφου αλλά μέρος της και ήτο υπό διαπραγμάτευση.
Αν ήμουν στη θέση της Τουρκίας θα σας πρότεινα κάτι συγκεκριμένο. Επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου, ενδεχομένως και μιας σειράς από χωριά, αποχώρηση μεγάλου μέρους των στρατευμάτων, ανάληψη εγγύησης μόνο για το τ/κ κρατίδιο και ελάτε να κάνουμε μια συνομοσπονδία.
Θεωρώ ότι είναι αρκούντως προχωρημένη η σκέψη και η πρόταση που θέτετε, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι μέσα από την συνομοσπονδία να μην επιδιωχθεί στο τέλος η οριστική διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη και είναι κάτι που ουδέποτε η δική μας πλευρά απεδέχθη, όσα και αν λέει ο κύριος Τσαβούσογλου. Δράττοντας την ευκαιρία να σας πω ότι όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς. Χαίρομαι να πω ότι εζητήθηκε και απέστειλε απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, η οποία συμπίπτει απολύτως με τη δική μας. Παρέλειψε ορισμένα που αφορούσαν τι θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ε/κ, πως θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό κράτος αλλά το πιο σημαντικό είναι η επισήμανση από την αρχή της συνομιλίας μας όταν του επεσήμανα ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από την διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Και είναι και στο δικό του κείμενο το ίδιο, το οποίο κατέχουμε και στο δικό μας κείμενο.
Μήπως δούμε σε κάποια στιγμή στον αέρα, συνομιλίες που να εκθέτουν την μια ή την άλλη πλευρά;
Δεν θα είχα καμία ένσταση αν ήθελε να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία μας ο κ. Τσαβούσογλου. Την πλήρη συνομιλία όμως.
Σε ότι αφορά την συνομοσπονδία, είναι πάλι εκ των ων ουκ άνευ…
Συνομοσπονδία σημαίνει ότι εκφεύγουμε από τη μετεξέλιξη του κράτους σε μια ΔΔΟ, που σημαίνει συνέχιση του κράτους υπό άλλη μορφή διακυβέρνησης ή μορφή πολιτεύματος και πάμε σε δύο ξεχωριστά κράτη και από εδώ προέρχεται και η αξίωση τους για κυριαρχική ισότητα. Είναι η αναγνώριση έστω και προς στιγμή του παράνομου κράτους, η απόκτηση της κυριαρχικής ισότητας με προοπτική υλοποίησης σχεδιασμών οι οποίοι δυστυχώς υπάρχουν προ δεκαετιών.
Οι οποίοι πέραν της απόσχισης επεκτείνονται και στη θάλασσα απ’ ότι αντιλαμβάνομαι σε ότι διεκδικεί η Τουρκία στην ΑΟΖ…
Σε ότι διεκδικεί η Τουρκία στην ΑΟΖ ή σε ότι θα διεκδικεί το παράνομο καθεστώς με βάση την ακτογραμμή και την κατοχή.
Άρα αυτό που το λέμε ξεκάθαρα είναι ΔΔΟ και πάμε να δούμε τι σημαίνει αποκεντρωμένη όπως την καταθέτετε ως ιδέα. Τι εξουσίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις πολιτείες ώστε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα που λέτε;
Καταρχήν θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και πρέπει να συμφωνηθούν οι εξουσίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Όπως πχ η μια διεθνής προσωπικότητα σημαίνει εξωτερική πολιτική. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, εσωτερικής ασφάλειας και οικονομίας. Οικονομίας σημαίνει προσαρμογή οι εξουσίες και σε ότι αφορά την ιδιότητα μας ως προς το φυσικό περιβάλλον και φυσικοί πόροι.
Άρα αέριο…
Ναι βεβαίως περιλαμβάνονται και είναι κάτι εις το οποίο πρέπει να πω ότι Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν επιτύχει συμφωνία. Ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της Σύμβασης για το δίκαιο της θαλάσσης ότι η κατανομή θα γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση, εξ αυτών τα 5/6 για μια περίοδο ενός ποσοστού θα διετίθεντο προς την τ/κ κοινότητα και το 1/6 στην ε/κ όχι του συνόλου, ένα ποσοστό, μέχρι 10-13 χρόνια ή μέχρι ενωρίτερο αν επιτευχθεί ο ισοσκελισμός του βιωτικού επιπέδου ώστε να βοηθηθεί η τ/κ κοινότητα. Πέραν εκείνου η αξίωση της Τουρκίας ή όσα προβάλλονται για την μεικτή επιτροπή, η πρόταση ήταν να γίνει μια μεικτή επιτροπή διαχείρισης, φεύγοντας από όσα είχαν συμφωνηθεί, αδειοδότησης, διαχείρισης του όλου θέματος. Επικεντρώνομαι μόνο σε ένα. Ουδεμία επιτροπή έχει κυριαρχικά δικαιώματα για να εκχωρεί άδειες. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το έχω πει στον Ακιντζί, αν ήθελαν να συμμετέχουν στην κυπριακή αποστολή ως μέλη μιας επιτροπής του Υπουργείου Ενέργειας για την αδειοδότηση, την παρακολούθηση ή ακόμα και μονομερώς να ενημερώνονται αν θέλουν, αλλά με τη συμμετοχή δεν θα είχα ένσταση. Αρκεί εκείνη που τελικά θα έδινε την έγκριση, να ήτο η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η επιτροπή. Η επιτροπή δεν έχει κρατική υπόσταση για να μπορεί να εκχωρεί άδειες, η να αποφασίζει αν θα προχωρήσει για εκμετάλλευση η Α’ αδειοδοτηθείσα εταιρεία. Συνεπώς υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που είναι συνυφασμένο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό που είχαμε υποβάλει, ήταν την πρόταση ακόμα και χωρίς τη λύση, αν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της ΚΔ που είναι μειωμένη σήμερα κατά 40% λόγω της αμφισβήτησης της Τουρκίας και επηρεάζει και τους Τ/κ, αν την αναγνώριζε όπως προβλέπεται στο δίκαιο της θάλασσας και όπως είχε συμφωνηθεί τότε ήμουν έτοιμος να προχωρήσω με άνοιγμα ενός καταπιστευτικού λογαριασμού προς όφελος της Τ/κ κοινότητας με το δικαίωμα μάλιστα ακόμα και πριν τη λύση αν είχαμε έσοδα να αποσύρουν προς όφελος τους το οιονδήποτε ποσό. Πέραν βεβαίως του εθνικού ταμείου που έχουμε θεσμοθετήσει κατά το νορβηγικό μοντέλο, που δεν επιτρέπει ούτε την ανάληψη από την ΚΔ οποιουδήποτε ποσού, ούτε τη δέσμευση για χρέη του κράτους και πάλι διασφάλιζε ότι δεν θα αδικηθεί καμία εκ των δύο κοινοτήτων.
Σχεδόν μισό αιώνα προσπαθούσαμε να φορτώσουμε εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση όλες οι Κυβερνήσεις και όλοι οι Πρόεδροι για να δείχνουν ότι είναι ενιαίο το κράτος και φτάνουμε σήμερα να πούμε αποκέντρωση. Θυμάμαι ολόκληρες συζητήσεις μπας και το κατάλοιπο πάει στις συνιστώσες πολιτείες. Ήταν λάθος τελικά;
Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε η αξίωση της θετικής ψήφου για κάθε θέμα, αλλά επεριορίζετο η κάθε θετική ψήφος για την προστασία των Τ/κ, έχουν την ανησυχία ότι η πλειοψηφούσα κοινότητα θα επιβληθεί στη μειοψηφούσα. Πρώτο μιλούμε για δύο ίσες πολιτείες. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι αποδέχθηκα το δικαίωμα της θετικής ψήφου αλλά πότε; Όταν η οποιαδήποτε πρόταση, προτεινόμενη απόφαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά είτε την τ/κ συνιστώσα πολιτεία είτε την τ/κ κοινότητα. Εκεί θα είχαν το δικαίωμα της θετικής ψήφου ως δικαίωμα προστασίας αρκεί να υπήρχε και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση ότι για οποιονδήποτε θέμα αν μας επηρεάζει αρνητικά πρέπει να έχουμε θετική ψήφο.
Εξωτερικές σχέσεις και ασφάλεια είναι από το Σύνταγμα του ’60 έτσι;
Είναι από το Σύνταγμα του 60 συναποφασίζουν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Εκεί που υπήρξε διαφωνία ήταν ως προς τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών για να μην μπορεί ο ένας να παρεμποδίσει καταχρηστικώς τη λήψη μιας απόφασης που δεν αφορά τα συμφέροντα των Κυπρίων αλλά τα συμφέροντα των οποιονδήποτε τρίτων. Εκεί υπήρξε διαφωνία αλλά προστασία των Τ/κ υπάρχει ακόμα και από όσα έχουν συμφωνηθεί γιατί αν μια απόφαση ληφθεί και ένας των Προέδρων ή των των Αντιπροέδρων θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά η δική του κοινότητα μπορεί να την αναπέμψει στο Υπουργικό συμβούλιο να ζητήσει ξανά συζήτηση και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας προς επίλυση της διαφοράς.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή στη δική μου αντίληψη δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους Τ/κ ούτε για το κυπριακό έδαφος. Ενδιαφέρεται για την ευρύτερη περιοχή και την επέκταση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως αν διασφαλιστούν αυτές οι εξουσίες στην τ/κ κοινότητα, εξωτερικές σχέσεις, άμυνα, ασφάλεια είναι όλα αυτά που καθορίζουν και το ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι της περιοχής, έτσι δεν είναι;
Από την ώρα που δίνεις στη μια κοινότητα, το δικαίωμα να έχει τον καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων παύει να υπάρχει πολιτική ισότητα. Εκεί που χρειάζεται η θετική ψήφος, δεν είναι των Ε/κ, είναι των Τ/κ. Διότι θα είναι τέσσερις και για να πάρεις απόφαση χρειάζεσαι μια θετική ψήφο των Τ/κ. Έλεγα ότι δεν θα είναι πάντα ο Ακιντζί που νιώθει και είναι Κύπριος. Ενδεχόμενα να υπάρξει μια αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας που να ελέγχεται απόλυτα από την Τουρκία. Ένα παράδειγμα το λεγόμενο «συνταγματικό δικαστήριο» του παρανόμου μορφώματος, απεφάνθη ότι η διδασκαλία του κορανίου στα σχολεία είναι εκτός του «συντάγματος». Ποια ήταν η απάντηση του Ερντογάν; Ή διορθώνεις το λάθος σου ή θα πάρουμε άλλα μέτρα. Ο έλεγχος είναι απόλυτος και δεν είναι μόνη η χτεσινή του δήλωση.
Αντιλαμβάνεστε ότι όσο δεν επιλύεται το κυπριακό αυτό θα κορυφώνεται…μετατρέπονται τα κατεχόμενα σε επαρχία της Τουρκίας.
Δεν θα διαφωνήσω, όμως δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας. Δίδοντας δικαιώματα ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Ήταν ένας από τους λόγους που εισηγήθηκα την αποκέντρωση. Να περιοριστούν οι εξουσίες και είπα και στον Ακιντζί, αφού θα είμαστε σε διάλογο από κοινού να συμφωνήσουμε ποιες θα αποκεντρωθούν. Δεν μπορώ να καθορίζω εγώ ποιες θα είναι οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Και αφού τις συμφωνήσω μπορεί να γίνει εξουσιοδότηση ενάσκησης κάποιων εκ των εξουσιών από τις συνιστώσες πολιτείες. Πχ φυσικό περιβάλλον, μπορεί να πούμε ότι κάθε πολιτεία θα υλοποιεί την κοινή γραμμή που αποφασίζεται από την κεντρική κυβέρνηση αλλά την ευθύνη θα την έχει η διοίκηση της κάθε μιας των πολιτειών.
Πείτε μας σε τι δεν πρέπει να επιβάλλεται η μια ψήφος για να καταλάβουμε τι είναι εκείνο που σας ανησυχεί.
Με ανησυχούν τα πάντα. Αν παραδείγματος χάρη αύριο, έχουμε άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και έρθει η τ/κ κοινότητα, η μέλλουσα κατ’ ευχήν κυβέρνηση και αποφασίζει την υπογραφή ενός συμφώνου που δεν επηρεάζει άμεσα στην τ/κ κοινότητα, αλλά λόγω των διαφορών της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ή τις όποιες άλλες χώρες, έρχεται ο Αντιπρόεδρος και λέει λυπούμαι πάρα πολύ, δεν θέλω να υπογραφεί, δεν θέλω να γίνουν άλλες τριμερείς συναντήσεις. Αυτό είναι προς όφελος ή εις βάρος των Τ/κ; Αλλά καθοδηγείται η χώρα από το τι η Τουρκία υπαγορεύει.
Αν θεωρούμε μονίμως ότι οι Τ/κ είναι υποχείρια της Άγκυρας, τότε δεν οδηγούμαστε σε επανένωση αλλά διχοτόμηση.
Όταν δίδεις όλα τα προστατευτικά μέσα στην μια κοινότητα που από την ώρα που συμφωνήσεις ότι είναι ομοσπονδιακό το καθεστώς, η ισότητα είναι δεδομένη ανεξαρτήτως πληθυσμιακής αναλογίας και προσπαθείς με κάθε τρόπο να προστατέψεις τα δικαιωματα, δίνοντας όλα τα νομικά όπλα για να μην συμβεί κάτι που θα τους παραβλέψει, για να εκφύγουμε των κινδύνων θα πρέπει να ικανοποιηθεί η αξίωση των ε/κ μέσα από τις εγγυήσεις, την παρουσία στρατού, την εξάρτηση λόγω του πληθυσμού των Τούρκων υπηκόων που έχουν μεταφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, όταν αισθάνεσαι ότι δημιουργείς ένα απόλυτα ανεξάρτητο κράτος, γιατί να μην επιτύχεις λύση; Αυτό δεν θα είναι προς όφελος της Τουρκίας; Δεν θα αποκασταθούν οι σχέσεις της με την ΚΔ; Δεν θα διευκολύνει στο να εξευρεθεί λύση και στα ελληνοτουρκικά; Δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ; Τι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει; Να ζήσουμε εν ειρήνη και να προκόψουν ε/κ και τ/κ ή μέσα από τη θεωρία της γαλάζιας πατρίδας αποκτούμε ακόμα μια πρόσβαση όπως την διακηρύττουν; Δεν διστάζει ο Ερντογάν να λέει ότι ελέγχει τη Λιβύη, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Βλέπετε την πιθανότητα μιας έκπληξης από την Τουρκία στη Γενεύη;
Προσεύχομαι να παρουσιαστεί με δημιουργικές προτάσεις. Εγώ θα πάω με θετική πρόθεση, με αποφασιστικότητα να διαβουλευτώ με σοβαρότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τ/κ και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ε/κ.
Σας έχει υποβάλει μια πρόταση το ΑΚΕΛ, ολοκληρωμένη λέει και δεν έτυχε απάντησης ή σχολιασμού.
Παρόλο που δεν θέλω να μπαίνω σε αντιπαραθέσεις με οποιανδήποτε πολιτική δύναμη, είναι κανόνας στη διαπραγμάτευση και όταν ο Γενικός Γραμματέας μας υπόβαλε τα έξι σημεία το Πλαίσιο Γκουτέρες ήταν για μια αλληλένδετη συζήτηση. Πως μπορώ να διαχωρίσω και να δώσω εκείνο το οποίο περιλαμβάνεται, χωρίς να λάβω υπόψη ότι δεν με ικανοποίησαν στο εδαφικό, το περιουσιακό, στα όσα αναφέρονται στα έξι σημεία. Αν δώσεις, θα μείνει ως δεδομένο.
Μιλάτε κ. Πρόεδρε για την πολιτική ισότητα…;
Την οποία αποδεχόμεθα, υπάρχει όμως διαφορά στην αξίωση της θετικής ψήφου για όλα τα κεντρικά όργανα περιλαμβανομένου βεβαίως και του Υπουργικού Συμβουλίου. Να συμφωνήσω λέει ή να συμφωνήσουμε στον διαμοιρασμό ή την διαχείριση των υδρογονανθράκων. Να συμφωνήσουμε λέει αν όλα πάνε καλά και να δηλώσουμε ότι ο αγωγός θα περνά από την Τουρκία. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο με το Ισραήλ και την Ελλάδα και απομένει και η Ιταλία, για τον EastMed. Συνεπώς αυτό που μου ζητούν είναι να αναιρέσω ως κράτος την υπογραφή μου αλλά το χειρότερο. Αν τα δώσω τούτα τι θα διαπραγματευτώ επιτέλους;
Το συζητήσατε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ;
Τα έχω πει πολλές φορές αλλά φαίνεται η εμμονή παραμένει, δεν είναι δυνατόν προτού καν θέματα τα οποία χρίζουν διαλόγου, που πρέπει να πάρεις για να δώσεις να έρτεις απριόρι να τα παραχωρήσεις. Γιατί να διαπραγματευτεί ο άλλος; Εδώ εποικίζουν την Αμμόχωστο, γνωρίζουμε τα σχέδια και θα πάω να τους πως ελάτε να μοιραστούμε; Ούτως ή άλλως το έχουμε καταστήσει σαφές μέσα και από τις συγκλήσεις που ποτέ δεν απορρίψαμε που πέτυχε ο μακαρίτης ο Χριστόφιας μαζί με τον κ. Ταλάτ. Αλλά και αν υπάρξει λύση είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει λύση και για τον διαμοιρασμό και διαχείριση του φυσικού πλούτου; Ήδη σας προανέφερα ότι μια εκ των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι και ο φυσικός πλούτος. Αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να ενεργεί σε βάρος των δύο κοινοτήτων προς όφελος της ίδιας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις